17 октомври 2009
Кекс със ябълки и карамелов сос
Продукти:
2бр. яйца
1ч.ч. захар
70мл. разтопено краве масло или растителна мазнина
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. стафиди
1ч.л. ванилия
1ч.л. канела
1к.ч. начупени орехи/по желание/
2ч.ч. нарязани на кубчета ябълки
1к.ч. галета или пшеничен грис
2с.л. захар
1ч.л. канела
за карамеловия сос:
1к.ч. захар
2с.л. вода
1/4п. краве масло/от 125гр./
40мл.прясно мляко/ако използвате соса за да заливате сладолед или
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане разтопеното краве масло.Добавяме киселото и прясно мляко,като продължаваме да бъркаме на бавни обороти.
Объркваме брашното с бакпулвер,ванилия и канела.Прибавяме към яйчната смес,като объркваме леко с лъжица.
В купа слагаме нарязаните ябълки и поръсваме с галета,захар и канела.С помоща на вилица разбъкваме като се стараем парченцата ябълки да се овалят от всички страни.
Изсипваме ги в кексовата смес и объркваме.Прибавяме стафидите и орехите.Лекичко разбъркваме и изсипваме в намазнена кексова форма.
Печем в загрята фурна.
Приготвяне на карамеловия сос:
В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме кравето масло.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи.Едва тогава добавяме и прясното мляко,като продължаваме лекичко да бъркаме.Връщаме на котлона и оставяме да поври, докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.Заливаме изстиналия кекс едва когато се охлади,но все още е течен карамела.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тук е показано нагледно как се приготвя соса.По същия начин,но с кондензирано мляко съм приготвяла карамелов сос за пай "Банофи",естествено в по-голямо количество.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
8 коментара:
ciao!! che delizia questa torta!! con il caramello poi deve essere golosissima!!
grazie delle tue visite nel mio blog!!
un abbraccio Federica.
Привет! Кекса ти изглежда неустоимо! Ще си взема едно парченце! Лека нощ :)
Grazie per la visita! Abbraccio Federica !
Мими,благодаря за одобрението!
Спорна и усмихната седмица!
Нанита,
изглежда така примамливо и
с този мек карамел ...
Поздравления ... и парченце, Диана
Изглежда адски апетитен и изкушаващ!
А този каремелов сос как се стича само .....
Аплодисменти Нанита!
:)
Диани,Вики,сърдечни благодарности!
Спорна седмица и прегръдки!
Пробвах кекса-просто невероятен!И за тази неповторимост е виновен карамеленият топинг.За първи път го правя.Много си подхожда в тази комбинация от вкусове.
Сърдечни поздрави!:)
Geri,благодаря ти че сподели резултата!Искрено се надявах да се хареса.Хубава вечер и много усмивки!
Публикуване на коментар