22 ноември 2009

Дип с бял боб




Продукти:

3ч.ч. сварен бял боб
1к.ч. смлян сухар или хлебни трохи
2с.л. вода
1к.ч. зехтин
1к.ч. нарязан магданоз
3-4скл. нарязан чесън
2с.л лимонов сок
щипка червен лют пипер по желание
риган сол

Приготвяне:

Поръсваме смления сухар с вода.Слагаме в блендера мокрия сухар,сварения боб,зехтин,магданоз,чесън и лимонов сок.Пускаме блендера няколко пъти на "пулс",докато се получи хомогенна маса.Прехвърляме в купа.Посоляваме и поръсваме с лют червен пипер.Объркваме и оставяме хладилник за един час.

Постни мъфини с тиква



Продукти:

1 1/2 ч.ч. пюре от тиква
80мл растителна мазнина
120мл вода
3/4ч.ч. захар
2 1/4ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
щипка джинджифил


Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формите за мъфини в нея.
В купа объркваме пюрето от тиква,вода и растителна мазнина .В друга купа объркваме брашно,бакпулвер,канела и джинджифил.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.
По желание може да поръсите със смлени орехи.

1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. малки мъфина.Вместимостта на формите е 70мл.
В случая формите са силиконови и затова не се намазняват.

Тук може да намерите рецепта стъпка по стъпка.

Пълнозърнести шарени питки




Продукти:

за закваската:

50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая


1бр. яйце
200мл айран
60мл растителна мазнина
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто грахам

за плънката:

1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан червен лук
1к.ч. нарязан домат/месестата част/
1бр. белтък

за намазване:

1бр. жълтък
наколко капки зехтин

масло за намазване след като са изпечени

Приготвяне:

В купичка слагаме хладка вода,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 200мл айран и 60мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме двата вида брашно.Объркваме.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме на осем.Всяко топче разточваме във форма на кръг с диаметър около 17-18см.Слагаме от плънката в средата и загръщаме караищата,като леко прищипваме след като загърнем.
Нареждаме в тава върху хартия за печене.
Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.
Оставяме да удвоят обема си.След като втасат ,ако е нужно леко приповдигаме краищата на питката/да не е разлята/.Печем в загрята фурна.След като за готови намазваме с краве масло или маргарин.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB