03 януари 2010
Питка
Продукти:
за закваската:
50мл хладко прясно мляко
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
3ч.л. суха мая
320мл хладко прясно мляко
50мл растителна мазнина
1бр. яйце
1бр.белтък
6 1/2ч.ч. брашно
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето и белтъка.Смесваме с прясното мляко и растителната мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оформяме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Питката е оформена като е използван този метод на оформление.От тестото се оформя фитил.Разделя се 16части.Оформят се питки по посочения начин.Първо се прави топче и се слага по средата.После се оформят 6 питки и се нареждат около него.Останалите питки след оформянето се подреждат изправени.Намазват се разбъркан с няколко капки растителна мазнина жълтък.Изглежда по този начин.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
6 коментара:
again,a beautiful bread!
humm, qué rico, FELIZ AÑO NUEVO!!! ;)
Salu2. Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
Нанита,
чудесна питка!
Да е вкусна, пълна и богата трапезата ти през цялата година, Диана
Flori,Paula ,thank you! Happy New Year!
Благодаря Диани за прекрасното пожелание!Хубав ден!
ciao!! Grazie della tua visita! sforni sempre dei piatti buonissimi!! complimenti! ciao!
Federica baci!
Публикуване на коментар