08 юли 2010
Типови питки с ленено брашно
Продукти:
50мл хладко прясно мляко
1к.л.захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая
за тестото:
1бр.яйце
150мл.прясно мляко
200мл хладка вода
1/2п. майонеза
200гр. ленено брашно
2 3/4ч.ч. типово брашно
1/2к.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
1белтък и няколко капки зехтин за намазване
ленено семе за поръсване
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета и увеличи/2-3пъти/ обема си.
Разбъркваме 1бр. яйце.Прибавяме към 1/2п. майонеза.Доливаме 150мл.прясно мляко и
200мл хладка вода.Разбъркваме.Смесваме 200гр. ленено брашно,2 3/4ч.ч. типово брашно и 1/2к.ч. пълнозърнесто ръжено брашно.Прибавяме почти всичкото брашно към течните съставки и замесваме тесто.Остатъка от брашното ни служи за измесване на тестото докато се получи меко,почти не лепнещо тесто.
Разделяме на осем и оформяме топчета.
Намазваме с разбъркан с няколко капки зехтин белтък.Поръсваме с ленено семе.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
След като се изпече поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
3 коментара:
Нанита,
изглеждат чудесно!
Много апетитни,
а и с различните видове брашна и майонеза - предполагам много вкусни ...
Поздрав и усмихнат уикенд, Диана
Нанита както винаги много здравословно е при тебе..:-),
Чудесни рецепти...
Лека и успешна седмица!
Диани,Лати,радвам се да ви "видя"!Усмихнат и слънчев ден!
Публикуване на коментар