06 декември 2010

Скумрия с доматен сос и орехи


Продукти:

8бр. филета от скумрия

1 стрък праз нарязан на парченца
1 консерва белени домати
100гр. натрошени орехи
2-3 скилидки чесън
1 връзка магданоз/нарязан/
чер пипер
сол

сока от един лимон
лимонови резени

Приготвяне:

Измиваме и обтриваме филетата с лимонов сок.
Запържваме праза и прибавяме нарязаните на кубчета домати.Оставяме да ври около 15мин.Прибавяме нарязания на дребно чесън,орехи,магданоз,чер пипер и сол.Объркваме.
Намазваме тавичка с растителна мазнина.Нареждаме четири филета скумрия с кожата надолу.Покриваме със сместа.Покриваме с останалите три филета.Покриваме с кръгчета лимон.Поставяме в набрашнен плик за печене.Заливаме с останалата смес.Нареждаме кръгчета лимон.Завързваме плика.Правим няколко малки отвора на плика.Доливаме малко вода в тавичката и печем във фурна.

В тази рецепта използвах доматения сос с който правя пълнен шаран.

Ръжени питки с майонеза


Продукти:

1бр. яйце
70гр. майонеза
240мл хладко прясно мляко
1 1/2ч.л. сол
1/2к.л. захар
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
3ч.ч. бяло брашно
2ч.л. суха мая

1бр. белтък и няколко капки прясно мляко

Приготвяне:

От посочените продукти омесваме меко нелепнещо тесто.
Оставяме да почине 10мин. завито с кърпа.
Оформяме малки топки и нареждаме в тава върху хартия за печене.Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Разбъркваме 1бр. белтък с няколко капки прясно мляко.Намазваме топчетата.
Печем в загрята фурна до порозовяване.Изваждаме от фурната и покриваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB