31 март 2011

Гъби с ориз,грах и царевица


Продукти:

500гр. гъби
1ч.ч. нарязан пресен лук или праз
1к.ч. царевица
1к.ч. грах
2к.ч. ориз
1с.л.лимонов сок
1с.л. магданоз
растителна мазнина
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме ориза и заливаме с вода.Оставяме да престои около 10-15мин. в нея.Измиваме под течаща вода и оставяме да се отцеди.
Измиваме и нарязваме гъбите на ивици.Оставяме да се отцедят или попиваме водата с домакинска хартия.
Запържваме пресния лук и прибавяме нарязаните гъби.Поръсваме с 1с.л. лимонов сок и объркваме.Оставяме да се запържат докато крайчетата им леко покафенеят.Прибавяме 1к.ч. царевица и 1к.ч. грах.Разбъркваме и изсипваме в купа.
Запържваме в растителна мазнина ориза докато побелее.Изсипваме при зеленчуците.Добавяме магданоз.Поръсваме с чер пипер и сол.Объркваме добре и прехвърляме в тавичка.Заливаме с горещ 5 1/2к.ч./550мл/зеленчуков или гъбен бульон.
Печем с силно загрята фурна.

1к.ч.=100мл

30 март 2011

Печено пиле


Продукти:

1бр. охладено пиле/1,500кг/
4-5с.л. соев сос
3-4с.л. зехтин
1с.л. босилек
1с.л.мащерка
1к.л. червен пипер
3скл.счукан чесън
сока от половин лимон
чер пипер
сол
половин лимон

Приготвяне:

Измиваме пилето и оставяме да се отцеди от водата.Смесваме горе описаните продукти и обтриваме пилето отвън и отвътре.Слагаме половин лимон във вътрешноста.
Приготвяме плик за печене според описанието на опаковката.Слагаме пилето в него и завързваме.
Плика поставяме в тавичка с малко вода.
Печем до зачервяване.

29 март 2011

Пикантна салата с извара

Приготвяне:

250 гр. извара
2 с.л. с връх заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
2 сварени жълтъка
3 с.л. зехтин
3 ск. пресован чесън
1стък пресен лук нарязан на ситно
щипка черен пипер
сол


Приготвяне:

Смесваме всички продукти в описаната последователност.
Подходящо е и поднесено с препечена филийка.

Идеята за тази салата е от тук.

Мъфини с кокос и шоколад


Продукти:

3бр. белтъци/120мл/
1к.ч. безсолна извара или крема сирене
1к.ч. захар
15мл растителна мазнина
15мл коняк
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия
1к.ч. кокосови стърготини
1к.ч. начупен натурален шоколад

Приготвяне:

Разбиваме 1к.ч. безсолна извара с 1к.ч. захар.Прибавяме при непрекъснато бъркане един по един 3бр белтъци,15мл растителна мазнина и 15мл коняк.
В купа объркваме 1ч.ч. брашно с 1ч.л. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Прибавяме към"мокрите"продукти и объркваме.
Добавяме 1к.ч. кокосови стърготини и 1к.ч. начупен натурален шоколад.
Разпределяме в предварително намазнени формички за мъфини.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 8бр. мъфини.
Форми за мъфини с вместимост 70мл.

27 март 2011

Салата от фасул "Черно око"


Продукти:

2ч.ч. сварен боб "Черно око"
2бр. печен пипер/обелен и нарязан/
2ч.ч. микс от зеленчуци/царевица,зелен боб,грах и морковчета замразени/
1малка глава лук нарязан на ситно
2-3скл. чесън нарязани на ситно
щипка кимион
1к.ч. магданоз
сока от един лимон
3/4к.ч. зехтин

Приготвяне:

Сотираме микса от зеленчуци и изсипваме в купа.
Прибавяме отцедения боб и нарязания печен пипер.Объркваме добре.
Смесваме 1малка глава лук нарязан на ситно,
2-3скл. чесън нарязани на ситно,1к.ч. магданоз,
сока от един лимон,щипка кимион и 1/2к.ч. зехтин.
Заливаме зеленчуците.Объркваме и прибираме в хладилник за около 1час.
Идеята е от тук с някои промени.

23 март 2011

Яйца по панагюрски

Продукти:

10 яйца
1к.кисело мляко
200 гр. натрошено краве сирене
3 с. л. оцет
4-5бр. бахар
3 ск. чесън
2 ч. л. червен пипер
2с.л. краве масло

Приготвяне:

Възвираме вода и добавяме оцет и бахар.Намаляваме на по-малка степен котлона.Счупваме яйцата едно по едно ниско над водата.Варим докато се стегнат.Изваждаме с решетъчна лъжица. Нарязваме чесъна на ситно и притискаме с нож.Объркваме с кисело мляко,натрошено сирене и сол. Заливаме яйцата. Запържваме маслото с червения пипер и поръсваме яйцата отгоре.

Чеснова разядка с извара

Продукти:
500гр. извара или крема сирене
150мл растителна мазнина
1/2к.ч. галета
1малка глава лук/настъргана/
3скл. счукан чесън
чер пипер
сол

Приготвяне:

Слагаме галета в кафена чашка и заливаме с вода /един пръст над галетата/ и разбъркваме.
Разбиваме изварата с миксер,като постепенно добавяме растителна мазнина докато се усвои.
Прибавяме настърган лук,галета,чер пипер и сол.Объркваме и прибираме в хладилник да се стегне.

22 март 2011

Мъфини с банан и сушени червени боровинки


Продукти:

2бр.яйца/100мл/
50мл растителна мазнина
130мл прясно мляко
1к.ч.намачкани банани
3/4ч.ч. захар
2 1/2ч.ч. брашно
1/2к.ч. индийско орехче
1к.л. канела
1/2к.л. ванилия
1п. бакпулвер
100гр.сушени червени боровинки

крънч мюсли за поръсване

Приготвяне:

Разбъркваме 2бр.яйца/100мл/ с 50мл растителна мазнина,130мл прясно мляко и
1к.ч.намачкани банани.В купа объркваме 3/4ч.ч. захар,2 1/2ч.ч. брашно,1п. бакпулвер,1/2к.л. ванилия,1/2к.ч. индийско орехче и 1к.л. канела.
Прибавяме към течните съставки и объркваме добре.
Разпределяме във формички за мъфини.Поръсваме с крънч мюсли.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 14бр. мъфини.
Форми за мъфини с вместимост 70мл.

21 март 2011

Къри с боб "Черно око"

Приготвянето на това ястие по идея на половинката,който един ден донесе у дома боб"Черно око".Признавам не съм готвила нищо с този продукт.Поради тази причина реших да спазя точно рецептата,която намерих в
блога на Йоана.
Добавих морковчета и печени на скара карначета за месоядните.
Останалата част сварих отделно и приготвих салата.Получи се неочаквано вкусна.

20 март 2011

Изварен сладкиш с кокос и бял шоколадов сос


Продукти:

1 1/2ч.ч. безсолна извара
3/4ч.ч. захар
4бр. яйца/200мл/
100гр. бял шоколад
50мл течна сметана или прясно мляко
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1/2к.л. ванилия
1/2к.ч. кокосови стърготини

за шоколадовия сос:

100гр. бял шоколад
80мл. течна сметана

Приготвяне:

Загряваме 50мл течна сметана или прясно мляко.Прибавяме 100гр. начупен бял шоколад.Разбъркваме докато шоколада се стопи.Ако е необходимо отново загряваме,но без да завира сместа.
Разбиваме 1 1/ч.ч. безсолна извара с 3/4ч.ч. захар до получаване на кремообразна смес.Прибавяме при непрекъснато бъркане едно по едно 4бр. яйца,шоколадовата смес и 1/2к.ч. кокосови стърготини.Объркваме 1ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер и 1/2к.л. ванилия.Прибавяме към яйчната смес и объркваме добре.Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.Печем дв загрята фурна докато клечка бучната в тестото остане суха.
Приготвяме шоколадовия сос като затопляме на водна баня 80мл течна сметана и прибавяме начупения бял шоколад.Бъркаме докато шоколада се стопи.
Нарязваме сладкиша на квадратчета.При сервиране поливаме със шоколадовия сос.

12 март 2011

Мъфини с лютеница, сирене и магданоз


Продукти:

2бр. яйца/100мл/
60мл растителна мазнина
3/4ч.ч. кисело мляко
2с.л. лютеница
3/4ч.ч. натрошено сирене
2с.л. нарязан на ситно магданоз/при мен сушен/
1к.л. риган
1 3/4ч.ч. брашно
1к.л. сол
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Разбъркваме 2бр. яйца с 60мл растителна мазнина,3/4ч.ч. кисело мляко и 2с.л. лютеница.Прибавяме 3/4ч.ч. натрошено сирене и 2с.л. нарязан на ситно магданоз и 1к.л. риган.
Объркваме 1 3/4ч.ч. брашно с 1к.л. сол и 1п. бакпулвер.
Прибавяме към течните съставки и объркваме добре.
Разпределяме във формички за мъфини.Поръсваме с магданоз.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Форми за мъфини с вместимост 70мл.

10 март 2011

Ръжена усукана питка със семена

Продукти:

1бр. яйце и 1бр. жълтък/общо 80мл/
3/4ч.ч. прясно мляко/150мл/
3/4ч.ч. кисело мляко
щипка захар
1ч.л. сол
11/2ч.ч. ръжено брашно
3 1/4ч.ч. бяло брашно
2 1/2ч.л. суха мая
3с.л. ленено семе

1п. меко краве масло
1белтък
1ч.л. зехтин

ленено и тиквено семе за поръсване

Приготвяне:

От посочените продукти замесваме тесто.Разделяме на четири части.Разтегляме с ръце всяка част във форма на правоъгълник с размери 30/20см.Налагаме едно върху друго,като помежду намазваме обилно с меко краве масло.Разстиламе с ръце докато получим правоъгълник с размери 50/30см.Разполовяваме по дължина.Оформяме две рула.Всяко едно разтегляме докато се получи фитил с дължина около 70см.Усукваме двата фитила и завиваме на кравай.Оставяме да втаса докато утрои обема си.Един час след като е започнало да втасва тестото намазваме с белтък разбит с 1ч.л. зехтин и поръсваме с ленено и тиквено семе. Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=200мл.

Питката е с едно втасване.
Тестото е меко нелепнещо,ако е необходимо намазваме ръцете с мазнина при разтеглянето на тестото.

Лимонови мъфини с мед и орехи


Продукти:

2бр. яйца и 1бр.белтък/125мл/
4с.л. мед
180мл прясно мляко
60мл разтопено краве масло
2с.л. "Лимончело"/лимонов ликьор/ или лимонов сок
3/4ч.ч. захар/по желание може и 1ч.ч./
2 3/4ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
2с.л. настъргана лимонова кора
1к.л. ванилия
щипка настърган карамфил

орехи за поръсване

Приготвяне:

Разбъркваме 2бр. яйца и 1бр.белтък/125мл/,
4с.л. мед,180мл прясно мляко,60мл разтопено краве масло и 2с.л. "Лимончело" и или лимонов сок.В купа объркваме 3/4ч.ч. захар/по желание може и 1ч.ч./,2 3/4ч.ч. брашно,1п. бакпулвер,2с.л. настъргана лимонова кора,1к.л. ванилия и щипка настърган карамфил.
Прибавяме към течните съставки и объркваме добре.
Разпределяме във формички за мъфини.Поръсваме с начупени орехи.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Рецептата е за 14бр. мъфини с вместимост 70мл.

09 март 2011

Пълнено пиле със зеле и царевица

Идеята за пълнено пиле дойде от Вероника и нейната рецепта за "Пълнено пиле с картофи и маскарпоне".Изглеждаше апетитно и вкусно.
Тъй като в момента ми липсваха необходимите продукти и имах в наличност зеле и царевица,реших...това ще е пълнежа.Така се появи и тази рецепта.
Продукти:

1бр. пиле охладено 1.600кг
къри
сол

за пълнежа:

1бр. малка зелка
1к.ч. царевица
1ч.л. къри
чер пипер
сол
1к.ч. майонеза

за намазване:

3с.л. галета
1ч.л. къри
1к.л. червен пипер
4-5с.л. зехтин

плик за печене

Приготвяне:

Нарязваме 1 малка зелка на ситно.Поръсваме със сол и омачкваме.Задушаваме докато омекне и прибавяме 1к.ч. царевица.Поръсваме с 1ч.л. къри и чер пипер.Оставяме да се охлади.
Прибавяме 1к.ч. майонеза и разбъркваме добре.

Разрязваме по дължината на гърба. Махаме костите на гърба и гърдите.
Измиваме и подсушаваме. Поръсваме със сол и чер пипер.
Разпределяме плънката и зашиваме с дебел конец.
В купичка смесваме 3с.л. галета,1ч.л. къри,1к.л. червен пипер и 4-5с.л. зехтин.
Намазваме пилето с четка от всички страни.
Приготвяме плика за печене /снимката е на ivaneta75 /според указанията на опаковката.
Слагаме пилето в него и затваряме.
Печем в загрята фурна до почервеняване на пилето.

07 март 2011

Мъфини с парченца шоколад и конфитюр от ягоди


Продукти:

2бр. яйца/100мл/
1ч.ч. кисело мляко 4.5%
60мл растителна мазнина
3/4ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
12парченца шоколад
1к.ч. конфитюр от ягоди

Приготвяне:

Разбъркваме с баркалка течните съставки.В купа смесваме 3/4ч.ч. захар,2ч.ч. брашно,1п. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите и объркваме.
Разпределяме във формички за мъфини.Слагаме по едно блокче натурален шоколад в средата и върху него конфитюр от ягоди.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Форми за мъфини с вместимост 70мл.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB