21 декември 2015

Медени мъфини с ябълки без захар

Продукти:

2бр. яйца
1/4ч.ч. мед
1/2ч.ч. пюре от печени ябълки
40мл растителна мазнина
1/2ч.ч. кисело мляко
8бр.фурми
1с.л. течна стевия
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно
1к.л. канела
1п. бакпулвер

1.п. карамелизиран сусам или начупени орехи





Приготвяне;

В купа разбъркваме 2бр. яйца с 1/4ч.ч. мед,1/2ч.ч. пюре от печени ябълки,40мл растителна мазнина,1/2ч.ч. кисело мляко 1с.л. течна стевия,1к.л. канела и 8бр. ситно нарязани фурми.
В друга купа смесваме 1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно с 1п. бакпулвер.
Прибавяме течните към сухите съставки и объркваме.
Разпределяме във формички за мъфини.
Поръсваме с натрошен карамелизиран сусам или орехи/за тези,които не употребяват захар/.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата излезе суха.

1ч.ч.=250мл.




14 декември 2015

Целувки с овесени ядки и мусковадо

Продукти:

1/3ч.ч. белтък/3бр. белтък
2/3ч.ч.захар
100мл вода
1ч.л. лимонов сок или щипка лимонтузу
1/2ч.ч. фини овесени ядки
2с.л. царевично нишесте ванилия
3с.л. мусковадо







  

Приготвяне:

Сваряваме 2/3ч.ч. захар със 100мл вода .Оставяме леко да се охлади.Получава се гъст сироп.
Разбиваме белтъците до побеляване.Прибавяме на тънка струйка топлия захарен сироп и накрая 1ч.л. лимонов сок..
Изсипваме 2с.л. царевичнонишесте с ванилия и отново разбиваме,докато се получи "твърд сняг".
Прибавяме 1/2ч.ч. фини овесени ядки.Объркваме добре.Разделяме на две.
Едната част объркваме с 3с.л. мусковадо.Смесваме двете смеси и леко объркваме.
Застиламе тава с хартия за печене.
С помощта на лъжица правим купчинки.Може и да шприцоваме с пош.
Печем на средна скара на 100градуса до втвърдяване.

1ч.ч.=250мл

За 20 броя


12 декември 2015

Сицилиански кюфтета със сос "Норма"


 Продукти: 

за кюфтетата:

400-500 гр мляно месо
1/3ч.л. кимион 
1/2връзка магданоз
1малка глава лук
чер пипер
сол 
семена от копър

за соса :

800гр. консерва белени домати
1глава лук
 2бр. средно големи патладжани
4скл. чесън
1с.л. чили сос
2с.л. балсамов оцет
магданоз за поръсване 

Приготвяне:

Измиваме и обелваме патладжаните.Нарязваме на кубчета.Посоляваме и оставяме да се отцедят.
Нарязваме лука и магданоза на много ситно.Прибавяме ги към мляното месо заедно със  1/3ч.л. кимион ,чер пипер и сол .Омесваме добре и оформяме малки кюфтета.Овалваме във зърна от копър.Покриваме със стреч фолио  и прибираме в хладилник.
Отцеждаме и измиваме патладжана.Запържваме заедно с лука в растителна мазнина до омекване.Добавяме чесъна заедно с  1с.л. чили сос,2с.л. балсамов оцет и консерва белени домати нарязани на четири.Посоляваме.
Прехвърляме в тавичка.
Нареждаме кюфтетата.Доливаме около 1ч.ч. вода и печем в загрята фурна.
При сервиране поръсваме с магданоз.
    Адаптирана от тук

    По рецепта кюфтета се пържат преди да се прибавят към соса.
    Според мен семената от копър трябва да се притискат добре при овалването.

    Бисквитена торта със шоколад и сушени червени боровинки/ без захар

    Продукти:

    200гр. бисквити без захар

    250гр меко краве масло
    1п. пудинг ванилия
    400мл прясно мляко
    140гр.натурален шоколад/ без захар
    2с.л.какао
    40мл течна стевия
    400гр. заквасена сметана
    1ч.ч. натрошени печени орехи
    100гр. червени боровинки
    1с.л. ром

    Приготвяне:

    Сваряваме пудинга според указанията на опаковката без да добавяме захар.Изсипваме в плитък съд и периодично разбъркваме докато се охлади.
    Разтопяваме 140гр.шоколад без захар на водна баня.
    Разбиваме с миксер 250гр.меко краве масло до побеляване.Прибавяме на части разтопения шоколад,2с.л. какао и охладения пудинг.
    Добавяме 40мл течна стевия и 1с.л. ром и отново разбиваме.
    Разбиваме с миксер 400гр.заквасена сметана и внимателно объркваме с останалия крем.
    Натрошаваме бисквитите и прибавяме към крема.Объркваме добре.
    Добавяме 1ч.ч. натрошени печени орехи и 100гр.сушени червени боровинки.Отново объркваме.
    Изсипваме във форма с откопчаващ ринг с диаметър 22см.
    Подравняваме и прибираме в хладилник.Престоява 10-12часа.

    Разтопяваме 60 гр тъмен шоколад на водна баня.Върху хартия за печене с помощта на малка лъжичка слагаме разтопения шоколад/колкото бобено зърно и разстиламе.Оставяме да се стегне.
    Отлепяме от хартията и нареждаме върху тортата.Поръсваме и няколко боровинки.

    10 декември 2015

    Мъфини с банан,фурми и стевия


    Продукти:

    3бр. яйца
    1/2ч.ч. кисело мляко
    1/4ч.ч растителна мазнина
    1/2ч.ч. банан
    10бр. фурми
    1 ч.ч.бяло брашно
    1/2ч.ч.пълнозърнесто брашно
    1с.л. бакпулвер
    1п. ванилия
    щипка индийско орехче
    25мл стевия




    Приготвяне:                                                                 


    Нарязваме фурмите на малки парченца и смесваме с 1/2ч.ч. намачкан банан.Объркваме.
    Разбъркваме 3бр. яйца с 1/4ч.ч. растителна мазнина,1/2ч.ч. кисело мляко и 25мл стевия. Смесваме  1 ч.ч.бяло брашно,1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно,1с.л. бакпулвер ,щипка индийско орехче  и 1п. ванилия.
    Смесваме   с течните съставки.
    Добавяме намачкания банан с фурмите.
    Объркваме и разпределяме във формички за мъфини.
    Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.
    Форми за мъфини с вместимост 70мл.

    1ч.ч.=250мл

    08 декември 2015

    Вита баница с праз

    Продукти:

    1п.кори за баница
    4бр. яйца
    200гр. сирене
    1/4ч.ч.растителна мазнина
    1/2ч.ч.кисело мляко
    3стръка праз нарязан на ситно
    1к.л. хлебна сода
    сол

    Приготвяне:
    Измиваме и нарязваме праза на ситно.Запържваме в загрят тиган с малко мазнина до омекване.
    Разбиваме 4бр. яйца.Прибавяме 1/4ч.ч.растителна мазнина и 1/2ч.ч. кисело мляко объркано с 1к.л. хлебна сода.Прибавяме към изпържения праз и поръсваме с 200гр. натрошено сирене и сол на вкус.Объркваме.
    Разстиламе два листа,слагаме от сместа,завиваме откъм дългата страна и правим на охлюв.Подреждаме в тава.
    Намазваме с мазнина /разтопено краве масло или растителна мазнина/ и печем в загрята фурна.

    1ч.ч.=250мл



    01 декември 2015

    Бутер руло с локум и орехи

    Вкусно локумено руло от Йоли
    Продукти:

    400гр. многолистно тесто
    1/2к. локум
    1/4ч.ч.орехи
    1с.л. нишесте
    1белтък
    3с.л. захар

    Приготвяне:

    Нарязваме локума на малки парченца и овалваме със нишестето.Начупваме орехите.Разточваме  листа с бутер тесто.Нарязваме на шест еднакви части.Поръсваме с локум и орехи.Завиваме и поставяме в тава върху хартия за печене.Мястото където се съединяват трябва да е отдолу..За да не се отвори може да намажете със разбит жълтък.Намазваме отгоре с разбит белтък и поръсваме със захар.Включваме фурната на 250 градуса.
    След като загрее намаляме на  220 градуса и печем  до порозовяване.

    Допълнение....може да смелите на дребно няколко ореха и да ги смесите със захарта.
    С тази смес ще поръсите рулото.

    При мен се получиха шест броя.


    Къри грах с тофу

     Продукти:

    120гр. тофу
    1консерва грах/600гр./
    2гл. червен  лук нарязан на филийки
    1ч.ч. моркови нарязани на кубчета
    1ч.ч. замразена царевица
    1с.л. червен пипер
    1. консерва  домати
    3-4скл. чесън
    1к.ч. нарязан магданоз
    1/2ч.л. захар
    1ч.л.къри
    чер пипер
    сол

    Приготвяне:
    Нарязваме лука и морковите.Загряваме мазнина  и слагаме да се запържат.Прибавяме 3-4скл. чесън ,1с.л. червен пипер и разбъркваме.Изсипваме  една консерва целе белени  домати и 1/2ч.л. захар.Оставяме да ври докато остане почти на мазнина.Поръсваме с 1ч.л.къри,чер пипер и сол.Добавяме 1консерва грах/измит и отцеден./ и 1ч.ч. замразена царевица.Оставяме да се готви още десетина минути.Прехвърляме ястието в тавичка.Поръсваме със 120гр. нарязано на малки парченца тофу и запичаме.При поднасяне поръсваме с магданоз

    Бухти


    Продукти:

    1бр. яйце                                                             
    3/4 ч.ч. кисело мляко                                          
    11/2ч.ч.брашно                                                     
    1с.л.бакпулвер
    2с.л. олио
    1/3ч.л. сол

    Приготвяне:

    В купа слагаме 1 1/2ч.ч. бяло брашно,1с.л. бакпулвер и 1/4ч.л. сол.Правим кладенче.Смесваме 1бр. яйце,3/4ч.ч. кисело мляко и 2с.л. олио.Изсипваме в кладенчето и объркваме добре.
    С помощта на малка лъжичка/за кафе/ вземаме от сместа и пускаме в  загрята мазнина на степен 3-4 от 6.Пържим от двете страни.Изваждаме и нареждаме  върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.
    Ако е необходимо след изпържването на половината от сместа доливаме още малко мазнина.

    1ч.ч.=250мл

    Пържа в малка тенджерка.Мазнината в нея трябва да е около 1см -1 1/2см.
    Мазнината не трябва да е много гореща за да е останат вътре сурови,ако пък не е достатъчно загряла ще поемат повече мазнина.Пробва се в началото 2-3броя  и според резултата се регулира степента на загряване.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    ©2009 Nanita | by TNB