Продукти:
250 мл прясно мляко
50гр.разтопено масло
50гр.разтопено масло
1/2 кубче прясна мая
1/4ч.ч.захар
2ч.ч. брашно
щипка сол
2ч.ч. брашно
щипка сол
2 яйца
2ч.ч. брашно
конфитюр
яйце за намазване
маково семе за поръсване
Тук ще опиша начина по-който направих тестото.
Вечерта в дълбока купа смесваме 250 мл прясно мляко,50гр.разтопено масло, 1/2 кубче прясна мая,1/4ч.ч.захар,2ч.ч. брашно и щипка сол.Получава се "кексово тесто".Покриваме и оставяме да престои до сутринта.Сутринта тестото 'бушува" в купата.
Разбиваме две яйца и прибавяме към останалото тесто.Разбъркваме докато се усвоят яйцата.
Прибавяме последователно при непрекъснато бъркане 2ч.ч. брашно.Тестото се получава меко.
Разделяме на две или четири според това колко ви е мястото за разточване.Разточваме и нарязваме на триъгълници.В широката част поставяме плънката и завиваме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Покриваме с кърпа и оставяме на топло.
Включваме фурната на 50градуса леко да се загрее.
След 10-15мин. намазваме с яйце и поръсваме с маково семе.
Слагаме тавата в леко затоплената фурна и включваме на 180 градуса.
Печем до порозовяване.
Във рецептата на Люси
брашното е 3ч.ч.-при мен 4ч.ч.Последната чаша брашно да се слага постепенно до получаване на меко тесто.
3 коментара:
Нанита, чудесни кифли и интересен начин
на замесване тестото.
Харесвам тесто, което престоява през нощта
в хладилник и ще ги опитам.
Поздрави!
Благодаря ти за хубавите думи!
Дани,тестото не престоява в хладилник, а на стайна температура.Именно това е причина толкова бързо да втаса след като се измеси.
Грешката е моя :)
Видях, че престоява и го сложих в хладилник.
Но е важно, че го замесвам от предната вечер!
Поздрави!
Публикуване на коментар