18 февруари 2010

Сладкиш с конфитюр от боровинки и хрупкав топинг/без глутен




Продукти:

2бр. яйца
60гр. краве масло
1к.ч. захар
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. оризово брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно
1к.ч. смлени орехи
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1б.конфитюр от боровинки или от друг плод

за топинга:

30гр. краве масло
3с.л. захар
1к.ч. царевично брашно
2-3с.л. начупени или смлени орехи

Приготвяне:

Разбиваме 60гр. краве масло с 1к.ч.захар до побеляване.Прибавяме едно по едно 2бр. яйца и 1к.ч. прясно мляко при непрекъснато разбъркване.Смесваме царевично,оризово брашно и орехи с бакпулвер и ванилия.Объркваме добре и изсипваме в тавичка върху хартия за печене.Разстиламе едно бурканче конфитюр.
Смесваме в блендер продуктите за топинга.Пускаме на "пулс".Поръсваме сладкиша.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Диаметър на тавичката 20-22см.

16 февруари 2010

Пилешко в доматен сос



Продукти:

700-800гр. пилешко месо
1консерва белени домати/400гр./
2големи глави лук нарязани на едро
1бр. дафинов лист
2скл. нарязан на ситно чесън
1ч.л. червен пипер
1ч.л. захар
1к.ч. магданоз
1ч.л. мащерка
1/2к.л.босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешкото месо и нарязваме на порции.
Запържваме нарязания лук и нареждаме месото върху него.Слагаме дафинов лист и покриваме с капак.Оставяме да ври докато месото побелее.Поръсваме с червен пипер.Прибавяме 1консерва белени домати нарязани на четвъртинки и 1ч.л. захар. Добавяме 2скл. нарязан на ситно чесън.Поръсваме с мащерка,босилек,чер пипер и сол.Разбъркваме и прехвърляме в тавичка.Печем в загрята фурна.
При поднасяне поръсваме с магданоз

15 февруари 2010

Празеник със сирене



Продукти:

2бр. яйца/жълтъка за намазване/
220мл прясно мляко
80мл растителна мазнина
4 1/2ч.ч. брашно
2ч.л. суха мая
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар

краве масло за намазване
11/2ч.ч. натрошено сирене
1ч.ч. нарязан на едро праз

Приготвяне:

Запържваме нарязания праз докато омекне.Оставяме да изстине.
Смесваме брашното със сол,захар и суха мая.Разбъркваме 1бр.яйце и 1бр. белтък със прясно мляко и 1/3от растителната мазнина.Замесваме тесто.След като се оформи тестото започваме да измесваме с останалите 2/3растителна мазнина.Оставяме тестото да "почине" 10-15мин.
Разточваме тестото във форма на правоъгълник с дебелина 0.5см.Намазваме с краве масло.Разстиламе сиренето и върху него запържения праз.Завиваме на руло.Усукваме рулото и завиваме на кравай.Прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Намазваме с жълтък,разбъркан с няколко капки прясно мляко.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Диаметър на тавичката 20-22см.

Mини "Павлова" със сметанов крем и нар




Продукти:

3бр. белтък
150гр. захар /3/4ч.ч./
3с.л. царевично нишесте
1/2к.л. стрит кардамон
2пъпки стрит карамфил
1ч.л. смлени бахар и канела
1ч.л. бял винен оцет
1/2к.л. ванилия


за крема:

1п. крем ванилия на д-р Йоткер
200мл течна сметана
300мл сварено студено прясно мляко
сока от един нар

Приготвяне:

Стриваме в хаванче или мелничка семената от кадамона,карамфила,бахара и канелата.Разбиваме белтъците на сняг.Добавяме захар докато се получи твърд сняг.Поръсваме с нишесте и подправки.Разбиваме до получаването на плътна консистенция.Със лъжица или шприц оформяме в тава върху хартия за печене,така че да има вдлъбнатина в средата.Печем в загрята до 13-140гр. фурна.Получения продукт трябва да е с твърда коричка и плътна лепкава консистенция в средата.
В купа слагаме 1п. крем ванилия на д-р Йоткер,200мл течна сметана,300мл сварено студено прясно мляко и сока от един нар.Пускаме миксера в началото на по-бавни обороти.След 2-3минути започваме да разбиваме по-бързо докато крема стане плътен и стои нагоре без да се разлива.
Преди сервиране слагаме от крема във вдлъбнатината на всяка "Павлова" и поръсваме със зърна от нар.
Този десерт може да се прави със различни плодове и това го прави подходящ за имровизации.
Идеята е от списание Good Food.

09 февруари 2010

Пилешко филе с кашкавал в омлет




Продукти:

600гр. пилешко филе нарязано напречно на тънки парченца
2ч.ч. нарязан праз
2с.л. горчица
1с.л. босилек
2сл. чесън нарязани на ситно
чер пипер
сол
150гр. кашкавал

за омлета:

5бр. яйца
50мл прясно мляко
сол

Приготвяне:

Объркваме пилешкото месо с 2с.л. горчица,1с.л.босилек,чер пипер и сол.Оставяме да престои 1ч. в хладилник.
Запържваме нарязания праз.Прибавяме нарязания чесън и след 1-2мин. добавяме пилешкото филе.Запържваме докато побелее и покриваме с капак да се задуши.След 15мин.откриваме и оставяме на котлона докато изври соса.
Разбиваме 5бр. яйца с 50мл. прясно мляко.Посоляваме и изпържваме 3омлета.
Върху всеки омлет в едната половина поставяме 1/3от пилешкото и 50гр. кашкавал.Захлупваме с другата половина и сервираме.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB