13 април 2010

Вита типова питка


Продукти:

1бр. яйце/50мл/
1к.ч. кисело мляко
120мл прясно мляко
1ч.л. горчица
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
4 1/4ч.ч. типово брашно
2ч.л. суха мая
20гр. меко краве масло

1к.ч. нарязана шунка или шпек салам
1к.ч. нарязан на кубчета кашкавал
масло за намазване

1бр. белтък за намазване
няколко капки зехтин

Приготвяне:

Разбъркваме яйцето.Прибавяме 1к.ч. кисело мляко,120мл прясно мляко,1ч.л. горчица,1/2к.л. захар ,1ч.л. сол и разбиваме с бъркалка.Объркваме 4 ч.ч. типово брашно с 2ч.л. суха мая.Прибавяме към течната смес и замесваме тесто.След като се оформи тестото прибавяме 20гр. меко краве масло и 1/4ч.ч. типово брашно до оформянето на меко еластично тесто.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Прехвърляме тестото върху набрашнен плот.Разточваме леко и намазваме с краве масло.Сгъваме тестото наполовина и отново намазваме с краве масло.Сгъваме на две.Разточваме правоъгълник с дебелина 6-7мм.Намазваме с масло.Поръсваме с кашкавал на кубчета и шунка.Завиваме на руло.Оформяме тестото,така че в краищата рулото да изтънено в краищата.Завиваме на охлюв.Прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Правим разрез отгоре на рулото с нож на дълбочина 2 -2.5см.Намазваме с белтък разбит с няколко капки зехтин.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна до порозовяване.Намазваме с краве масло и завиваме с кърпа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Хлебен пудинг с пилешко и броколи

Продукти:

300гр. пилешко филе нарязано на хапки/сварено или запържено/
4-5филийки хляб или сухар
6-7розички броколи
3бр. яйца
1к.ч. готварска сметана
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. насърган кашкавал
2скл. чесън нарязан на много ситно
50гр. краве масло
чер пипер
сол

Приготвяне:

Припичаме хляба на фурна или тостер за няколко минути.Разтопяваме 50гр. краве масло и слагаме нарязания чесън за 1-2мин. в него.Оттегляме от котлона.С четчица намазваме стените на тавичката и с останалото количество намазваме филийките.Нарязваме на хапки филийките.Нареждаме ги в тавичка.Помежду им разпределяме пилешкото филе и розички броколи.
Разбиваме 3бр. яйца.Прибавяме 1к.ч. готварска сметана,1к.ч. прясно мляко и 1к.ч. настърган кашкавал.Поръсваме със чер пипер и сол.Объркваме и заливаме.
Печем в загрята фурна.

11 април 2010

Кошничка от мляно месо/кайма

разрез

Продукти:

700-800гр. мляно месо
1к.ч. прясно мляко
1бр. яйце
1ч.ч. настърган лук
1к.ч. мокри хлебни трохи
1к.ч. нарязан на ситно магданоз
чер пипер
сол

за плънката:

1 1/2ч.ч. сварен ориз или на фурна
1к.ч.грах и царевица/или мариновани гъби/
50гр. топено сирене
1к.ч. нарязани на ситно моркови
2-3пера пресен чесън нарязан на ситно
чер пипер
сол



Приготвяне:

Омесваме продуктите за каймата и оставяме да отлежи в хладилник 1час.Намазняваме тавичка с диаметър 20см.Оформяме от каймата питка с дебелина 3-4см.Притискаме в средата и избутваме настрани,докато се оформи "кошничката".Каймата не трябва да опира в стените на тавичката.Борда трябва да е заоблен.
Смесваме продуктите за плънката.Изсипваме и подравняваме.Изрязваме малък кръг от алуминиево фолио и покриваме само плънката.Печем в загрята фурна до порозовяване.
Махаме алуминиевото фолио и поръсваме с настъргано топено сирене или нарязано на тънки ленти.Връщаме във фурната докато се разтопи.
Уточнявам,че не използвам готова кайма.
Мими, и Лати също имат чудесни предложения.

Кокосови мъфини с банан /без глутен

Продукти:

2бр. яйца
3/4ч.ч. кисело мляко
50мл растителна мазнина
1к.ч. захар
3/4ч.ч.оризово брашно
1 1/2ч.ч.кокосови стърготини
1к.ч.натурален шоколад на парченца
3/4ч.ч.намачкани банани
1шепа стафиди
1к.л. ванилия
1ч.л.бакпулвер

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме 2бр.яйца,3/4ч.ч. кисело мляко, 50мл растителна мазнина и 3/4ч.ч.намачкани банани .
В друга купа объркваме 3/4ч.ч.оризово брашно,1к.ч. захар,1ч.л.бакпулвер и 1к.л. ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Изсипваме 1 1/2ч.ч.кокосови стърготини.
Объркваме добре и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

09 април 2010

Пилешки хапки с бира


Продукти:

700-800гр. пилешко филе
1ч.ч. нарязан на едро праз
1с.л. брашно
1ч.ч. бира
чер пипер
магданоз
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешкото филе и нарязваме на хапки.Запържваме нарязания праз в дълбок дебелостенен тиган.Прибавяме пилешките хапки и запържваме до побеляване.Избутваме настрани хапките и поръсваме 1с.л. брашно върху мазнината.Разбъркваме и заливаме с бира.Поръсваме с чер пипер и сол.Оставяме да ври до готовност.Поръсваме с магданоз.

Дими е предложила едно чудесно ястие с пиле и бира.Използвах нейната идея като добавих тиквени семки в салата с пиле и тиквени семки.
Получи се чудесен вкус.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB