22 декември 2008
Шоколадова торта с карамелизирани банани
Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно/ако е необходимо се добавя още малко
до желаната гъстота на кексово тесто/
1 бакпулвер (или 1 с. л.)
100 г. натурално какао
50 г. натурален шоколад
1 ванилия
За крема:
2бр пудинг ванилия на д-р Йоткер
200гр захар
600мл прясно мляко
200гр маргарин
200гр заквасена сметана
За пълнежа:
6 бр. банани
100гр. захар
100мл. прясно мляко или сметана
20-30мл.ром или коняк
Приготвяне на блата:
Разбиваме яйцата с миксер. Добавяме захарта/разбиваме до побеляване/,олиото, после млякото/прясно,кисело/. Най-накрая добавяме какаото,ванилията,брашното с бакпулвера,и настъргания шоколад.Разбъркваме хубаво и изсипваме върху пекарска хартия в тава 30 см. Пече се в предварително загрята умерена фурна, като се проверява с дървена клечка за зъби. Тя трябва да остане изцяло суха.
Приготвяне на крема:
Млякото се сварява със захарта.Добавя се разтворения пудинг към млякото и се бърка до сгъстяване.Оставя се да изстине.Разбива се маргарина със миксер,добавя се сметаната и се бие докато стане пухкава смес.След това постепенно се прибавя/бърка се с лъжица/ и изстиналия пудинг.
Приготвяне на пълнежа:
Бананите се нарязват на кръгчета и се карамелизират със захарта.Добавя се млякото или сметаната и се вари докато се получи гъст сос.Накрая се добавя малко ром или коняк.
Сглобяване на тортата:
Изстиналия блат се поставя върху подложка.С нож се очертава кръг 2см навътре.Изгребва се с лъжица блата до половината от височината на тортата.Намазва се с крем.Изсипват се охладените банани и върху тях останалия крем.Тази част от тортата която изгребахме правим на трохи със вилица.Поръсваме тортата отгоре с трохите.Леко притискаме за да се слепят.Прибираме в хладилник за 12ч.След което хапваме с удоволствие.
1ч.ч.=200мл
Тези дни отново правих тази торта.
Крема направих като сварих прясното мляко със захарта.Оставих да изстине и през това време изпекох блата.Използвах две пакетчета крем на д-р Йоткер,които се разбиват със студено сварено и подсладено прясно мляко/в случая 600мл прясно мляко/.Получи се същия резултат и стана по-бързичко.
Не харесвам сухите смеси за крем,но когато няма време и това е вариант.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
7 коментара:
Здравей nordina,
скоро правих твоята "Торта с карамелизирани банани".Това беше първата ми торта и опита беше повече от успешен. Hug
Та имам един въпрос:
Мога ли да изпеча блата днес, а да я зглобявам в събота?(защото ще правя две торти)
Хубав ден! bouquet
Ан,радвам се,че се е получила тортата!Не е проблем да направиш тортата по този начин.На мен често ми се случва да процедирам така.Хубав ден!
P.S.Ще се радвам да споделиш резултата!
Благодаря.
Да се надяваме, че ще има с какво да се похваля;)
Здравей nordina,
чак сега намирам време да пиша.Направих блатовете единият ден, а на следващият зглобявах.Станаха страхотни.
Благодаря!!!
....
Здравейте! Тортата е наистина мн.интересна и искам да я направя, но не се ли събира много захар, не става ли твърде сладка.Наташа
Наташа,това е любима торта в нашия дом.За съжаление, вероятно е много късно за отговор,но за нашия вкус е чудесна.
Хубав уикенд!
Публикуване на коментар