22 декември 2008

Шоколадова торта с карамелизирани банани




Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно/ако е необходимо се добавя още малко
до желаната гъстота на кексово тесто/
1 бакпулвер (или 1 с. л.)
100 г. натурално какао
50 г. натурален шоколад
1 ванилия

За крема:
2бр пудинг ванилия на д-р Йоткер
200гр захар
600мл прясно мляко
200гр маргарин
200гр заквасена сметана

За пълнежа:
6 бр. банани
100гр. захар
100мл. прясно мляко или сметана
20-30мл.ром или коняк

Приготвяне на блата:

Разбиваме яйцата с миксер. Добавяме захарта/разбиваме до побеляване/,олиото, после млякото/прясно,кисело/. Най-накрая добавяме какаото,ванилията,брашното с бакпулвера,и настъргания шоколад.Разбъркваме хубаво и изсипваме върху пекарска хартия в тава 30 см. Пече се в предварително загрята умерена фурна, като се проверява с дървена клечка за зъби. Тя трябва да остане изцяло суха.

Приготвяне на крема:

Млякото се сварява със захарта.Добавя се разтворения пудинг към млякото и се бърка до сгъстяване.Оставя се да изстине.Разбива се маргарина със миксер,добавя се сметаната и се бие докато стане пухкава смес.След това постепенно се прибавя/бърка се с лъжица/ и изстиналия пудинг.

Приготвяне на пълнежа:

Бананите се нарязват на кръгчета и се карамелизират със захарта.Добавя се млякото или сметаната и се вари докато се получи гъст сос.Накрая се добавя малко ром или коняк.

Сглобяване на тортата:
Изстиналия блат се поставя върху подложка.С нож се очертава кръг 2см навътре.Изгребва се с лъжица блата до половината от височината на тортата.Намазва се с крем.Изсипват се охладените банани и върху тях останалия крем.Тази част от тортата която изгребахме правим на трохи със вилица.Поръсваме тортата отгоре с трохите.Леко притискаме за да се слепят.Прибираме в хладилник за 12ч.След което хапваме с удоволствие.

1ч.ч.=200мл

Тези дни отново правих тази торта.
Крема направих като сварих прясното мляко със захарта.Оставих да изстине и през това време изпекох блата.Използвах две пакетчета крем на д-р Йоткер,които се разбиват със студено сварено и подсладено прясно мляко/в случая 600мл прясно мляко/.Получи се същия резултат и стана по-бързичко.
Не харесвам сухите смеси за крем,но когато няма време и това е вариант.

7 коментара:

An каза...

Здравей nordina,
скоро правих твоята "Торта с карамелизирани банани".Това беше първата ми торта и опита беше повече от успешен. Hug
Та имам един въпрос:
Мога ли да изпеча блата днес, а да я зглобявам в събота?(защото ще правя две торти)
Хубав ден! bouquet

Nanita каза...

Ан,радвам се,че се е получила тортата!Не е проблем да направиш тортата по този начин.На мен често ми се случва да процедирам така.Хубав ден!
P.S.Ще се радвам да споделиш резултата!

An каза...

Благодаря.
Да се надяваме, че ще има с какво да се похваля;)

An каза...

Здравей nordina,
чак сега намирам време да пиша.Направих блатовете единият ден, а на следващият зглобявах.Станаха страхотни.
Благодаря!!!

Анонимен каза...

....

Наташа Филчева каза...

Здравейте! Тортата е наистина мн.интересна и искам да я направя, но не се ли събира много захар, не става ли твърде сладка.Наташа

Nanita каза...

Наташа,това е любима торта в нашия дом.За съжаление, вероятно е много късно за отговор,но за нашия вкус е чудесна.
Хубав уикенд!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB