01 декември 2009

Шоколадов сладкиш с кафе




Продукти:

55гр. меко краве масло
1ч.ч. захар
2бр. яйца
170мл силно кафе
50мл прясно мляко
1к.ч. какао
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Разбиваме кравето масло със захар.Прибавяме едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане с миксер.Добавяме прясното мляко и кафето.В купичка объркваме сухите продукти и изсипваме в яйчната смес.Объркваме леко докато сместа стане еднородна.
Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.Печем в загрята фурна.
Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от тавичката.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тавичката е с размери 30 х 20 см

Агнешко със спанак и ориз в плик




Продукти:

600-700гр. агнешко месо/без мазнина/
1голяма глава лук нарязана на резени
2ч.ч. сотиран спанак
1к.ч. ориз
2к.ч. гореща вода /200мл/
1голям морков на шайби
растителна мазнина
4-5зърна бахар
2с.л. оцет
1ч.л. джоджен
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и слагаме месото в купа.Заливаме с вода и слагаме 4-5зърна бахар,2с.л. оцет и сол.Оставяме да престои 6-7часа.
Изваждаме месото и измиваме добре.Нарязваме на парчета.Поставяме заедно с нарязания лук в плик за печене.Поръсваме с чер пипер и джоджен.
Затваряме плика и правим един малък прорез.Слагаме в тавичка с малко вода и печем около 1 1/2час.
През това време запържваме ориза.В една купа слагаме моркови,ориз,спанак и магданоз.Заливаме с 2ч.ч. гореща вода и объркваме добре
Отваряме плика с агнешкото месо и прибавяме продуктите.Затваряме плика.Печем около 10минути и отваряме отново плика.Печем докато стане готов ориза.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Сладки с овесени ядки




Продукти:

1к.ч. захар
1средна ябълка нарязана на много малки парченца
1 1/2ч.ч. фини овесени ядки
1к.ч. сушени плодове/стафиди и сини сливи/
50мл прясно мляко
3с.л. мед
1/2к.л. канела

Приготвяне:

Загряваме дебелостенен тиган и изсипваме овесените ядки в него.Оставяме около 5мин.като през цялото време лекичко бъркаме за да не загорят.
Карамелизираме захарта.Прибавяме нарязаната ябълка и бъркаме докато омекне.Изсипваме прясното мляко и изчакваме да заври/получава се кремообразна маса/.Прибавяме овесените ядки,сушените плодове,меда и канелата.Омесваме добре.Оформяме топчета и нареждаме в тавичка върху хартия за печене.Прибираме в хладилник а се стегнат.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Соленки със спанак




Продукти:

55гр. краве масло
1ч.ч. брашно + 3/4ч.ч. брашно
1бр. яйце
1ч.л. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
щипка сол

за пълнежа:

1ч.ч. сотиран спанак
1ч.ч. натрошено сирене
1/2к.л. риган

Приготвяне:

Слагаме в блендер 1ч.ч. брашно и кравето масло.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбито яйце и прясно мляко.Разбъркваме добре с миксер.В купа смесваме 3/4ч.ч. брашно с бакпулвер и сол.Прибавяме при яйчната смес.
Замесваме меко нелепнещо тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около един час.
Объркваме всички продукти за плънката.
Разточваме тестото във форма на правоъгълник с размери 30/25см.Поръсваме с плънката и завиваме на руло.Нарязваме на парчета със ширина 13-14мм.Слагаме легнали в тава върху хартия за печене.
Печем на средна скара около 20мин.Ако е необходимо и няколко минути на горен реотан до зачервяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB