29 октомври 2010

Есенно........медал от тиква

Преди няколко дни Ели ме зарадва със вниманието си към мен.Днес с изненада установих,че и Краси се присъедини към нея.Благодаря ви за приятелското отношение към мен.
Едно от условията е да се напише рецепта за приготвянето на тиквата.
Тиквата беше купена надлежно още когато видях присъдения ми от Ели тиквен медал.Една част беше оползотворена за мъфини с тиква/дори не успях да ги опитам/.Прилежно направих сладкиш с тиква,орехи и стафиди ,който много се хареса и днес реших да направя и останалата тиква.Приготвих крем и когато реших да правя снимки ооо........няма крем.
По тази причина ще напиша само рецептите с тиква,които съм публикувала в блога.
Сладкиш с тиква,орехи и стафиди

Постни мъфини с тиква

Сладки с тиква и шоколад

Пюре от тиква за сладкиши и бисквити

Шоколадови бонбони с тиква

Тиквен кейк с орехи и стафиди

Сиропиран тиквеник

Меки тиквени сладки с овесени ядки и портокалови корички

Трябва да отговоря и на няколко въпроса:

Любим автор?

Всъщност имам любими книги,които препрочитам отново и отново.На много малко автори ми харесва цялостното творчество.Трудно ми е да напиша всички,които харесвам Елин Пелин,Чудомир,Хемингуей,Зола са сред тях.

Какво ме вълнува?

Бъдещето на децата и семейството ми.Все повече се усещам,че се вълнувам от неща,които зависят от мен и мога да променя.Останалите.....отминавам.

Мразя ?!

Омраза?Изпитвам страх да мразя,за да не намразя себе си.

Сега идва ред на най-трудния момент.....да избера 7 блога,на които да предам тиквения медал.Всъщност това може би е и основната причина да се забавя толкова много.Ето ги и тях:

Лулу
Кали
lamartinia
Вероника
Ина
Пепи
Райна

P.S.По неизвестни причини не мога да публикувам повече от една снимка.


Пиле с доматен сос и маслини

Продукти:

2 бр. пилешки гърди
1ч.ч. нарязан на едро лук
2 скл. чесън, нарязани на ситно
2ч.ч. нарязани на кубчета домати от консерва
растителна мазнина или зехтин
1 супени лъжици ситно настъргана лимонова кора
1 чаена лъжица сух риган
чер пипер
сол
магданоз за гарниране
13-14бр.черни маслини без костилки


Приготвяне:

В силно загрят тиган запържваме пилешките гърди докато леко порозовеят.Изваждаме и поставяме в чиния.
Запържваме лука.Прибавяме нарязания на ситно чесън.След 1-2мин. заливаме с нарязаните на кубчета домати.Поръсваме с чер пипер,лимонова кора,риган и сол.Разбъркваме и поставяме пилешките гърди в сместа.Покриваме с капак и оставяме да къкри до готовност на пилешкото месо.Около 5мин. преди да оттеглим ястието от котлона прибавяме и маслините.При поднасяне поръсваме с магданоз.

Идеята за това ястие е на Лати.
Благодаря и за чудесната рецепта!

28 октомври 2010

Сладкиш с тиква,орехи и стафиди


Продукти:

60гр. меко краве масло
1/2ч.ч. мусковадо
1/2к.ч. захар
1ч.ч. сварена и намачкана тиква
3бр. белтъци
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
щипка смлян карамфил
щипка индийско орехче
1к.ч. орехи
1к.ч. стафиди

чаени бисквити

Приготвяне:

Разбиваме кравето масло с 1/2ч.ч.мусковадо .Прибавяме 1ч.ч. сварена и намачкана тиква и разбъркваме.Объркваме белтъците с 1/2к.ч. захар и леко ги затопляме на водна баня.Разбиваме ги на сняг.Прибавяме към тиквената смес.В купа смесваме 1 1/2ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер,
1ч.л. канела,щипка смлян карамфил и щипка индийско орехче.
Внимателно добавяме към течните съставки до получаване на еднородна смес.Поръсваме орехи и стафиди.Разбъркваме.
На дъното на малка тавичка нареждаме чаени бисквити.Изсипваме сместа и подравняваме.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в тестото остане суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч. =200мл
Тавичка с размери 20см на 20см
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB