29 юни 2016

Сметанови кексчета с череши

Продукти:


2бр. яйца
2/3ч.ч. захар
60гр. меко краве масло
2/3ч.ч.заквасена сметана
1/3ч.ч.кисело мляко
2бр. ванилия
1 1/3ч.ч. бяло брашно
1п. бакпулвер
1/2ч.ч. нарязани на дребно череши










Приготвяне:

Измиваме черешите.Махаме костилките и разрязваме на четири.Прибираме в хладилник за около 20мин.
В купа смесваме брашното и  2/3ч.ч. захар с бакпулвера.
В друга купа разбъркваме кравето масло със захарта.Прибавяме 2бр.яйцата ,заквасената сметана,киселото мляко, и 2бр.ванилия..Прибавяме течните съставки към сухите.Объркваме леко и прибавяме черешите.Разбъркваме.
Разпределяме във форми за мъфини със вместимост 70мл.
При желание може да поръсим със филирани бадеми.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средатата излезе суха.

1ч.ч.=250мл



Овесни сладки с боровинки /със стевия

Продукти:

60гр.меко краве  масло
1бр. яйце
20мл течна стевия
1/2ч.ч брашно
1/2ч.ч фини овесени ядки
1/4ч.ч. боровинки
1/2ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне:

Разбъркваме кравето масло с едно яйце.Добавяме 20мл течна стевия и ванилия.
Смесваме брашното с бакпулвера и овесените ядки.Обединяваме двете смеси и замесваме тесто.Покриваме със свежо фолио и прибираме за 30мин. в хладилник.
Оформяме сладките и нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна до леко порозовяване на крайчетата.

1ч.ч.=250мл.

24 юни 2016

Бухти с банан

Продукти:

1бр. яйце
1/4ч.ч. захар
1/3ч.ч. кисело мляко
1 /3ч.ч.пюре от узрели банани   
1с.л. растителна мазнина
1 ч.ч. брашно 
1 1/2ч.л. бакпулвер                  
1/2 ч. л. канела на прах
 щипка сол





1/2ч.ч. захар
1/4ч.ч. кафява захар
1/2к.л. канела
        
 
Приготвяне:


Разбъркваме едно яйце с  1/4ч.ч. захар,1/3ч.ч. кисело мляко,1 /3ч.ч.пюре от узрели банани и
1с.л. растителна мазнина.Поръсваме с канелата и щипка сол.
Объркваме брашното с бакпулвера.Прибавяме към него течните съставки и разбъркваме.
Приготвяме в купичка сместа за овалване-бяла захар,кафява захар и канела.
С чаена лъжичка вземаме от сместа и пускаме да се пържи във гореща мазнина от двете страни до златист цвят.
Овалваме в канелената захар и нареждаме в чиния.

   
Рецептата от тук

23 юни 2016

Паприковани сочни пилешки бутчета

Продукти: 
10бр. долни пилешки бутчета 
 5с.л. растителна мазнина
2 с.л. червен пипер 
2 с.л. едросмлян червен пипер
2 с.л. сушена зеленчукова подправка - смес от моркови, лук, зелени подправки, чушки, праз
3 скл.пресован чесън
1 к.л.джинджифил  смлян 
.л. кимион 
1 ч.л. къри 
1 ч.л. сол 

1ч.ч. тъмна бира
краве масло

Приготвяне:

Измиваме пилешките бутчета.
В огнеупорна тава смесваме всички подправки и растителната мазнина.
Овалваме месото в подправките.Покриваме с капака на тавата и прибираме в хладилник за около 1час.
Изваждаме от хладилника и добавяме 1ч.ч. тъмна бира отстрани на бутчетата,така че да не се отмият подправките .Покриваме с капака и слагаме да се пече върху решетка във загрята фурна около 40-50мин.
Вече изпечени покриваме всяко парче месо с малко парче краве масло и отново връщаме във фурната за около 4-5мин.

Рецептата при Пепи

22 юни 2016

Пълнени кюфтета със шунка и кашкавал


Продукти
700гр. мляно месо
3с.л. кисело мляко
1бр. яйце
1гл. стар лук настъргана на ренде
1филия хляб накисната във вода
кимион
магданоз
чер пипер
сол

за плънката:

5резена шунка
1бр. варено яйце
1/3к.ч. кашкавал на малки кубчета
1с.л. горчица
сол

галета за овалване

Приготвяне:   
 Отцеждаме хляба от водата,в която е накиснат.Прибавяме към мляното месо заедно с яйцето,лука и подправките.Омесваме каймата и прибираме в хладилник за около час.
Нарязваме яйцето на ситно и объркваме с горчицата и кашкавала.
Разделяме каймата на пет топки.
Разстиламе на питка и поставяме едно парче шунка.
Върху него слагаме сместа с кашкавала и яйцето.Загръщаме като оформяме кюфте.
Овалваме във галета.
Слагаме в намазана с растително масло тава за печене със съединените краища надолу.
По този начин оформяме и останалите кюфтета.
Доливаме 1ч.ч. бира.
Печем до порозовяване /около 40-50мин/. като от време на време поливаме със соса от тавата.
Поръсваме с настърган кашкавал и запичаме до порозовяване.





21 юни 2016

Баница със спанак във форма за кекс

Продукти:

9бр. кори за баница

250гр. спанак
3с.л. брашно

4бр.яйца
1ч.ч.кисело мляко
1ч.ч.сирене
1/3ч.ч.растителна мазнина или разтопено краве масло
3стр.пресен лук
1ч.л. хлебна сода
1к.л. сол

Приготвяне:

Измиваме спанака и нарязваме на ситно.Слагаме в гевгир и поръсваме с 3с.л. брашно.
Объркваме добре.Прибираме в хладилна камера за около 20мин.
През това време в тава върху хартия за печене слагаме 7бр. кори за баница по този начин.Запичаме в предварително загрята фурна до златисто.
Намазваме формата за кекс с меко краве масло.
Прегъваме двете кори надлъжно и обвиваме формата.
В голяма купа разбиваме 4бр. яйца с 1/3ч.ч.растителна мазнина.Към тях прибавяме 1ч.ч. кисело мляко объркано с 1ч.л. хлебна сода.Посоляваме и объркваме добре.Върху тази смес натрошаваме запечените кори за баница.Разбъркваме и прибавяме спанака,лука и натрошеното сирене.Отново объркваме.
Разпределяме сместа във формата за кекс и подравняваме.
Печем в загрята фурна до готовност.

1ч.ч.=250мл

20 юни 2016

Патладжан кебап

Продукти:

3бр.патладжани
700 гр.мляно месо
1 глава лук
магданоз
босилек
чер пипер
кимион
риган
сол


700гр. консерва белени домати
4скл. чесън
чушки

Приготвяне:

Измиваме патладжаните и нарязваме на филии,но не докрай.Посоляваме.
Омесваме мляното месо,нарязания на ситно лук и подправките за каймата.Измиваме отново  патладжана и слагаме от сместа между резените патладжан.Намазваме тава с растително масло и ги нареждаме  в нея.
Заливаме с доматите.Прибавяме чушките и чесъна.Поръсваме със чер пипер и сол.
Покриваме с алминиево фолио и печем в загрята фурна около 40 мин.
След това махаме фолиото и готвим ястието докато почти изври соса.Поръсваме с нарязан магданоз.

Рецептата тук и тук

19 юни 2016

Салата с патладжан и ментов дресинг

Продукти:




 2бр. патладжан

100гр. сирене Фета
3стр. пресен лук
2скл. чесън
магданоз

за дресинга:

50мл зехтин
3с.л. балсамико
сока от половин лимон
5-7листа от прясна мента
чер пипер

Приготвяне:

Измиваме патладжаните и ги обелваме.Нарязваме на филии и посоляваме.Оставяме да се отцедят за 30мин.Измиваме под течаща вода и попиваме с кухненска хартия.
Изпържваме от двете  страни.Слагаме изпържените патладжани в купа.Поръсваме със
3стр. наситнен пресен лук,2скл. счукан чесън и нарязан магданоз.
В блендер слагаме продуктите за дресинга и пускаме няколко пъти на "пулс".
Заливаме патладжана и объркваме добре.Накрая поръсваме със натрошено сирене Фета и накъсани листа мента. 
Ако използвате стар лук добре е да се запече на грил тиган.


Рецепта тук

18 юни 2016

Пилешко филе с фъстъчена коричка

Продукти:

2бр пилешки филета

за маринатата:
  ½ ч.ч. майонеза
  2 с. л. дижонска горчица
 1/2к.л. джинджифил
  чер пипер 

  сол

   за панировката:


1/2ч.ч. царевично брашно
1ч.ч.натрошени фъстъци

1/4ч.л.лют червен пипер
 2/3ч.ч. брашно

сол

2бр. яйца

краве масло

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме 2бр пилешки филета напречно.
В малка купичка смесваме продуктите за маринатата.Потопяваме филетата в нея и объркваме добре.Покриваме със стреч фолио и оставяме да отлежи за около 1 час в хладилник.
Смесваме  1/2ч.ч. царевично брашно,1ч.ч.натрошени фъстъци,1/4ч.л.лют червен пипер,сол и 2/3ч.ч. брашно.
Объркваме добре.
Разбиваме 2бр. яйца.
Овалваме пилешките филета в брашно.
Потопяваме в разбити яйца и след това овалваме във фъстъчената смес. 
Нареждаме в тава върху хартия за печене.Върху всяко филе слагаме малка бучка краве масло.
Печем в загрята фурна до порозовяване.


   

        

Рецептата от тук

16 юни 2016

Мъфини с череши със стевия

Продукти:                                                                                  

2бр. яйца
60гр. меко краве масло
1/2ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. заквасена сметана
30мл течна стевия
2бр. ванилия
1 1/2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
3/4ч.ч. череши нарязани на малки парченца


Приготвяне:

Измиваме и махаме костилките на черешите.Прибираме в хладилна камера за около 30-40мин.
Разбъркваме 60гр. меко краве масло с 2бр. яйца.
Прибавя към тях  1/2ч.ч. кисело мляко,1/2ч.ч. заквасена сметана,30мл стевия и 2бр. ванилия.
Разбъркваме.
Смесваме 1 1/2ч.ч. бяло брашно с 1 1/2ч.л. бакпулвер.
Прибавяме течните съставки към сухите и разбъркваме.
Изваждаме черешите от хладилната камера/ако са много големи нарязваме на по-малки парчета/ и добавяме към сместа.Разбъркваме леко.
Разпределяме във форми за мъфини.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата излезе суха.
Може да полеем с разтопен шоколад и поръсим с филирани бадеми за по-богат вкус.

1ч.ч.=250мл

15 юни 2016

Салата от зелен боб и фъстъци


400гр. замразен зелен боб
сока от половин лимон
сол

за дресинга:

4с.л. зехтин
3скл. нарязан на ситно чесън
сока от половин лимон
чер пиперсол

3стр. пресен лук нарязан на ситно
1/2връзка копър нарязан на ситно
магданоз
1/3ч.ч. нарязани на ситно печени обелени фъстъци



Приготвяне:

Загряваме тиган с малко растителна мазнина.Слагаме в него зеления боб.Поръсваме със сока от половин лимон и посоляваме.Объркваме.Покриваме с капак и задушаваме за кратко.Боба трябва да остане леко хрупкав и без да промени цвета си.Оставяме да се охлади.
В купа смесваме продуктите за дресинга.Заливаме боба.Поръсваме с 3стр. пресен лук нарязан на ситно ,1/2връзка копър нарязан на ситно,магданоз и1/3ч.ч. нарязани на ситно печени обелени фъстъци.Объркваме добре и прибираме в хладилник за около час.

1ч.ч.=250мл

Идеята от тук и тук



Млечен дип със селъри

Продукти:

300гр крема сирене
1/2ч.ч.заквасена сметана
1/2ч.ч. майонеза
1/2ч.ч.нарязан на ситно зелен лук
1/3ч.ч нарязано на ситно селъри
3скл. наситнен чесън
чер пипер
сол

Приготвяне:

 Смесваме всичките продукти в голяма купа.Объркваме добре и прибираме в хладилник за около един час  да се охлади добре.

Рецептата от тук

        
       
        
  

09 юни 2016

Шоколадови мъфини с тиквички

 Продукти: 
 2бр.яйца
2/3ч.ч.бяла захар 

1/3ч.ч. растително масло
100гр. натурален шоколад
 2бр. ванилия
 2/3ч.ч. настъргани тиквички

1 1/2ч.ч. брашно или 1/3
2/3с.л. бакпулвер
1/4 ч. л. канела на прах     
 
1/4 1.л.смляно индийско орехче
1/4ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. кардамон



 Приготвяне:

В купа смесваме 2бр. яйца,2/3ч.ч.захар,2бр. ванилия ,1/4 ч. л. канела на прах , 1/4 ч.л.смляно индийско орехче,1/4ч.л. смлян карамфил и 1/4 ч.л. кардамон.Разбъркваме много добре.Прибавяме към разтопения на водна баня натурален шоколад и отново объркваме.Добавяме настърганите тиквички и разбъркваме.
В друга купа смесваме 1 1/2ч.ч. бяло брашно с 2/3с.л. бакпулвер.
Прибавяме течната смес към сухата смес и разбъркваме.
Разпределяме във форми за мъфини.По желание може да поръсим с ядки или натрошен шоколад.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата излезе суха.

Форми за мъфини с вместимост 70 мл.
1ч.ч.=250мл


Идеята от тук 

Панирано пилешко със сусамов тахан

                                                                                 Продукти:

2бр. пилешко филе
1/2к.ч. сусамов тахан
чер пипер
сол

за панировката:

2бр. яйца
3с.л. царевично нишесте
1к.л.  смлян чесън
щипка куркума
щипка къри
чер пипер
сол

настърган кашкавал

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешките филета надлъжно.Овалваме ги във смес от 1/2к.ч. сусамов тахан,чер пипер и сол.
Оставяме за около 30мин в хладилник.
Смесваме  3с.л. царевично нишесте,1к.л.  смлян чесън,щипка куркума,щипка къри,чер пипер и
сол.
Разбиваме 2бр. яйца .
Потапяме пилешките филета в сухата смес и след това във разбитите яйца.
Пържим в загрята мазнина.
Настъргваме кашкавал върху тях веднага след като ги извадим от тигана.
Сервираме с подходяща за сезона салата.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB