25 март 2009

Оризова фритата със зеленчуци



Продукти:
2к.ч ориз
4бр. яйца
0.100гр. сирене
0.150гр. гъби
1к.ч. замразена царевица
1 морков
1к.ч. праз/нарязан на ситно/
сол
чер пипер

Приготвяне:

Измиваме ориза,настъргваме моркова и варим с 6к.ч.вода.Измиваме гъбите и нарязваме на тънки ленти.Във нагорещен голям тиган, слагаме мазнина и запържваме ситно нарязания праз,гъби и царевица .След като са готови изсипваме в купа.Прибавяме разбитите яйца,натрошеното сирене,сварения ориз и подправките.Объркваме добре.Загряваме тигана/дъното на тигана е 15см/ и слагаме растителна мазнина,след като загрее изсипваме половината от сместта.Пържим докато се зачерви фритата отстрани.Изваждаме от тигана като леко я приплъзваме в голяма чиния.Слагаме тигана върху чинията и обръщаме.Пържим до готовност.
Сместта е за две порции.

22 март 2009

Мъфини със сирене и мак

разрез
Продукти:

1бр. яйце/50мл/
1к.ч. домашна яйчна майонеза
3/4ч.ч.кисело мляко
1ч.ч. натрошено сирене сирене
2ч.ч брашно
1с.л. маково семе
1 1/2ч.л бакпулвер
сол
маково семе за поръсване

Приготвяне:

В купа разбъркваме последователно мокрите съставки и сиренето.Отделно объркваме брашното,бакпулвера и солта.Смесваме мокрите със сухите съставки.Добавяме маковото семе и объркваме.Разпределяме в намазнените форми,поръсваме със маково семе и печем в предварително загрята фурна.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.
Изчакваме около 10-15мин и тогава изваждаме от формите.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. мъфини.
Форми за мъфини с вместимост 70мл.

Пилешки дробчета на фурна











Продукти:

1кг. пилешки дробчета
0.300гр гъби
½ стрък праз
1конс..домати от 0.700гр
1скл.чесън
1ч.л червен пипер
чер пипер
сол
магданоз

Приготвяне:

Дробчетата се размразяват и измиват много внимателно.Доматената консерва се слага в тенжера и се вари докато водата изври.Дробчетата се слагат във вряла вода и след като излезе пяната на повърхността се изваждат от водата.Запържва се праза,слага се червения пипер леко да се пръжне и той.Прибяват се дробчетата,гъбите,морковите и доматите.Всичко се обърква добре и се изсипва в тавичка.Залива се с гореща вода.Пече се до готовност.Накрая се слагат подправките и се обърква добре.Фурната се изключва и ястието се оставя още около 10 мин.във нея.
По желание може да поръсите със настърган кашкавал и да го оставите да се позапече.

20 март 2009

Палачинки с оризово брашно



Продукти:

2бр. яйца
2ч.ч. оризово брашно/чашата е 0.200мл/
0.300мл. прясно мляко
1с.л. олио
1/2ч.л. бакпулвер
сол

Приготвяне:

Разбиваме яйцата с миксер,добавяме част от прясното мляко,оризовото брашно и после останалата част от млякото,при непрекъснато бъркане.Посоляваме и оставяме да отлежи около 20-30мин.Сместта трябва да бъде с една идея по рядка от гъстотата на боза.Пържи се в намаслен загрят тиган,като преди всяко пържене се разбърква.
Палачинките не съдържат глутен и е подходяща за безглутенова диета.

18 март 2009

Баница със спанак на тиган


Продукти:
1 кора за баница,домашно точена/продават и готови такива/
2бр. яйца
100гр спанак/една шепа/
100гр. сирене
2с.л кисело мляко
5с.л.растителна мазнина
1/2ч.л. бакпулвер
сол

Приготвяне:

Измива се и се нарязва спанака на ситно и към него се прибавят разбитите яйца, натрошеното сирене,киселото мляко,мазнината и бакпулвера.
От кората се изрязва кръг малко по-голям от горния диаметър на тигана.Останалата част се дели на три.
В намаслен тиган се поставя по-голямата кора , така че краищата да излизат извън тигана.Омазнява се или с растителна мазнина или с маргарин,масло.Слага се едната третина от кората за баница и отново се омазнява.Слага се половината от сместта.И така още веднъж.Загръщат се краищата/пак се омазява/ и отгоре се слага последната кора,омазнява се и се пече. След изпичането от едната страна се обръща в по-голяма чиния,слага се малко мазнина в тигана и се приплъзва отново в него.След изпичане слагаме в чиния,напръскваме с вода и покриваме.
В началото на силен котлон докато загрее и после на по-слаб докато се получи зачервена коричка.
Тигана който ползвах е с диаметър на дъното 20 см.
При мен котлона е тристепенен с половинки.След като загря в началото пекох на 11/2.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB