31 декември 2008

Вкусна питка


Продукти:

1бр. яйца и 1бр. белтък/общо 100мл/
150 мл прясно мляко
3/4ч.ч.кисело мляко
75мл. растителна мазнина
5 1/2ч.ч.брашно
1 ч.л. сол/равна/
щипка захар
3ч.л. суха мая

200г сирене
100г масло или маргарин


1 жълтък за намазване отгоре
няколко капки зехтин

Приготвяне:

Всички продукти да са със стайна температура. Маята и захарта се размиват в хладкото прясно мляко и се оставят да шупнат.Прибавят към яйцата. Добавя се кисело мляко,растителна мазнина, солта, брашното и се омесва меко еластично тесто.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се разделя на 3 равни части. Всяка част се разточва/издърпва/ на правоъгълна кора с размери около 40/20см. Намазваме с разтопено масло/маргарин/ и поръсваме навсякъде със сирене.След това слагаме втората,третата кора и повтаряме процедурата.Навива се на руло.Реже се на десет равни парчета,които се слагат легнали в намазнената тава. Намазваме отгоре с отделения жълтък.Поръсва със сусам и оставяме да втаса докато удвои обема си.Пече се при 200-220 градуса за около 20 мин.след което температурата се намалява на 180 градуса до пълното и изпичане. Когато е готова се изважда от фурната,поръсва се с вода,покрива се с хартия и кърпа за около 20 мин.След това е готова за консумация.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

30 декември 2008

Пиле по гръцки

От


Необходими продукти:

6бр. пилешки бутчета или пил.филета
2бр скилидки чесън
1 кофичка кисело мляко
1/2 кутийка майонеза "Краси"
3с.л.горчица
Сока на един голям лимон
сол
черен пипер

За гарнитурата:

600-700 гр. картофи
5-6 бр. гъби
5-6 бр. брюкселско зеле
4-5 бр моркови

Начин на приготвяне:


В дълбока купа смесете млякото,майонезата,горчицата, лимоновия сок, чесъна, сол и черния пипер . Сложете парчетата пиле в маринатата и ги сложете в хладилник за 6 часа.Намазнете тавата и наредете парчетата месо.Околко него поставете нарязани картоф,гъби,брюкселско зеле и моркови,предварително объркани с останалата марината. Печете във фурната до порозовяване.Изваждаме месото,поръсваме зеленчуците със малко червен пипер.Разбъркваме и изваждаме от тавата.Сервираме с подходяща салата.
Източник: www.bghelp.net

22 декември 2008

Шоколадова торта с карамелизирани банани




Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно/ако е необходимо се добавя още малко
до желаната гъстота на кексово тесто/
1 бакпулвер (или 1 с. л.)
100 г. натурално какао
50 г. натурален шоколад
1 ванилия

За крема:
2бр пудинг ванилия на д-р Йоткер
200гр захар
600мл прясно мляко
200гр маргарин
200гр заквасена сметана

За пълнежа:
6 бр. банани
100гр. захар
100мл. прясно мляко или сметана
20-30мл.ром или коняк

Приготвяне на блата:

Разбиваме яйцата с миксер. Добавяме захарта/разбиваме до побеляване/,олиото, после млякото/прясно,кисело/. Най-накрая добавяме какаото,ванилията,брашното с бакпулвера,и настъргания шоколад.Разбъркваме хубаво и изсипваме върху пекарска хартия в тава 30 см. Пече се в предварително загрята умерена фурна, като се проверява с дървена клечка за зъби. Тя трябва да остане изцяло суха.

Приготвяне на крема:

Млякото се сварява със захарта.Добавя се разтворения пудинг към млякото и се бърка до сгъстяване.Оставя се да изстине.Разбива се маргарина със миксер,добавя се сметаната и се бие докато стане пухкава смес.След това постепенно се прибавя/бърка се с лъжица/ и изстиналия пудинг.

Приготвяне на пълнежа:

Бананите се нарязват на кръгчета и се карамелизират със захарта.Добавя се млякото или сметаната и се вари докато се получи гъст сос.Накрая се добавя малко ром или коняк.

Сглобяване на тортата:
Изстиналия блат се поставя върху подложка.С нож се очертава кръг 2см навътре.Изгребва се с лъжица блата до половината от височината на тортата.Намазва се с крем.Изсипват се охладените банани и върху тях останалия крем.Тази част от тортата която изгребахме правим на трохи със вилица.Поръсваме тортата отгоре с трохите.Леко притискаме за да се слепят.Прибираме в хладилник за 12ч.След което хапваме с удоволствие.

1ч.ч.=200мл

Тези дни отново правих тази торта.
Крема направих като сварих прясното мляко със захарта.Оставих да изстине и през това време изпекох блата.Използвах две пакетчета крем на д-р Йоткер,които се разбиват със студено сварено и подсладено прясно мляко/в случая 600мл прясно мляко/.Получи се същия резултат и стана по-бързичко.
Не харесвам сухите смеси за крем,но когато няма време и това е вариант.

Панирано пилешко вретено

Продукти:

6 бр. пилешки гърди
2 с.л. горчица
2 бр. варени яйца
100 г. шунка
2бр. кис.краставички
100гр. кашкавал
черен пипер
брашно
2бр яйца/за панировката/
галета


Приготвяне:

Избират се по-големи пилешки филета. Оформят се на пържола и се начукват. Намазват се с горчица и се поръсват с чер.пипер. Слага се плънка от ситно шунка, кис.краставички,варени яйца и кашкавал. Завива се на руло. Овалва се последователно в брашно, яйце, галета,яйце. Пържи се, като рулата се поставят в тигана с краищата надолу.

Хрупкави пилешки филенца на фурна

Продукти:

700-800 гр.пилешки гърди
1 п.майонеза „Краси”
2 ч.л.горчица
1 ч.чаша натрошен корнфлейкс или галета
Сол
Чер пипер
Соев сос
Къри

Начин на приготвяне:
Нарежете пилето на лентички, дебели около 1 см
В купа смесете майонезата с горчицата и подправките.
В друга купа сложете натрошения корнфлейкс или галета.
Потопете парчетата в майонезата, после в корнфлейкса
Подредете парчетата месо на един ред в тавичка, върху намазнена хартия за печене.
Печете във фурната 200 градуса .

Пиле с ориз по испански




Продукти:

50мл растителна мазнина
1кг пилешки гърди със кост /без кожа/
1 голяма глава лук/или праз/
1 голяма червена чушка
1 голяма зелена чушка
2 скилидки чесън
3 к.ч. ориз
2 бр нарязани на дребно домати
300 гр нарязани гъби
2бр. средно големи моркова
1к.ч царевица
2 с.л. нарязан магданоз
Куркума/по желание/
Къри
Черен пипер
Сол


Приготвяне:

Задушава се пилешкото месо, лука , чушките,доматите,морковите,гъбите и чесъна.Долива се гореща вода /10 к.ч./и се оставя да ври до готовност на пилето.Запържва се ориза и се слага в тавичка. Добавя се пилешкото месо и бульона със зеленчуците.Добавят се подправките според вкуса.Пече се до готовност.Съотношението между ориза и бульона е 1/3.
Наистина вкусно !
P.S. В оригиналната рецепта има пилешки бульон,но поради липсата му добавих вода към пилето и варих около 15мин.Добавих моркови и царевица.
Идеята за това ястие е на * *•● Диди ●•* * от форума на БГ-мама за което и благодаря!

Баница със спанак

Продукти:

1 пакет кори за баница/ръчно точени/
800 г спанак
250 г сирене
2бр. яйца
100 мл олио
1/2 кутийка майонеза "Краси"
сол

Приготвяне:

Пресният спанак се почиства, измива и нарязва.Задушава се и се отцежда добре.
Смесва се спанака с яйцата ,сиренето,солта и половината от олиото.
Върху всяка кора се поръсва от сместта и мазнината.
Първата кора се навива като охлюв и се нарежда в средата на намаслена тава.
По същия начин се приготвят и останалите кори, като се редуват в кръг около охлюва, без да се притискат много.
Отгоре се поръсва с вода и се намазва с майонезата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С докато се зачерви от всички страни.
След като е готова се завива с плътна хартия, а отгоре дебела кърпа за около 20 минути.
Нарязва се на парчета и се сервира.

Баница с праз

От Кулинарен


Необходими продукти:

1 пакет кори/ръчно точени/за баница
2 стръка праз
3 яйца
4-5 л.кисело мляко
1/2 кутийка майонеза Краси
400 г. сирене
олио, сол
Начин на приготвяне:

Празът се почиства, нарязва се на малки късчета .В малка тенджерка се сипва половин чаша вода и лъжица олио и се слага нарязания праз да се задуши.
Разбърква се сиренето, майонезата, киселото мляко, трите яйца и малко сол. Когато празът поизстине, добававяме сместта с яйцата и разбъркваме.Намазняваме дъното на тавата с малко олио.Кората се разстила.Напръсква с смес от олио и вода,след което се разстила плънката и се навива на руло.Прехвърля се в тавата,като се започва от средата да се навива в кръг.Последователно се навиват всички кори.Накрая баницата се поръсва отгоре със смес от олио и вода.Пече се на силна фурна/около 200-230 градуса/.След като е готова се поръсва с вода и се покрива с хартия и кърпа/да обиколи нивата/.
Много вкусна и сочна баница.

Много какаово-шоколадов кекс



Продукти:

3 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ванилия
2/3 ч. ч. олио
1 ч. ч. брашно/ако е необходимо се добавя още малко
до желаната гъстота на кексово тесто/
1 бакпулвер (или 1 с. л.)
100 г. натурално какао
100 г. натурален шоколад
3-4 с.л овесени ядки или орехи
5-6 начупени на дребно бисквити "Закуска" или обикновенни/бели/

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Разбиваме яйцата с миксер. Добавяме захарта/разбиваме до побеляване/,олиото, после млякото/прясно,кисело/. Най-накрая добавяме какаото,ванилията,брашното с бакпулвера,овесените ядки и начупените бисквити и шоколад. Разбъркваме хубаво и изсипваме в намаслена и набрашнена кексова форма или тава 30 см. Пече се в предварително загрята умерена фурна като се проверява с дървена клечка за зъби. Тя трябва да остане изцяло суха.

След като се изпече и изстине, се поръсва с пудра захар.

Бисквитена торта с хляб




Продукти:

1/2 хляб/средата/
0,5 л прясно мляко
700 гр голям маргарин
100 гр.натурално какао /едно пакетче/
1 ч.чаша захар(може и повече)
1 1/2 пакета бисквити "закуска"/бели/
50 гр.нарязани орехи
50-100 гр. захаросани вишни

За шоколадовата глазура:

1 к.ч прясно мляко
1 к.ч захар
1/2 к.ч. олио
3-4 с.л. какао

Начин на приготвяне:

Сварява се млякото със захарта.Със половината се залива начупения хляб/средата/.Оставя се да изстине до стайна температура.Бисквитите се начупват и се поръсват със охладеното мляко.Във купа се разбива със миксер маргарина.Добавя накиснатия хляб, какаото и продължава да се разбива до получаване на хомогенна смес.Прибавят се орехите и захаросаните вишни.Тази смес се прибавя към бисквитите и се разбърква много внимателно.
Изсипва се във тортена форма с ринг.Прибира се в хладилник за около 12 часа.
След това се изважда от формата и се залива със шоколадова глазура.Отгоре се нареждат няколко захаросани вишни.

Приготвяне на шоколадовата глазура:
Продуктите се варят до сгъстяване.Охлажда се сместта,след което се залива тортата.
Снимката е друг вариант на оформяне.

21 декември 2008

Тиквен пай

За тестото:
100 гр. захар
100 гр. маргарин /на дребни парченца/
250-300г брашно
1 бакпулвер

За пълнежа:
1 кг тиква
1 с.л. брашно
6 с.л. захар
1 ч.л. канела
1 бр. ванилия
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко

За карамеловата заливка:
1 к.ч захар
1 к.ч масло
1 к.ч сметана

Тестото се замесва и се оставя за 20 мин в хладилника.
Тиквата се сварява ,пюрира и отцежда. Като изстине, се прибавя канелата и ванилията. След това се прибавят предварително разбитите яйца,захар и мляко.
Тестото се разточва и се слага във тавата/30см/,като трябва де се направи "борд". Разпределя се пълнежът. Пече се 15 мин в силно загрята фурна до 220оС, като тавата се поставя по средата. После температурата се намалява на 180оС. Печенето продължава още 40-50мин, докато се втърди пълнежът.Отгоре поливаме с карамелова заливка.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB