19 май 2011

Благодаря ти Ивейн!

Дълго време мислих какво да напиша в тази публикация.Дали да навлизам в подробности или просто да опиша това,което направи Ивейн за мен.Избрах второто.
От известно време исках да изразя благодарността си към доц. Кадурина и нейния екип.Въпреки,че минаха няколко години откакто ме върнаха към нормален живот,времето не отмени решението ми да им покажа по някакъв начин това.Реших,че ще е торта.За някой може да е твърде травиално,но ако види какви торта прави Ивейн веднага ще промени мнението си.
Обърнах се към нея с молба да направи това.
Не знам дали ще ми повярвате,но когато я видях на снимка онемях.Това беше всичко,което си представях за тази торта.Не съм си и помислила,че тази феерия в розово ще предизвика такава буря от емоции в мен.Не знам как Ивейн бе усетила желанието ми,но съм безкрайно благодарна.


Благодаря ти Ивейн!

15 май 2011

Печена пъстърва с орехи

Продукти:

1бр. пъстърва

за маринатата:

3с.л. счукани орехи
2скл. чесън/счукан/
2с.л. зехтин
1к.ч. ситно нарязан магданоз
сока от 1лимон
чер пипер
сол

1/2 лимон нарязан на шайби
1/2к.ч. едро начупени орехи

Приготвяне:

Измиваме и изчистваме пъстървата.Подсушаваме с домакинска хартия.Смесваме продуктите за маринатата и обтриваме добре рибата отвътре и отвън.Оставяме в хладилник за 3-4часа покрита със свежо фолио.
Намазваме лист алуминиево фолио със зехтин.Слагаме пъстървата върху него.Нареждаме резените лимон отгоре и поръсваме с 1/2к.ч. едро начупени орехи.Завиваме фолиото и прехвърляме в тавичка,Печем в загрята фурна.Отваряме фолиото и оставяме рибата да се запече около 10мин.

Бутерки с маслини и пресен лук

Продукти:

400гр. бутер тесто
3-4стръка пресен лук/нарязан/
1ч.ч. натрошено сирене
3/4ч.ч. нарязани маслини
2бр. яйца
1/2к.л. риган

1бр.жълтък и няколко капки зехтин за намазване

Приготвяне:

Разстиламе 1лист бутер тесто и нарязваме на 16 квадрата.Завиваме леко от двете срещуположни страни/за да се задържи плънката.
Смесваме 3-4стръка пресен лук/нарязан/,
1ч.ч. натрошено сирене,3/4ч.ч. нарязани маслини,2бр. яйца и 1/2к.л. риган.Разпределяме плънката върху всяко квадратче.Намазваме бутер тестото с 1бр.жълтък разбъркан с няколко капки зехтин.Печем в загрята фурна като спазваме указанията на опаковката.

07 май 2011

Пълнен патладжан


Продукти:

3бр. патладжани
1бр. домат нарязан
2-3стр. пресен лук
1бр. пилешко филе/печено или пушено/
1к.ч. маслини нарязани
1ч.ч. сирене
2бр. яйце
1ч.ч. бира
2скл. чесън нарязани
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме патладжаните.Изрязваме капаче във форма на капка.Издълбаваме с лъжичка месестата част и нарязваме на ситно.Посоляваме и заливаме с 1ч.ч. бира.Оставяме за около 30мин.
Измиваме и обтриваме със сол издълбаните патладжани.Напълваме с вода и оставяме за 30мин.
Изсипваме водата,измиваме патладжаните и нареждаме в подмазана тавичка.
Слагаме в сгорещена фурна за да омекнат.

Запържваме нарязания лук.Отцеждаме от бирата парченцата патладжан и прибавяме към него.Слагаме и нарязания домат.Запържваме до омекване на патладжаните.слагаме нарязания на ситно чесън за около 2минути и оттегляме от котлона.Прибавяме нарязананото пилешко месо,1ч.ч. натрошено сирене,1к.ч. нарязани маслини,1к.ч.магданоз,2скл. чесън,1к.л. риган и сол.Добавяме 2бр. разбити яйца и объркваме сместта.
С тази смес пълним патладжаните и връщаме отново във фурната.
Печем до готовност.

Овесени бисквити с фурми


Продукти:

100гр. фурми нарязани на малки парченца
1к.ч. захар
70мл. прясно мляко
50мл растителна мазнина
1с.л. сусамов тахан
1 1/2ч.ч. фини овесени ядки
1 1/2ч.л. бакпулвер
1/2к.л. канела
1/2к.л. ванилия
щипка индийско орехче
1шушулка кардамон настъргана

Приготвяне:

Слагаме в малка тенджерка 1к.ч. захар,70мл. прясно мляко и 50мл растителна мазнина.Оставяме да заври и прибавяме нарязаните на малки парченца фурми.След 2-3мин. добавяме 1с.л. сусамов тахан,1/2к.л. канела,1/2к.л. ванилия,щипка индийско орехче и 1шушулка кардамон настъргана.Объркваме 1 1/2ч.ч. фини овесени ядки с 1 1/2ч.л. бакпулвери изсипваме в тенджерката.Объркваме с лъжица и оттегляме от огъня.Покриваме с капак и изчакваме да се охлади.
Оформяме малки топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна до леко порозовяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

04 май 2011

Мъфини с ябълки и фурми


Приготвяне:

2бр. малки яйца/100мл/
3/4ч.ч. захар/мусковадо/
110мл прясно мляко
40мл растителна мазнина
1к.ч. настъргани ябълки
1к.ч. меки фурми /нарязани на малки парченца/
2ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
1/2к.л. индийско орехче
1/2к.л. ванилия
1настъргана шушулка кардамон
1к.л. канела

Приготвяне:

Слагаме нарязаните фурми в 11омл леко затоплено прясно мляко и оставяме да престоят в него около 10мин.
Разбъркваме 2бр. яйца с 40мл растителна мазнина и прибавяме към прясното мляко.Объркваме.В купа смесваме сухите съставки и объркваме с течните.
Разпределяме във форми за мъфини.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

03 май 2011

Спаначена пита

Това изкушение видях при Гуинет.У дома много обичаме спанак/имаше в наличност/ и реших веднага да го направя.Получи се чудесно.Там може да прочетете как да направите спаначена пита с кори на сач/мисля,че е по-удачно решение за тази пита/.

Продукти:

400гр. спанак
1връзка пресен лук
2скл. чесън
3бр. яйца
1к.ч. натрошено сирене
1к.ч. кашкавал на кубчета
1к.л. риган
3с.л. галета
сока от половин лимон
сол на вкус

400гр. бутер тесто или 3бр. кори на сач
няколко капки зехтин и 1бр.белтък

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме спанака.Нарязваме една връзка пресен лук.Запържваме леко лука в широк дебелостенен тиган.Прибавяме спанака и изцеждаме сока от половин лимон върху него.Объркваме.След като омекне,издърпваме в единия край на тигана и слагаме нарязания чесън за около 1-2мин. в мазнината.Оттегляме от котлона и разбъркваме.Слагаме в цедка да се отцеди.
След като се охлади спанака прибавяме 3бр. разбъркани яйца,1к.ч. кашкавал на кубчета,1к.ч. натрошено сирене,1к.л. риган и сол на вкус.Объркваме.
Разточваме леко бутер тестото/колкото да не е разкъсано/.Поставяме в тавичка.Изрязваме с нож краищата,така че да се получи кръг.Поръсваме с галета и изсипваме спаначената смес.Подравняваме.Загръщаме краищата.Намазваме с разбит с няколко капки зехтин белтък.Спазваме указанията на опаковката за печене на бутер тесто.

01 май 2011

Бананови мъфини със сушени сливи и стафиди

разрез

Продукти:

1бр. яйце
3/4ч.ч. захар
120мл прясно мляко
30мл растителна мазнина
1к.ч.намачкани на пюре банани
1к.ч.нарязани сушени сливи и стафиди/общо/
1с.л. ром
2ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
1к.л. канела
1/2к.л. ванилия
1/4к.л. индийско орехче
щипка настърган бахар

начупени орехи за поръсване

Приготвяне:

Накисваме 1к.ч. нарязани сушени сливи и стафиди с 1ч.л. ром.
Разбъркваме 1бр. яйце,120мл прясно мляко,30мл растителна мазнина.Прибавяме 1к.ч. пюре от банани,накиснатите сушени сливи и стафиди,1к.л. канела,1/2к.л. ванилия,1/4к.л. индийско орехче и щипка настърган бахар.Разбъркваме.В купа смесваме 3/4ч.ч. захар с 2ч.ч. брашно и 1 1/2ч.л. бакпулвер.Прибавяме към течните съставки и объркваме.Разпределяме във форми за мъфини.Поръсваме с начупени орехи.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тук може да видите още едно предложение за бананови мъфини със сушени сливи

Пърленки с типово брашно


Продукти :

за закваската:

1/2кубче свежа мая
50мл вода
1/2к.л. захар
щипка сол

1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1ч.л. сол
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
3ч.ч. типово брашно
3 1/2ч.ч. бяло брашно

Приготвяне :

Объркваме продуктите за закваската и оставяме да шупне на топло.
Разбъркваме 1бр. яйце с 1к.кисело мляко.Прибавяме шупналата мая,1ч.л. сол,
щипка сода бикарбонат и 3 с.л олио.Смесваме типовото и бялото брашно.Изсипваме постепенно към течните съставки.Замесваме меко тесто.
Оставяме да втаса около половин час.Тестото е меко и леко лепнещо.Разделяме тестото на малки топчета.Всяко овалваме в брашно и разтегляме с намаслени ръце.Оставяме върху набрашнена повърхност за около 15мин.
Печем на грил тиган или скара.Намазваме с чесново краве масло.По желание поръсваме с любими подправки.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Идеята за тези пърленки е на Венс.
От същото тесто правих и питка.Получи се чудесна на вкус.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB