31 януари 2009

Кюфтета по чирпански



Продукти:

За кюфтетата:

500гр. кайма
1/4ч.ч ориз
1 бр.белтък
1ч.л.шарена сол
1ч.л.сол
магданоз
чер пипер
брашно

За соса:

1 стрък праз/малък/
1ч.ч пасирани домати/от консерва/
3-4бр. средно големи картофа
2 бр моркови
1/3ч.ч ориз
1 връзка магданоз
1с.л червен пипер
черен пипер
сол


Начин на приготвяне:
Приготвят се кюфтетата от гореописаните продукти и се овалват във брашно.Запържва праза,пасираните домати и накрая червения пипер. Налива се вряла вода около 1л. Щом заври, се пускат кюфтетата..След около 30-тина минути се добавят картофите и морковите.След около още 10 мин. се добавя и ориза.Ако е нужно се добавя още вряла вода,за да е сочно ястието.Когато той се свари се прибавят подправките и нарязания на ситно магданоз.Ястието се оставя да поври още 5 мин.

25 януари 2009

Набрана баница



Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
1к.ч олио
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.ч газирана вода
3 яйца
200 г сирене
щипка сол.
Начин на приготвяне:

Кората за баница се разстила и върху нея се наръсва малко натрошено сирене. Набира се като хармоника, докато съвсем се смали и се слага в леко подмазаната с олио тавичка. Така се нареждат една до друга всички кори и отгоре се залива със сместта.
Сместа за заливката се приготвя, като се смесват киселото мляко, яйцата, олиото,газираната вода и щипка сол.Всичко се разбива добре.
Пече се до златисто в предварително загрятата фурна. След изпичането баницата се изважда от фурната, поръсва се с вода,покрива се със хартия и кърпа и се обръща.

20 януари 2009

Супа топчета

Необходими продукти:

За топчетата:

300 гр. кайма смес
1/3 кафена чашка ориз
1 малка глава настърган лук
чубрица
чер пипер
брашно

За бульона:

3-4 картофа
1/2 стрък праз
3 средни моркова
1 чушка
1 домат
1 кафеена чашка ориз
целина/по желание/
пипер смес
сол

За застройката:

1/2 кофичка кисело мляко
1 жълтък

Начин на приготвяне:


В една голяма тенджера задушаваме нарязаните на дребно: чушка,праз,настъргания домат, целината и настърганите моркови, сипваме вода и слагаме да се вари.
Междувременно приготваме каймата.Замесваме хубаво каймата с едно яйце, 1/3 кафеена чашка ориз , една глава настърган на дребното ренде лук, малко сол, пипер и стритата между длани чубрица.Омесваме добре и правим топчета които овалваме в брашно.
Когато зеленчуците в тенджерата са понамекнали, добавяме малко сол към водата, овалваме топчетата в брашно и ги пускаме в кипящата течност.
Оставяме топчетата да поврат петнадесетина минути, след което добавяме нарязаните на кубчета картофи, и след още 15мин. останалия ни ориз . Варим още десет-петнайсет минути, горе-долу да се свари ориза. Добавяме млян чер пипер и сол на вкус и изключваме котлона.
Забъркваме застройка от един жълтък и 1/2кофичка кисело мляко. Добавяме и един черпак топла супа, като хубаво разбъркваме застройката.
Когато сме готови, изключваме котлона и започваме много внимателно и бавно да сипваме застройката в супата, за да не се пресече. Объркваме хубаво цялата смес с черпака, след което оставяме още малко на котлона да поври. Поръсваме с нарязан пресен магданоз.

19 януари 2009

Хрупкави пикантни картофки




Необходими продукти:

1кг картофи
100-150гр брашно
2склидки чесън
копър
босилек
къри
растителна мазнина
шарена сол
сол

Начин на приготвяне:

Измиваме обилно картофките с вода.Може да използваме и стари картофи,като предварително се обелят и нарежат.Отцеждаме с гевгир.На равна повърхност слагаме хавлиена кърпа и върху нея няколко пласта хартия.Изсипваме картофите и разстиламе равномерно.Поръсваме с брашното и овалваме добре картофите с него ,така че да полепне по всички страни.Оставяме така около 30 мин.В тава наливаме около един пръст растителна мазнина и загряваме във фурната.Картофите изсипваме във гевгир и леко изтръскваме неполепналото брашно,след което ги изсипваме в тавата.Печем на около 220-250 С.От време на време разбъркваме внимателно с дървена лъжица.След като се зачервят прибавяме начукания чесън,босилека,кърито,шарената сол и солта, и отново разбъркваме.
Може да поръсите с копър по желание.

16 януари 2009

Усуканица с праз

Продукти

350 гр.брашно
100 гр.меко масло
2 яйца
4 с.л. квасена сметана
20 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

2 стръка праз
1/2 ч.л. сол
50 гр. масло
200 гр. краве сирене
риган за поръсване

разбито яйце за намазване

Приготвяне:

Направете закваска от маята , захарта , малко вода и малко брашно. Покрийте с кърпа съда и оставете на топло да удвои обема си.Брашното с поставя в дълбока купа.Прави се кладенче и в него се изсипва закваската и останалите продукти.Замесва се меко еластично тесто. Ако е необходимо , добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
Нарежете праза и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на малки кубчета.Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган , разстелете задушеният праз и наредете кубчетата сирене.Завийте тестото на руло и го прережете с остър нож по дължина почти до средата.Усучете рулото и го завийте на кравай. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.
Рецептата е от "Вкусно с Йоли".Тъй като не предпочитам лук,го замених със праз.
Много приятна питка.

05 януари 2009

Шахматна торта


Необходими продукти:
Продукти за единия блат:
5 яйца
1 чаша захар
1 чаша брашно за втория плюс 3 лъжици какао
Приготвят се два блата, като единият е с какао.

За крема:

3бр пудинг ванилия на д-р Йоткер
300гр захар
800мл прясно мляко
400гр маргарин
50мл Бейлис
100гр какао
Крема се прави със това количесво мляко,за да е със по-голяма гъстота.

За сиропа:
сок от един компот с кайсии/или друг по желание/

За глазурата:

100гр шоколад
60гр масло
3-4 с.л. прясно млякo

За поръсване:

100гр.шоколадови поръски


Начин на приготвяне:

За единия блат - разбиват се 5 белтъка с половината захар на сняг. После се разбиват 5 жълтъка с останалата захар до побеляване. Смесват се, прибавя се брашното и се бърка още малко с миксера.
За втория блат – по същата схема , но се прибавя и 3 лъжици какао.
Изпичат се блатовете във тортена форма или правоъгълна тавичка/20/30см,последователно един след друг. След като изстинат,се изрязват на по три кръга или на ивици.
Крема се приготвя с варене и когато изстине се добавя към разбития маргарин.След това се добавя какаото и бейлиса.Блатовете се поставят един върху друг и се изрязват ленти.Нареждат се шахматно,като помежду им се слага крем.Сиропира се и след това се поставя втория пласт.Прави шоколадова глазура като продуктите се смесват и се варят на водна баня.Намазва се тортата със глазура и се поръсва със шоколадовата поръска.

02 януари 2009

Пиле с гъби , топено сирене и сметана в палачинка




Необходими продукти:

За плънката:
1кг. пилешко филе или пил.пържолки от бут
600гр. гъби
250гр. топено сирене/Мероне/
200гр. заквасена сметана
3-4бр мариновани краставички
2 стръка праз
олио
чер пипер
къри/да не е лютиво/
сол

За палачинките:

2бр. яйца
500-600гр. брашно
1л. прясно мляко
50гр. олио
сол

Тук е описан начина за приготвяне на палачинки.
Сместа за палачинките се оставя да престои половин час на стайна температура преди пърженето.Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън.


Начин на приготвяне:

Измиваме продуктите и нарязваме на парчета.Задушаваме пилешкото месо и прибавяме гъбите.След около 30мин/когато месото е полуготово/,добавяме нарязаното на парчета топено сирене,сметаната и киселите краставички.Добавяме подправките и варим до готовност.Слагаме от сместта в палачинка и завиваме.Мареждаме в тава,поръсваме с кашкавал и запичаме до зачервяване.
Готовата плънка е за 16-17 палачинки.

Баклава саралия



Необходими продукти:

За баклавата:

1 пакет финни кори "Белла"
200гр.нарязани орехи
1 k.ч овесени ядки
1 к.ч. захар
1 к.л. канела
ванилия

За сиропа:

1 1/2 ч.ч захар
2 ч.ч вода
ванилия
сока от половин лимон

Начин на приготвяне:

Във купа объркваме орехите,овесените ядки,захарта,канелата и ванилията. Слагаме две кори върху хартия или найлон.Напръскваме ги с две лъжици олио,след това поръсваме с две лъжици от сместта.Слагаме точилката от късата страна и навиваме кората около нея.Преди да изтеглим точилката леко събираме кората/да стане с размерите на тавата, в която ще печем-30/20см/ и изтегляме точилката.Поставяме в намазнена тава.Следващите кори прави по същия начин.Накрая режем всяко рулце на три,поръсваме с олио и печем в загрята фурна до зачервяване.След като изстине заливаме с горещия сироп,покриваме с хартия и кърпа докато изстине.Съхраняваме в хладилник.

Пиле с гъби и топено сирене на фурна



Необходими продукти:

1кг. пилешко филе или пил.пържолки от бут
600гр. гъби
250гр. топено сирене/Мероне/
2 стръка праз
олио
чер пипер
къри/да не е лютиво/
сол

Начин на приготвяне:

Измиваме продуктите и нарязваме на парчета.Слагаме олио в тавата и изсипваме продуктите в нея.Добавяме подправките и разбъркваме.Печем във фурна на 200 градуса.Накрая прибавяме нарязаното топено сирене и печем до готовност.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB