21 декември 2015

Медени мъфини с ябълки без захар

Продукти:

2бр. яйца
1/4ч.ч. мед
1/2ч.ч. пюре от печени ябълки
40мл растителна мазнина
1/2ч.ч. кисело мляко
8бр.фурми
1с.л. течна стевия
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно
1к.л. канела
1п. бакпулвер

1.п. карамелизиран сусам или начупени орехи





Приготвяне;

В купа разбъркваме 2бр. яйца с 1/4ч.ч. мед,1/2ч.ч. пюре от печени ябълки,40мл растителна мазнина,1/2ч.ч. кисело мляко 1с.л. течна стевия,1к.л. канела и 8бр. ситно нарязани фурми.
В друга купа смесваме 1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно с 1п. бакпулвер.
Прибавяме течните към сухите съставки и объркваме.
Разпределяме във формички за мъфини.
Поръсваме с натрошен карамелизиран сусам или орехи/за тези,които не употребяват захар/.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата излезе суха.

1ч.ч.=250мл.




14 декември 2015

Целувки с овесени ядки и мусковадо

Продукти:

1/3ч.ч. белтък/3бр. белтък
2/3ч.ч.захар
100мл вода
1ч.л. лимонов сок или щипка лимонтузу
1/2ч.ч. фини овесени ядки
2с.л. царевично нишесте ванилия
3с.л. мусковадо







  

Приготвяне:

Сваряваме 2/3ч.ч. захар със 100мл вода .Оставяме леко да се охлади.Получава се гъст сироп.
Разбиваме белтъците до побеляване.Прибавяме на тънка струйка топлия захарен сироп и накрая 1ч.л. лимонов сок..
Изсипваме 2с.л. царевичнонишесте с ванилия и отново разбиваме,докато се получи "твърд сняг".
Прибавяме 1/2ч.ч. фини овесени ядки.Объркваме добре.Разделяме на две.
Едната част объркваме с 3с.л. мусковадо.Смесваме двете смеси и леко объркваме.
Застиламе тава с хартия за печене.
С помощта на лъжица правим купчинки.Може и да шприцоваме с пош.
Печем на средна скара на 100градуса до втвърдяване.

1ч.ч.=250мл

За 20 броя


12 декември 2015

Сицилиански кюфтета със сос "Норма"


 Продукти: 

за кюфтетата:

400-500 гр мляно месо
1/3ч.л. кимион 
1/2връзка магданоз
1малка глава лук
чер пипер
сол 
семена от копър

за соса :

800гр. консерва белени домати
1глава лук
 2бр. средно големи патладжани
4скл. чесън
1с.л. чили сос
2с.л. балсамов оцет
магданоз за поръсване 

Приготвяне:

Измиваме и обелваме патладжаните.Нарязваме на кубчета.Посоляваме и оставяме да се отцедят.
Нарязваме лука и магданоза на много ситно.Прибавяме ги към мляното месо заедно със  1/3ч.л. кимион ,чер пипер и сол .Омесваме добре и оформяме малки кюфтета.Овалваме във зърна от копър.Покриваме със стреч фолио  и прибираме в хладилник.
Отцеждаме и измиваме патладжана.Запържваме заедно с лука в растителна мазнина до омекване.Добавяме чесъна заедно с  1с.л. чили сос,2с.л. балсамов оцет и консерва белени домати нарязани на четири.Посоляваме.
Прехвърляме в тавичка.
Нареждаме кюфтетата.Доливаме около 1ч.ч. вода и печем в загрята фурна.
При сервиране поръсваме с магданоз.
    Адаптирана от тук

    По рецепта кюфтета се пържат преди да се прибавят към соса.
    Според мен семената от копър трябва да се притискат добре при овалването.

    Бисквитена торта със шоколад и сушени червени боровинки/ без захар

    Продукти:

    200гр. бисквити без захар

    250гр меко краве масло
    1п. пудинг ванилия
    400мл прясно мляко
    140гр.натурален шоколад/ без захар
    2с.л.какао
    40мл течна стевия
    400гр. заквасена сметана
    1ч.ч. натрошени печени орехи
    100гр. червени боровинки
    1с.л. ром

    Приготвяне:

    Сваряваме пудинга според указанията на опаковката без да добавяме захар.Изсипваме в плитък съд и периодично разбъркваме докато се охлади.
    Разтопяваме 140гр.шоколад без захар на водна баня.
    Разбиваме с миксер 250гр.меко краве масло до побеляване.Прибавяме на части разтопения шоколад,2с.л. какао и охладения пудинг.
    Добавяме 40мл течна стевия и 1с.л. ром и отново разбиваме.
    Разбиваме с миксер 400гр.заквасена сметана и внимателно объркваме с останалия крем.
    Натрошаваме бисквитите и прибавяме към крема.Объркваме добре.
    Добавяме 1ч.ч. натрошени печени орехи и 100гр.сушени червени боровинки.Отново объркваме.
    Изсипваме във форма с откопчаващ ринг с диаметър 22см.
    Подравняваме и прибираме в хладилник.Престоява 10-12часа.

    Разтопяваме 60 гр тъмен шоколад на водна баня.Върху хартия за печене с помощта на малка лъжичка слагаме разтопения шоколад/колкото бобено зърно и разстиламе.Оставяме да се стегне.
    Отлепяме от хартията и нареждаме върху тортата.Поръсваме и няколко боровинки.

    10 декември 2015

    Мъфини с банан,фурми и стевия


    Продукти:

    3бр. яйца
    1/2ч.ч. кисело мляко
    1/4ч.ч растителна мазнина
    1/2ч.ч. банан
    10бр. фурми
    1 ч.ч.бяло брашно
    1/2ч.ч.пълнозърнесто брашно
    1с.л. бакпулвер
    1п. ванилия
    щипка индийско орехче
    25мл стевия




    Приготвяне:                                                                 


    Нарязваме фурмите на малки парченца и смесваме с 1/2ч.ч. намачкан банан.Объркваме.
    Разбъркваме 3бр. яйца с 1/4ч.ч. растителна мазнина,1/2ч.ч. кисело мляко и 25мл стевия. Смесваме  1 ч.ч.бяло брашно,1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно,1с.л. бакпулвер ,щипка индийско орехче  и 1п. ванилия.
    Смесваме   с течните съставки.
    Добавяме намачкания банан с фурмите.
    Объркваме и разпределяме във формички за мъфини.
    Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.
    Форми за мъфини с вместимост 70мл.

    1ч.ч.=250мл

    08 декември 2015

    Вита баница с праз

    Продукти:

    1п.кори за баница
    4бр. яйца
    200гр. сирене
    1/4ч.ч.растителна мазнина
    1/2ч.ч.кисело мляко
    3стръка праз нарязан на ситно
    1к.л. хлебна сода
    сол

    Приготвяне:
    Измиваме и нарязваме праза на ситно.Запържваме в загрят тиган с малко мазнина до омекване.
    Разбиваме 4бр. яйца.Прибавяме 1/4ч.ч.растителна мазнина и 1/2ч.ч. кисело мляко объркано с 1к.л. хлебна сода.Прибавяме към изпържения праз и поръсваме с 200гр. натрошено сирене и сол на вкус.Объркваме.
    Разстиламе два листа,слагаме от сместа,завиваме откъм дългата страна и правим на охлюв.Подреждаме в тава.
    Намазваме с мазнина /разтопено краве масло или растителна мазнина/ и печем в загрята фурна.

    1ч.ч.=250мл



    01 декември 2015

    Бутер руло с локум и орехи

    Вкусно локумено руло от Йоли
    Продукти:

    400гр. многолистно тесто
    1/2к. локум
    1/4ч.ч.орехи
    1с.л. нишесте
    1белтък
    3с.л. захар

    Приготвяне:

    Нарязваме локума на малки парченца и овалваме със нишестето.Начупваме орехите.Разточваме  листа с бутер тесто.Нарязваме на шест еднакви части.Поръсваме с локум и орехи.Завиваме и поставяме в тава върху хартия за печене.Мястото където се съединяват трябва да е отдолу..За да не се отвори може да намажете със разбит жълтък.Намазваме отгоре с разбит белтък и поръсваме със захар.Включваме фурната на 250 градуса.
    След като загрее намаляме на  220 градуса и печем  до порозовяване.

    Допълнение....може да смелите на дребно няколко ореха и да ги смесите със захарта.
    С тази смес ще поръсите рулото.

    При мен се получиха шест броя.


    Къри грах с тофу

     Продукти:

    120гр. тофу
    1консерва грах/600гр./
    2гл. червен  лук нарязан на филийки
    1ч.ч. моркови нарязани на кубчета
    1ч.ч. замразена царевица
    1с.л. червен пипер
    1. консерва  домати
    3-4скл. чесън
    1к.ч. нарязан магданоз
    1/2ч.л. захар
    1ч.л.къри
    чер пипер
    сол

    Приготвяне:
    Нарязваме лука и морковите.Загряваме мазнина  и слагаме да се запържат.Прибавяме 3-4скл. чесън ,1с.л. червен пипер и разбъркваме.Изсипваме  една консерва целе белени  домати и 1/2ч.л. захар.Оставяме да ври докато остане почти на мазнина.Поръсваме с 1ч.л.къри,чер пипер и сол.Добавяме 1консерва грах/измит и отцеден./ и 1ч.ч. замразена царевица.Оставяме да се готви още десетина минути.Прехвърляме ястието в тавичка.Поръсваме със 120гр. нарязано на малки парченца тофу и запичаме.При поднасяне поръсваме с магданоз

    Бухти


    Продукти:

    1бр. яйце                                                             
    3/4 ч.ч. кисело мляко                                          
    11/2ч.ч.брашно                                                     
    1с.л.бакпулвер
    2с.л. олио
    1/3ч.л. сол

    Приготвяне:

    В купа слагаме 1 1/2ч.ч. бяло брашно,1с.л. бакпулвер и 1/4ч.л. сол.Правим кладенче.Смесваме 1бр. яйце,3/4ч.ч. кисело мляко и 2с.л. олио.Изсипваме в кладенчето и объркваме добре.
    С помощта на малка лъжичка/за кафе/ вземаме от сместа и пускаме в  загрята мазнина на степен 3-4 от 6.Пържим от двете страни.Изваждаме и нареждаме  върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.
    Ако е необходимо след изпържването на половината от сместа доливаме още малко мазнина.

    1ч.ч.=250мл

    Пържа в малка тенджерка.Мазнината в нея трябва да е около 1см -1 1/2см.
    Мазнината не трябва да е много гореща за да е останат вътре сурови,ако пък не е достатъчно загряла ще поемат повече мазнина.Пробва се в началото 2-3броя  и според резултата се регулира степента на загряване.


    29 ноември 2015

    Пълнозърнести питки

    Продукти:

    за закваската:

    1ч.ч. топла вода
    1ч.ч.пълнозърнесто брашно
    1/2ч.л. захар
    1/3 кубче свежа мая

    1/3ч.ч. кисело мляко
    1/3ч.ч. прясно мляко
    1ч.ч. вода
    2ч.ч. типово брашно
    2ч.ч. пълнозърнесто брашно
    21/2ч.ч.бяло брашно
    сол

    Приготвяне:

    В купа се смесват 1ч.ч. топла вода,1ч.ч.пълнозърнесто брашно,1/2ч.л. захар и 1/3 кубче свежа мая се объркват.Оставя се да втаса докато обема се удвои.
    В купа се смесват    2ч.ч. типово брашно,2ч.ч. пълнозърнесто брашно ,2 1/2ч.ч.бяло брашно и
    сол.Объркват се.Към закваската се добавят 1/3ч.ч. кисело мляко,1/3ч.ч. прясно мляко и
    1ч.ч. вода.Разбърква се и се изсипват при брашното.Замесва се тесто.Оставя се да втаса докато удвои обема си.Разделя се на 16 топки.Оформят се питки с формата на земелки.Нареждат се в тава върху хартия за печене.Оставят се  за около 15 мин.Намазват се  с вода и се поръсват с маково семе.
    Тавата се поставя в студена фурна.Включва се на 180гр.Пече се до порозовяване.

    1ч.ч.=250мл





    Постни овесени бисквити със ленено семе и сусам

    Продукти:

    1/4ч.ч.растителна мазнина
    1/3ч.ч.вода
    3/4ч.ч. фини овесени ядки-
    1/3ч.ч. пълнозърнесто брашно
    3с.л. овесени трици
    1ч.л. хлебна сода
    1/2ч.л. лимонтузу
    1/4 ч.л. сол
    3с.л.начупено ленено семе

    1/3ч.ч. сусам за овалване

    Приготвяне:

    В купа смесваме 3/4ч.ч. фини овесени ядки, 1/3ч.ч. пълнозърнесто брашно,3с.л. овесени трици,
    1ч.л. хлебна сода,1/2ч.л. лимонтузу,1/4 ч.л. сол и 3с.л.начупено ленено семе.Обърквам добре за да се смесят продуктите.
    В друга купичка смесваме 1/4ч.ч.растителна мазнина и 1/3ч.ч.вода.
    Правим кладенче в сухата смес и изсипваме течните съставки.Замесваме тесто.Получава се леко лепнещо.Оформяме руло.Разделяме на 25 части.От всяка част правим топче и овалваме в сусам .Притискаме и оформяме малка бисквитка.
    Нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна на 170гр.,върху решетка до леко порозовяване на крайчетата.

    1ч.ч.=250мл

    Овесени бисквити с тиква и шоколад/със стевия

    Продукти:

    1бр. яйце
    50гр.меко краве масло
    15мл течна стевия
    1/4ч.ч. печена тиква
    1/4ч.ч. фини овесени ядки...
    1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно
    1/4ч.ч. шоколадов чипс
    3/4с.л.бакпулвер
    1п.ванилия
    3-4капки есенция от ром

    Приготвяне:

    Включваме фурната на 180градуса.
    Разбиваме кравето масло с 1бр.яйце и 15мл.течна стевия.
    Смесваме 1/4ч.ч. фини овесени ядки,1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно,3/4с.л.бакпулвер, 1п.ванилия и 1/4ч.ч. печена тиква
    Объркваме добре и прибавяме към разбитото с яйце краве масло...Разбъркваме.Накрая добавяме 3-4капки есенция от ром и1/4ч.ч. шоколадов чипс.Объркваме отново.
    Разпределяме с лъжичка в тава върху хартия за печене.
    Печем в загрята фурна на 180 градуса .

    1ч.ч.=250мл
    Рецептата е за 25 малки бисквитки.

    Картофена салата с пикантен дресинг

    Продукти:

    1кг картофи
    1бр.червен лук
    1глава маринован чесън
    2с.л горчица
    растителна мазнина
    сока от един лимон
    магданоз
    чер пипер
    сол

    Приготвяне:

    Обелваме сваряваме картофите на водна пара.
    Пресоваме половината от маринования чесън и смесваме с 2с.л. горчица.Добавяме растителна мазнина,сока от един лимон,чер пипер и сол.Объркваме добре.
    Нарязваме картофите на едро,а червения лук на дребно.Заливаме с дресинга.Поръсваме с останалата половина от маринования чесън и магданоза.

    28 ноември 2015

    Ароматен печен карфиол



    Продукти:

    1 голяма глава карфиол
    3 скилидки чесън,нарязан на ситно
    1 с. л. чили на прах
    1/2 ч.л.червен пипер
    1 ч. л. кимион
    4 с. л.растителна мазнина

    1/2 изцеден лимон
    2с.л. соев сос  
     сол

    нарязан магданоз за поръсване 

    Приготвяне:

    Измиваме карфиола.Накъсваме на малки розички и поставяме в купа. 
    Смесваме останалите продукти и объркваме добре с карфиола.
    Изсипваме в тава върху хартия за печене и разстиламе.
    Печем в загрята фурна до готовност. 

    Рецептата от тук

     



    27 ноември 2015

    Пълнени гъби с извара и сушени червени домати

    Продукти:

    6бр.големи гъби
    200гр. извара
    1глава стар лук
    6-7бр. сушени домати
    100гр. кашкавал
    3скл. чесън
    краве масло
    щипка риган
    магданоз
    чер пипер
    сол

    кашкавал за поръсване

    Приготвяне:

    Измиваме гъбите и отстраняваме пънчетата.Посоляваме ,поръсваме с чер пипер и нареждаме в тавичка.Върху всяка гъба слагаме малко парченце краве масло.Печем в загрята фурна около 10мин.
    През това време нарязваме пънчетата на гъбите и лука.Пържим в загрята мазнина 7-8мин.
    Объркваме с 200гр. извара,100гр. настърган кашкавал,нарязани мариновани сушени домати,чесън и подправки.Объркваме добре и напълваме гъбите.Печем до полуготовност.
    Поръсваме с настърган кашкавал и допичаме до зачервяване на кашкавала.

    Баница със сирене на тиган

    Продукти:

    5бр. кори за баница/Белла
    2бр. яйца
    150гр. сирене
    3с.л. разтопено краве масло
    1/4ч.ч. кисело мляко
    1/2ч.л. хлебна сода
    сол

    Приготвяне:

    Натрошаваме сиренето.Към него прибавяме 2бр разбъркани яйца,3с.л.разтопено краве масло,1/4ч.ч.кисело мляко объркано с 1/2ч.л. хлебна сода и сол на вкус.
    В намазнен тиган с дебелостенно дъно поставяме 2бр кори за баница.Намазваме с растителна мазнина.Поръсваме със 1/3 част от сместа.Поставяме 1кора за баница/леко намачкана/.Поръсваме отново с част от сместаПоставяме четвъртата кора ,поръваме с останалата смес.Покриваме с последната кора.Намазваме с растителна мазнина.
    Слагаме тигана на студен котлон и включваме на степен 4 от 6.Почем до зачервяване.
    След изпичането от едната страна се обръща в по-голяма чиния,слага се малко мазнина в тигана и се приплъзва отново в него.След изпичане слагаме в чиния,напръскваме с вода и покриваме.

    1ч.ч.=250мл

    Други предложения за баница на тиган със праз и спанак.

    Крем с тиква и шоколадов сос

    Продукти:

    1п. бисквити с масло "Еверест"
    1/3ч.ч. орехи
    1 1/2ч.ч. печена тиква
    400гр. заквасена сметана
    1п. крем Оле
    300мл прясно мляко
    12бр. фурми

    Шоколадов сос:

    70гр. натурален шоколад
    5с.л. прясно мляко
    1с.л. растителна мазнина
    3-4капки есенция ром

    орехи за поръсване

    Приготвяне:

    Слагаме в блендер 1п. начупени бисквити и 1/3ч.ч. орехи.Пускаме блендера за няколко минути/докато бисквитите и орехите станат на трохи/.
    В купа приготвяме "крем Оле' със 300мл. прясно мляко/по начина указан на опаковката/..Прибавяме 400гр. заквасена сметана и разбиваме.
    Отделяме 1/3 от крема и смесваме с пюрираната печена тиква.
    Нарязваме фурмите на малки парченца.
    В стъклена чаша или купичка.Слагаме по 2с.л. от смлените с орехи бисквити на дъното на съда..
    Върху тях разпределяме всичкия крем с тиква.Поръсваме с нарязаните фурми.
    Разпределяме останалата част от бисквитите,а след това и останалата част от крема.
    На водна баня разтопяваме 70гр.натурален шоколад със 5с.л. прясно мляко,1с.л. растителна мазнина и ром.С чаена лъжичка поливаме крема.Поръсваме с начупени орехи.
    Оставяме да престои в хладилник няколко часа.

    1ч.ч.=250мл
    В рецептата не е използвано допълнително захар.
    За тези,които обичат по-сладки десерти могат да объркат крема с тиква с3-4с.л. мусковадо.



    23 ноември 2015

    Разядка с извара,орехи и сушени червени домати

    Продукти:

    250 г извара
    100 г орехи  
    4 скилидки чесън
    1/4 връзка магданоз
    1/2 ч. л. червен пипер
    2 филии хляб 
    чер пипер
    5-6бр. сушени червени домати нарязани на малки парченца
    зехтин 
    сол

    Приготвяне:

    Накисваме хляба за да омекне.Заливаме сушените домати със гореща вода за няколко минути.Отцеждаме ги и слагаме в блендер,Прибавяме 250 г извара,100 г орехи , 4 скилидки чесън,1/4 връзка магданоз и 1/2 ч. л. червен пипер .Включваме блендера на пулс няколко пъти.Поръсваме със сол и чер пипер.Объркваме.
    Прехвърляме във съд за сервиране.Поръсваме със орехи,сушени червени домати и 2-3с.л. зехтин.


    Идеята от тук

    Овесени бисквити с тиква и шоколад


    Продукти:

    1/2п.краве масло/60гр./
    1к.ч. захар или мусковадо
    1бр. яйце
    1к.ч. намачкана тиква
    50гр. натурален шоколад/натрошен/
    50гр.натрошени лешници
    1ч.ч. фини овесени ядки
    1 ч.ч. брашно
    1/2 к.л. канела
    1 1/2ч.л. бакпулвер
    1к.л. ванилия

    Приготвяне:

    Разбиваме кравето масло със захарта и яйцето.Добавяме пюрираната тиква и объркваме добре.Прибавяме последователно 1/2 к.л. канела ,1к.л. ванилия,50гр. натурален шоколад и 50гр. лешници.Разбъркваме.Смесваме 1ч.ч. фини овесени ядки с 1 ч.ч. брашно и 1 1/2ч.л. бакпулвер.Прибавяме към течните съставки.Объркваме добре.
    Разпределяме с лъжичка в тава върху хартия за печене.Печем на средна скара в загрята фурна.

    1к.ч.=100мл
    1ч.ч.=200мл
    Рецептата е за 30бр. бисквитки.

    22 ноември 2015

    Пилешко филе с хрупкава панировка

    Продукти:

    2бр. пилешко филе
    1/2к.ч. кисело мляко
    2с.л. майонеза
    1/2к.л. сол
    чер пипер

    за панировката:

    1к.ч. галета
    1/4к.л. червен пипер
    1/2к.л. сол
    1к.ч. начупени тиквени семки
    щипка сух босилек

    Приготвяне:

    Измиваме пилешките филета,правим няколко напречни разреза със нож и леко начукваме.
    Смесваме 1/2к.ч. кисело мляко,2с.л. майонеза,
    1/2к.л. сол и чер пипер/количеството е по желание/.Потапяме пилешките филета и оставяме да престоят 5-6часа в хладилник.
    Смесваме сухите съставки за панировката.
    Овалваме пилешките филета и пържим в загрята мазнина до порозовяване.


    Карамелови мъфини с ябълки


    Продукти:

    2бр. яйца/100мл/
    3/4ч.ч.захар
    50мл растителна мазнина
    70мл прясно мляко
    1 1/2ч.ч. малки кубчета ябълки  и 1с.л.брашно
    1к.л. ванилия
    1к.л. канела
    2ч.ч. брашно
    1с.л.нешесте/карамел/
    1п. бакпулвер
    1к.ч.начупени орехи

    Приготвяне:

    Поръсваме ябълките с една супена лъжица брашно и объркваме.
    Разбъркваме 2бр. яйца със  3/4ч.ч.захар,
    50мл растителна мазнина,70мл прясно мляко,
    1к.л. ванилия и 1к.л. канела.
     В купа объркваме 2ч.ч. брашно,1с.л.нешесте/карамел/ и 1п..бакпулвер.
    Прибавяме към течните съставки и объркваме.прибавяме нарязаните ябълки и натрошените орехи.Объркваме и разпределяме във форми за мъфини.
     Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.
     1к.ч.=100мл
    1ч.ч.=200мл
    Форми за мъфини с вместимост 70мл.

    Печени чушки с прясно мляко


    Продукти:

    15бр.печени червени чушки
    0.5л прясно мляко
    100гр. сирене
    брашно
    растителна мазнина
    сол

    Приготвяне:

    Загряваме рстителна мазнина в тиган.Овалваме чушките в брашно и изпържваме до порозовяване.Изваждаме и отцеждаме от мазнината.Нарязваме на едри парчета и връщаме в тигана.Заливаме с прясно мляко,посоляваме и оставяме да ври,докато леко се сгъсти соса.Посоляваме и поръсваме с натрошено сирене.



    Салата с броколи

    Продукти:

    300гр броколи
    200гр извара
    1ч.ч кисело мляко
    3скл.чесън
    3с.л.растителна мазнина
    сол 

    Приготвяне:

    Измиваме броколите и изрязваме твърдата част.Слагаме в блендер и прибавяме 200гр. извара, 1ч.ч кисело мляко,
    3скл.чесън,3с.л.растителна мазнина и сол .Включваме блендера за няколко минути.
    Заливаме броколите с 1/2 от сместа,объркваме и оставяме да престои около 30мин .След това заливаме с останалата част и разбъркваме.Сервираме.


    Сладки с тиква и орехи


    Продукти:

    1бр.яйце
    1/3ч.ч. печена тиква
    1/4ч.ч.растителна мазнина
    1/3 ч.ч.захар
    2/3ч.ч.фини овесени чдки
    1/3ч.ч.пълнозърнесто брашно
    3/4ч.л.бакпулвер
    1/2ч.л.канела
    1/3ч.ч.натрошени орехи

    Приготвяне:

    В купа разбъркваме 1бр. яйце с 1/3 ч.ч.захар,1/3ч.ч. печена тиква и 1/4ч.ч.растителна мазнина.В друга купа смесваме  2/3ч.ч.фини овесени ядки,1/3ч.ч.пълнозърнесто брашно,3/4ч.л.бакпулвер и1/2ч.л.канела.Прибавяме към течните съставки и объркваме добре.Накрая добавяме 1/3ч.ч.натрошени орехии разбъркваме.
    Застиламе тава с хартия за печене.С помощта на чаена лъжичка оформяме бисквитите.
    Печем на 170-180градуса до леко порозовяване на крайчетата.

    1.ч.ч. =250мл

    Мъфини с локум и орехи /без захар

    Продукти:

    2бр. яйца
    2/3ч.ч. кисело мляко
    1/3ч.ч растителна мазнина
    30мл течна стевия
    1 1/2ч.ч.брашно
    3/4с.л. бакпулвер
    1п. ванилия
    1п.локум/нарязано на малки парченца и объркано с 2с.л. царевично нишесте/
    1/3ч.ч.орехи
     настъргана лимонова кора от половин лимон

    орехи за поръсване

    Приготвяне:

    Нарязваме локума на малки парченца.Поръсваме с 2с.л. царевично нишесте. и объркваме.
    Разбъркваме 2бр. яйца с 1/3ч.ч. растителна мазнина,2/3ч.ч. кисело мляко,30мл стевия и  настъргана лимонова кора от половин лимон.
    Смесваме  1 1/2ч.ч.брашно,3/4с.л. бакпулвер ,1п. ванилия с течните съставки.Прибавяме
    1/3ч.ч.орехи и нарязания локум.Объркваме и разпределяме във формички за мъфини.Поръсваме с орехи.
    Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.
     Форми за мъфини с вместимост 70мл.

    1ч.ч.=250мл

    Султан кебап с пилешко


    8 броя фини кори за баница
    500 гр.сварено или печено пилешко месо
    3 средно големи глави кромид лук
    1бр. патладжан/средно голям
    2бр. моркови
    1 ч. ч. замразен грах
    2с. л.лютеница или доматено пюре
    сол
    млян черен пипер
    мащерка
    олио

    За бешамела:

    300 мл прясно мляко
    2 с.л.  брашно
    140 гр топено сирене
    40 гр краве масло
    смлян черен пипер
     сол

    кашкавал за настъргване и поръсване

    Приготвяне:

    Измиваме и обелваме патладжана.Нарязваме на кубчета.Посоляваме и оставяме да се отцеди за 15мин.Измиваме и отцеждаме.
    Приготвяме бешамеловия сос  като  разтопяваме  40 гр краве масло добавяме брашното и бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме студеното прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване.Поръсваме със сол и чер пипер.Покриваме със капак и оставяме да изстине.
    Запържваме патладжана до порозовяване.Изваждаме от тигана и слагаме едро нарязания лук и моркови.След като лука се запържи прибавяме нарязаното на малки парчета сварено пилешко месо.Похлупваме с капак за около 10мин.Прибавяме последоватено 2с.л. лютеница или доматено пюре,патладжана,замразения грах  и подправките.Объркваме и оставяме да се задуши за няколко минути.Оставяме да изстине,за да не попие сока от ястието в корите.
    Разделяме сместа на осем.
    Взимаме един лист кори за баница.Поставяме в подходяща по големина купичка .Запълваме с определената смес и покриваме с краищата на корите.Обръщаме и поставяме в намазнена тавичка.Оформяме осем "бохчи".
    Покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и поръсваме с настърган кашкавал.
    Печем до зачервяване.

    Пълната рецепта стъпка по стъпка вижте тук




















    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    ©2009 Nanita | by TNB