28 февруари 2010

Мъфини с ябълки и стафиди




Продукти:

1бр. яйце
170мл прясно мляко
60мл растителна мазнина
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
2 1/2ч.ч. брашно
1/2к.л. ванилия
1п. бакпулвер

2бр. ябълки нарязани на дребно
2с.л. брашно
2с.л. захар
1к.л. канела
1/2к.ч. стафиди

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме 1бр.яйце,60мл растителна мазнина и 170мл прясно мляко.
В друга купа объркваме 2 1/2ч.ч.брашно,1к.ч.захар,1к.ч. мусковадо,бакпулвер и 1/2к.л.ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите и объркваме.
Поръсваме нарязаните ябълки със захар,брашно и канела.Разбъркваме и добавяме към сместа.Прибавяме стафиди и объркваме.
Разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Рецептата е за 14бр. мъфини.Вместимостта на формите е 70мл.

25 февруари 2010

Мъфини с банан и кокос




Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. захар
1к.ч. мусковадо/кафява захар/
80мл растителна мазнина
170мл прясно мляко
2ч.ч. брашно
1 1/2ч.ч. кокосови стърготини
3/4ч.ч. намачкани банани
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме 1бр.яйце,80мл растителна мазнина и 170мл прясно мляко.
В друга купа объркваме 2ч.ч.брашно,1к.ч.захар,1к.ч. мусковадо,1п.бакпулвер и 1к.л.ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме и добавяме 3/4ч.ч. намачкани банани и 1 1/2ч.ч. кокосови стърготини.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Забелязала съм,че понякога кафявата захар е на бучици,които трудно се объркват.В този случай я прибавям към яйцето и разбивам докато се получи кремообразна смес.Едва тогава добавям останалите течни продукти.

Бисквити със сусамов тахан и стафиди/без глутен



Продукти:

2бр. яйца
2с.л. мед
1к.ч. захар
1к.ч. сусамов тахан
100мл прясно мляко
2 ч.ч. царевично брашно
1 1/2ч.ч. оризово брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1к.л. канела
1к.ч. стафиди

Приготвяне:

Разбиваме 2бр. яйца със 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 2с.л. мед,1к.ч. сусамов тахан и 100мл прясно мляко при непрекъснато разбъркване.Смесваме двата вида брашно с бакпулвер,канела и ванилия.Изсипваме при яйчната смес и разбъркваме добре.Прибавяме 1к.ч. стафиди и леко омесваме сместа.Оформяме с мокри ръце топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна докато се отлепи от хартията.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

24 февруари 2010

Зеленчукова ръжена тарта



Продукти:

за блата:

60гр. студено краве масло
1бр. яйце
1с.л. кисело мляко
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
2с.л. царевично нишесте
1к.л. бакпулвер
1к.л. сол

3бр. яйца
170мл прясно мляко
2бр. големи гъби
1малка тиквичка/около10огр./
1к.ч. червен лук нарязан
1шепа грах/замразен/
1шепа царевица/замразена/
1ч.ч. настърган кашкавал
мащерка
босилек
риган
чер пипер
сол

Приготвяне:

Запържваме лука до порозовяване.Прибавяме нарязаните гъби,тиквичка и оставяме да се пържат докато омекнат.Оставяме да изстинат.
В блендер слагаме 60гр. масло,2с.л.царевично нишесте и половината от брашното.Пускаме няколко пъти докато се образуват "трохи".Добавяме останалата половина от ръженото брашно,разбито яйце,1с.л. кисело мляко,бакпулвера и солта.Отново пускаме блендера няколко пъти.Изваждаме сместа и омесваме тестото.Притискаме леко тестото с длан върху хартия за печене.Покриваме със свежо фолио и разточваме кръг с диаметър 24-25см.
Прехвърляме в тавичка с диаметър 20см и оформяме с ръце.Надупчваме с вилица и поръсваме с ръжени ядки.
Към изстиналата смес прибавяме 1 шепа замразен грах,1шепа замразена царевица,1ч.ч. настърган кашкавал,мащерка,босилек,риган,чер пипер и сол.Объркваме добре и разстиламе върху основата на тартата.
Разбиваме 3бр. яйца и 170мл прясно мляко.Прибавяме 1ч.ч. настърган кашкавал и заливаме зеленчуците.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

20 февруари 2010

Гъбена крем супа



Продукти:

2бр. големи гъби
1бр. морков настърган
1к.ч. нарязан праз
400мл прясно мляко
200мл течна готварска сметана
1ч.ч. гореща вода
1с.л. с връх брашно
1п. зеленчуков бульон
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме гъбите.Задушаваме ги заедно с нарязания праз и настърган морков до омекване.Заливаме с 400мл прясно мляко,200мл течна готварска сметана и 1ч.ч. гореща вода.Поръсваме с натрошено 1п. зеленчуков бульон,чер пипер и сол.Размиваме 1с.л. с връх брашно с малко вода или прясно мляко.Прибавяме към супата.Оставяме да ври до омекване на продуктите.Пасираме до гладка консистенция.При сервиране поднасяме с нарязан магданоз или крутони.

18 февруари 2010

Чеснови задушени пилешки филета




Продукти:

4бр. пилешки филета
2глави лук нарязан на шайби
3-4скл. чесън нарязан на ситно
2с.л. зехтин
2с.л. лимонов сок
2с.л. босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешките филета.Обтриваме с чер пипер,чесън,босилек,лимонов сок,сол и зехтин.Оставяме да престоят 30мин. в хладилник.
Загряваме в плитка тенджера растителна мазнина и запържваме нарязания лук.Нареждаме филетата и покриваме с капак.Оставяме да се задушат около 20мин.След това махаме капака.Разбъркваме и оставяме да стои на котлона докато остане на мазнина и порозовее пилешкото месо и лука.

Сладкиш с конфитюр от боровинки и хрупкав топинг/без глутен




Продукти:

2бр. яйца
60гр. краве масло
1к.ч. захар
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. оризово брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно
1к.ч. смлени орехи
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1б.конфитюр от боровинки или от друг плод

за топинга:

30гр. краве масло
3с.л. захар
1к.ч. царевично брашно
2-3с.л. начупени или смлени орехи

Приготвяне:

Разбиваме 60гр. краве масло с 1к.ч.захар до побеляване.Прибавяме едно по едно 2бр. яйца и 1к.ч. прясно мляко при непрекъснато разбъркване.Смесваме царевично,оризово брашно и орехи с бакпулвер и ванилия.Объркваме добре и изсипваме в тавичка върху хартия за печене.Разстиламе едно бурканче конфитюр.
Смесваме в блендер продуктите за топинга.Пускаме на "пулс".Поръсваме сладкиша.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Диаметър на тавичката 20-22см.

16 февруари 2010

Пилешко в доматен сос



Продукти:

700-800гр. пилешко месо
1консерва белени домати/400гр./
2големи глави лук нарязани на едро
1бр. дафинов лист
2скл. нарязан на ситно чесън
1ч.л. червен пипер
1ч.л. захар
1к.ч. магданоз
1ч.л. мащерка
1/2к.л.босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешкото месо и нарязваме на порции.
Запържваме нарязания лук и нареждаме месото върху него.Слагаме дафинов лист и покриваме с капак.Оставяме да ври докато месото побелее.Поръсваме с червен пипер.Прибавяме 1консерва белени домати нарязани на четвъртинки и 1ч.л. захар. Добавяме 2скл. нарязан на ситно чесън.Поръсваме с мащерка,босилек,чер пипер и сол.Разбъркваме и прехвърляме в тавичка.Печем в загрята фурна.
При поднасяне поръсваме с магданоз

15 февруари 2010

Празеник със сирене



Продукти:

2бр. яйца/жълтъка за намазване/
220мл прясно мляко
80мл растителна мазнина
4 1/2ч.ч. брашно
2ч.л. суха мая
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар

краве масло за намазване
11/2ч.ч. натрошено сирене
1ч.ч. нарязан на едро праз

Приготвяне:

Запържваме нарязания праз докато омекне.Оставяме да изстине.
Смесваме брашното със сол,захар и суха мая.Разбъркваме 1бр.яйце и 1бр. белтък със прясно мляко и 1/3от растителната мазнина.Замесваме тесто.След като се оформи тестото започваме да измесваме с останалите 2/3растителна мазнина.Оставяме тестото да "почине" 10-15мин.
Разточваме тестото във форма на правоъгълник с дебелина 0.5см.Намазваме с краве масло.Разстиламе сиренето и върху него запържения праз.Завиваме на руло.Усукваме рулото и завиваме на кравай.Прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Намазваме с жълтък,разбъркан с няколко капки прясно мляко.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Диаметър на тавичката 20-22см.

Mини "Павлова" със сметанов крем и нар




Продукти:

3бр. белтък
150гр. захар /3/4ч.ч./
3с.л. царевично нишесте
1/2к.л. стрит кардамон
2пъпки стрит карамфил
1ч.л. смлени бахар и канела
1ч.л. бял винен оцет
1/2к.л. ванилия


за крема:

1п. крем ванилия на д-р Йоткер
200мл течна сметана
300мл сварено студено прясно мляко
сока от един нар

Приготвяне:

Стриваме в хаванче или мелничка семената от кадамона,карамфила,бахара и канелата.Разбиваме белтъците на сняг.Добавяме захар докато се получи твърд сняг.Поръсваме с нишесте и подправки.Разбиваме до получаването на плътна консистенция.Със лъжица или шприц оформяме в тава върху хартия за печене,така че да има вдлъбнатина в средата.Печем в загрята до 13-140гр. фурна.Получения продукт трябва да е с твърда коричка и плътна лепкава консистенция в средата.
В купа слагаме 1п. крем ванилия на д-р Йоткер,200мл течна сметана,300мл сварено студено прясно мляко и сока от един нар.Пускаме миксера в началото на по-бавни обороти.След 2-3минути започваме да разбиваме по-бързо докато крема стане плътен и стои нагоре без да се разлива.
Преди сервиране слагаме от крема във вдлъбнатината на всяка "Павлова" и поръсваме със зърна от нар.
Този десерт може да се прави със различни плодове и това го прави подходящ за имровизации.
Идеята е от списание Good Food.

09 февруари 2010

Пилешко филе с кашкавал в омлет




Продукти:

600гр. пилешко филе нарязано напречно на тънки парченца
2ч.ч. нарязан праз
2с.л. горчица
1с.л. босилек
2сл. чесън нарязани на ситно
чер пипер
сол
150гр. кашкавал

за омлета:

5бр. яйца
50мл прясно мляко
сол

Приготвяне:

Объркваме пилешкото месо с 2с.л. горчица,1с.л.босилек,чер пипер и сол.Оставяме да престои 1ч. в хладилник.
Запържваме нарязания праз.Прибавяме нарязания чесън и след 1-2мин. добавяме пилешкото филе.Запържваме докато побелее и покриваме с капак да се задуши.След 15мин.откриваме и оставяме на котлона докато изври соса.
Разбиваме 5бр. яйца с 50мл. прясно мляко.Посоляваме и изпържваме 3омлета.
Върху всеки омлет в едната половина поставяме 1/3от пилешкото и 50гр. кашкавал.Захлупваме с другата половина и сервираме.

06 февруари 2010

Пикантно пилешко с фъстъци



Продукти:

4бр. пилешки филета нарязано на хапки
1глава лук нарязана на ситно
1ч.ч. бланширани фъстъци
1/2к.л. кимион
1к.л. червен пипер
1к.л. кориандър
1к.л. къри
1ч.л. босилек
4скл. счукан чесън
чер пипер
сол

Приготвяне:

Запържваме лука и прибавяме пилешкото месо.Запържваме до побеляване и поръсваме с 1/2к.л. кимион,1к.л. кориандър,1к.л. къри,1ч.л. босилек и чер пипер.Покриваме с капак и оставяме да се задушава до полуготовност.Махаме капака и изчкваме да остане пилешкото мео на мазнина.Добавяме 1ч.ч. бланширани фъстъци и разбъркваме.След 5-6мин.поръсваме с червен пипер,4скл. счукан чесън и сол.Разбъркваме и след 2-3мин. оттегляме от котлона.
Сервираме върху канапе от ориз.

Мъфини с кайсии без брашно/глутен




Продукти:

2бр. яйца
3/4ч.ч. намачкани плодове от компот/кайсии/
2с.л. растително масло
1к.ч. захар
3/4ч.ч. оризово брашно
1к.ч. царевично брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. ванилия

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме 2бр.яйца,2с.л.растителна мазнина и 3/4ч.ч.намачкани кайсии.
В друга купа объркваме 3/4ч.ч.оризово брашно,1к.ч.царевично брашно,1к.ч. захар,1п.бакпулвер и 1ч.л. ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Объркваме добре и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 10бр. мъфини

Руладини от мляно месо




Продукти:

600гр. мляно месо
1к.ч. мокри хлебни трохи
1/2к.ч. настърган или много ситно нарязан лук
1бр. белтък
1к.ч.магданоз
1/2к.л.чер пипер
1ч.л.сол
галета за овалване


за плънката:
1/2к.ч. нарязани моркови
1/2к.ч. нарязани кисели краставички
1к.ч. кашкавал на малки кубчета
2с.л. горчица

за соса:
2глави лук нарязана на шайби
4бр. домати на кубчета или от консерва
1с.л. мащерка
1к.ч. магданоз
4скл. чесън
щипка захар
чер пипер
сол


Приготвяне:

Омесваме мляното месо с 1к.ч. мокри хлебни трохи,1/2к.ч. настърган или много ситно нарязан лук,1бр. белтък,магданоз,чер пипер и сол.Объркваме продуктите за плънката.
Разделяме омесената кайма на шест.От всяко топче правим питка и слагаме от плънката в нея.Загръщаме добре и оформяме,така че да се покрие плънката и да не се показва навън.Овалваме в галета и прибираме в хладилник.
Запържваме лука и нарязаните домати до полуготовност.Прибавяме 4-5скл. чесън.Поръсваме със щипка захар, мащерка,чер пипер и сол.Объркваме и изсипваме в тавичка.
Изваждаме руладините от хладилника.Леко запържваме от всички страни и нареждаме в тавичка върху доматения сос.Доливаме до половината на руладините гореща вода.
Печем в загрята фурна.

Кефал на скара



Продукти:

2бр. кефал около 1кг
сока от един лимон
1с.л. босилек
1к.л. мащерка
2скл. чесън нарязан на ситно
2с.л. зехтин
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и изчистваме кефала.Объркваме сока на един лимон с 1с.л. босилек,1к.л. мащерка,2скл. чесън нарязан на ситно,2с.л. зехтин,чер пипер и сол.Обтриваме рибата и оставяме в хладилник 2-3часа.Намазняваме загрята скара или грил тиган.Нареждаме рибата и оставяме да се пече докато сама не се отдели от скарата.Обръщаме от другата страна и печем по същия начин.
Сервираме със варени картофи и салата.

05 февруари 2010

Шоколадов сладкиш с кокос без брашно/ глутен




Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. захар
1к.ч. кисело мляко
3с.л. растителна мазнина
1ч.ч. оризово брашно
1ч.ч. кокосови стърготини
3с.л. тъмно какао
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със 1к.ч. захар.Прибавяме последователно при непрекъснато бъркане 3с.л. растителна мазнина,1к.ч. кисело мляко и 3с.л. тъмно какао.Смесваме 1ч.ч. оризово брашно с 1п. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Прибавяме към какаовата смес и объркваме.Добавяме 1ч.ч. кокосови стърготини,разбъркваме и изсипваме в тавичка върху хартия за печене.Печем в загрята фурна,докато клечка бучната в тестото излезе суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с диаметър 20см.

02 февруари 2010

Морковени пастички




Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
80мл растителна мазнина
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. прясно мляко
3ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1к.ч. стафиди
1 1/2ч.ч. настъргани моркови

200мл течна сладкарска сметана

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със мусковадо и захар.Прибавяме растителна мазнина,кисело и прясно мляко при непрекъснато разбъркване.Объркваме 3ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер и ванилия.Прибавяме към течната смес и разбъркваме до получаване на еднородна консистенция.Изсипваме 1 1/2ч.ч. настъргани моркови.Объркваме и изсипваме в тавичка,върху хартия за печене.Печем в загрята фурна.
След като изстине блата разрязваме на две.Намазваме едната половина със сметана и слагаме другата половина върху нея.
Нарязваме на пастички и шприцоваме върху всяко парче разбита течна сметана.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Печем в тавичка 20/30см.

Питка с мед



Продукти:

2яйца/отделяме жълтъка за намазване/
140мл хладко прясно мляко
1к.ч. кисело
2с.л. мед
1к.л. захар
1к.л. сол
60мл растителна мазнина
4 3/4ч.ч. брашно
2ч.л. суха мая

Приготвяне:

В купичка слагаме 140мл хладко прясно мляко,1к.л. захар,1к.л. сол и 2ч.л. суха мая.Объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме яйце и белтък със 2с.л. мед и растителна мазнина.Прибавяме закваската и объркваме добре.Изсипваме в кладенчето и замесваме тестото.Оформяме тестото и нареждаме в тавичка върху хартия за печене.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Намазваме готовата питка със краве масло и завиваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Преди печене изглежда по този начин.
Питката е само със едно втасване. Не за първи път използвам идеята на мах-мама

01 февруари 2010

Руло "Стефани"




Продукти:

600гр. мляно месо/свинско,телешко 50/50/
1бр. яйце
1к.ч. мокри хлебни трохи
1глава настърган лук
2бр. сварени яйца нарязани на четири
2бр. кисели краставички нарязани на две
2бр. моркови нарязани на две
1к.ч. нарязан магданоз
100гр. кашкавал нарязан по дължина
чер пипер
сол

галета за поръсване
кашкавал за поръсване


Приготвяне:

Омесваме мляното месо с 1бр. яйце,1к.ч. мокри хлебни трохи,1глава настърган лук,1к.ч. нарязан магданоз,чер пипер и сол.Разстиламе върху намазнена хартия за печене във форма на правоъгълник.Нареждаме яйцата,кашкавал,кисели краставички и моркови.Завиваме рулото,като "шева" трябва да отдолу и прехвърляме в тавичка.
Поръсваме с галета.
Печем в загрята фурна.Когато рулото се зачерви поръсваме с кашкавал и връщаме във фурната за 7-8мин докато кашкавала порозовее.

Сметанови бисквити с мусковадо



Продукти:

1бр. яйце
60гр. краве масло
1ч.ч. мусковадо
1ч.ч. бита сметана
1ч.л. какао
2ч.ч. брашно
11/2ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Слагаме в блендер 60гр. краве масло,1ч.ч.мусковадо и 1ч.ч. брашно с 11/2ч.л. бакпулвер .Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбито яйце,1ч.ч. бита сметана,1ч.л. какао,1ч.ч. брашно и 1к.л. ванилия.Разбъркваме с лъжица до получаване на еднородна смес.
Слагаме в тавичка хартия за печене.С помощта на малка лъжичка разпределяме половината от сместа.Печем в загрята фурна докато се отлепят бисквитите от хартията/около 12-15мин./Изваждаме с помощта на решетъчна лъжица.
Изпичаме и останалата половина.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB