30 март 2010

Мъфини с ябълки и круши


Продукти:

1бр. яйце /50мл./
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
70мл. растителна мазнина
1ч.ч. захар
21/4ч.ч. брашно
1к.ч. настъргана круша
1к.ч. настъргана ябълка
1к.л. канела
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа разбъркваме яйцето,1ч.ч. кисело мляко и70мл. растителна мазнина .
В друга купа объркваме брашното,бакпулвера,ванилията и канела. Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Объркваме и добавяме 1к.ч. настъргана круша и 1к.ч. настъргана ябълка.Разбъркваме.
Разпределяме в намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
За 14бр. мъфини.Вместимост на формите 70мл.

Кокосови бисквити със стафиди и портокалови корички /без глутен


Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. захар
120мл прясно мляко
60гр.меко краве масло
1ч.ч. оризово брашно
1 1/2ч.ч. кокосови стърготини
1к.ч. стафиди
3с.л. нарязани на ситно кандирани портокалови корички
1к.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер
3с.л. ром

Приготвяне:

Поръсваме 1к.ч. стафиди с 3с.л. ром.Оставяме да престоят 1час.
Разбиваме 40гр.меко краве масло с 1к.ч. захар.Прибавяме 1бр. яйце и 120мл прясно мляко.Прибавяме стафидите и 3с.л. портокалови корички.Объркваме добре.
В купа смесваме 1ч.ч. оризово брашно с 1ч.л. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Прибавяме към мокрите съставки.Разбъркваме и добавяме 1 1/2ч.ч. кокосови стърготини.Объркваме добре.
С лъжичка оформяме сладките в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Типови питки с кашкавал



Продукти:

1бр. яйце/малко/
70мл прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
60мл растителна мазнина
2 1/2ч.ч. типово брашно
1к.ч. пшеничен грис
1к.ч. настърган кашкавал
2ч.л. суха мая
1/2к.л. захар
1ч.л. сол

1жълтък размит с няколко капки зехтин за намазване
маково семе за намазване


Приготвяне:

Разбърквам яйцето с 70мл прясно мляко,1к.ч. кисело мляко и 60мл растителна мазнина.Прибавяме 1к.ч. настърган кашкавал и 1к.ч. пшеничен грис.В купа смесваме 2 1/2ч.ч. типово брашно,2ч.л. суха мая,1/2к.л. захар и 1ч.л. сол.Прибавяме сухите съставки към мокрите и замесваме тестото.Оставяме да "почине" около 10мин.Разделяме на осем.Оформяме фитили с дължина 30см.Завиваме във формата на "охлюв".Нареждаме в тава върху хартия за печене.Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Намазваме с 1жълтък размит с няколко капки зехтин.Поръсваме с маково семе.
Печем в загрята фурна,като в нея слагаме купичка с вода.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

24 март 2010

Пролетна тарта с коприва и тиквички

Продукти:

3-4бр. сварени картофа
1малка тиквичка
200гр. коприва
1ч.ч. нарязан праз
1ч.ч. натрошено сирене
3бр. яйца
100мл прясно мляко
риган
сол

кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме копривата.Попарваме във вряща подсолена вода.Оставяме да се отцеди добре.Обелваме картофите и намачкваме с вилица.Настъргваме тиквичката.В купа слагаме коприва,намачканите картофи,настъргана тиквичка,праз и сирене.Разбиваме яйцата и прибавяме към тях 100мл. прясно мляко.Изсипваме във картофената смес.Посоляваме и поръсваме с риган.Объркваме добре.Изсипваме в подмазана с масло тавичка.Печем в загрята фурна.След около 15мин.изваждаме от фурната и поръсваме с кашкавал.Връщаме обратно и оставяме докато кашкавала порозовее.

23 март 2010

Бързо ястие с наденица и печен пипер



Продукти:

3бр. яйца
150гр.сурово пушена наденица
6-7бр.печен червен пипер нарязан на ивици
1глава лук нарязани на шайби
магданоз
сол

Приготвяне:

Запържваме лука докато леко покафенеят краищата му.Изваждаме с решетъчна лъжица.
В същата мазнина запържваме печен пипер около 7-8мин.Прибавяме нарязаната наденица.Запържваме около 5-6мин.Връщаме лука в тигана и разбъркваме.
Разбиваме яйцата.Заливаме наденицата,посоляваме и похлупваме с капак.След 2-3мин.махаме капака и разбъркваме.Оставяме на котлона докато се стегнат яйцата.
При поднасяне поръсваме с магданоз.

Кандирани портокалови корички

Продукти:

корите от 3-4портокала/измити и нарязани на ивички
1ч.ч. захар
3/4ч.ч. вода

Приготвяне:

Измиваме добре с четка портокалите.Обелваме ги и нарязваме корите.
Бланшираме ги три пъти във вряща вода.Отцеждаме и подсушаваме.
Приготвяме захарен сироп от 1ч.ч. захар и
3/4ч.ч. вода.Прибавяме портокаловите корички и оставяме да къкрят/50-60мин./ докато станат леко"прозрачни".
Съхраняват се в плътно затворен съд.

Няколко пъти правя кандирани портокалови корички.При мен сиропа извира и не се налага те да се отцеждат от захарния сироп.
Рецептата е от тук.

22 март 2010

Кростата/тарта/ с ябълки и сушени плодове



Продукти:

1бр. яйце
4с.л.захар
40гр.студено краве масло
11/2ч.ч. брашно
1с.л. прясно мляко
1с.л. кисело мляко
4с.л. овесени ядки
1к.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер

2бр. големи ябълки
3с.л. портокалов сок
1к.ч. стафиди
1/2к.ч. кандирани портокалови корички
1к.л. канела
3-4с.л. фини овесени ядки
1к.ч. орехи

Приготвяне:

Обелваме и нарязваме ябълките на кубчета.В купа объркваме със захар,ванилия,канела,орехи и портокалов сок.
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с 1/2 от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме 1бр.яйце със захар1с.л. кисело мляко и 1с.л.прясно мляко.Прибавяме към маслената смес.Замесваме тестото.Добавяме 4с.л. овесени ядки и останалата 1/2 от брашното.Увиваме го в свежо фолио и прибираме в хладилник за 30-40мин.
Включваме фурната да се загрява.
Отрязваме хартия за печене с диаметър 24-26см.
Изваждаме тестото от хладилната камера.Слагаме го в средата на хартията и леко притискаме/или разточваме/ ,така че да се образува питка.Слагаме в средата плънката и разстиламе.Оставяме около 2- 3см свободно място.С ръце леко изтъняваме краищата и загръщаме.Печем в силно загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Готовата тарта е с диаметър 20см.

Котидж пай / Селски пай/



Продукти
:

500 г мляно месо/телешко или свинско/
1ч.ч. нарязан праз
2 бр. моркови нарязани на кубчета
1 с.л. брашно
300 мл зеленчуков бульон
1бр. домат
1к.ч. магданоз
чер пипер
сол

пюре от картофи
:

5-6 бр намачкани картофи
1ч.ч.нарязан праз
200мл прясно мляко
сол

Приготвяне:

Запържваме нарязания праз,нарязан домат и моркови.Добавяме мляното месо и запържваме докато стане на трохи . Поръсваме със сол, черен пипер, брашно и разбъркваме. Заливаме със зеленчуков бульон и оставяме на слаб огън около30-40мин.Поръсваме с нарязан магданоз.
Задушаваме нарязания праз и заливаме със 200мл прясно мляко.Оставяме да ври около 7-8мин.Смесваме с намачканите картофи и посоляваме.Объркваме добре.
В дълбока тавичка изсипваме каймата.Разпределяме отгоре картофеното пюре.С вилица правим нарези.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Рецептата е от тук

21 март 2010

Козунак с локум



Продукти:

1бр. яйца
2бр. белтък от яйца
1к.ч. захар
50мл растителна мазнина
80мл хладко мляко
2с.л.кисело мляко
1/2к.л. сол
4 1/4 ч.ч. брашно
2 1/2ч.л. суха мая
60гр. охладено краве масло

1бр. жълтък за намзване
1с.л. прясно мляко

Приготвяне:

Разбиваме с миксер 1бр. яйца и 2бр белтък/общо 150мл/ с 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 50мл растителна мазнина,80мл хладко мляко и 2с.л.кисело мляко при непрекъснато бъркане около 15мин.Прехвърляме в машина за хляб.Добавяме с 1/2к.л. сол и 4 ч.ч. брашно.Поръсваме с 2 1/2ч.л. суха мая.
Пускаме на програма "месене с втасване".След като изминат 10мин. от месенето слагаме на малки парчеца/но не наведнъж/ 60гр. охладено краве масло.Оставяме да се измеси тестото/ако е необходимо прибавяме и останалата чат от брашното 1/4ч.ч./ и да свърши програмата.Изваждаме и разделяме на четири.Оформяме продълговати питки с дължина около 30см..Нареждаме локума и увиваме.Леко изтъняваме в краищата. Сплитаме по този начин.
Намазваме с жълтък размит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме със захар.
Печем в загрята фурна.Ако много се зачерви отгоре -покриваме с фолио.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

20 март 2010

Здравословни сладки със сусамов тахан и ябълка



Продукти:


1
бр. яйце
1к.ч. захар

1к.ч. сусамов тахан
1к.ч. кисело мляко

1ч.ч. настъргани ябълки

1 1/2ч.ч. фини овесени ядки
1к.ч.царевично брашно
1к.ч. бяло брашно
1ч.л. бакпулвер
1/2к.л. ванилия
1ч.л. канела

1к.ч. стафиди
1к.ч. нарязани сини сливи

Приготвяне:

Разбиваме 1бр. яйце с 1к.ч. захар.Прибавяме 1к.ч. сусамов тахан и
1к.ч. кисело мляко.Разбъркваме и прибавяме 1ч.ч. настъргани ябълки.В купа объркваме 1 1/2ч.ч. фини овесени ядки,1к.ч.царевично брашно,1к.ч. бяло брашно,1ч.л. бакпулвер,1/2к.л. ванилия и 1ч.л. канела.Прибавяме към течната смес и разбъркваме.Добавяме стафиди и нарязани сини сливи.
С лъжичка оформяме сладките в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Типови питки с риган




Продукти:

1бр. яйце/70мл./
1к.ч. кисело мляко
110мл прясно мляко
40мл растителна мазнина
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
2 3/4ч.ч. типово брашно
1 1/2ч.л. суха мая
1жълтък размит с няколко капки зехтин за намазване
риган за поръсване


Приготвяне:

Разбъркваме 1бр. яйце/70мл./,1к.ч. кисело мляко,110мл прясно мляко,40мл растителна мазнина,1/2к.л. захар и 1ч.л. сол.
В купа смесваме 2 3/4ч.ч. типово брашно и
1 1/2ч.л. суха мая.Прибавяме към течната смес и замесваме еластично тесто.Оставяме да почине 8-10мин.Оформяме питките по желания начин.Намазваме с 1жълтък размит с няколко капки зехтин.Поръсваме с риган.
Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Печем в загрята фурна,като в нея слагаме купичка с вода.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

19 март 2010

Картофен пай със пилешко

Продукти:

4-5бр. големи картофи
1ч.ч. нарязан лук
3бр. пилешки филета/може и варено пилешко/
1ч.ч. нарязани моркови
1к.ч. замразен грах
1ч.ч. кисело мляко
1к.ч. зеленчуков бульон
2скл. чесън
магданоз
1ч.л. босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и обелваме картофите.Нарязваме на тънки филийки.Слагаме в купа и поръсваме с растителна мазнина,чер пипер,босилек и сол.Объркваме добре.Покриваме с тях дъното и стените на тавичка.Измиваме пилешкото месо и нарязваме на хапки.Запържваме 1ч.ч. нарязан лук, 1ч.ч. нарязани моркови и прибавяме пилешкото месо.Оставяме да се пържи докато побелее.Слагаме чесъна и разбъркваме.Прибавяме 1к.ч. замразен грах и подправките.Объркваме и прехвърляме в тавичка върху картофите.Разбъркваме 1ч.ч. кисело мляко с 1к.ч. зеленчуков бульон.Заливаме месото.Ако е необходимо доливаме още зеленчуков бульон,колкото да покрие продуктите.
Печем в загрята фурна до готовност.Когато изключим ястието в тавичката трябва да има малко сос,който впоследствие се поема от картофите.

Идеята за този пай е от тук.

Пълнозърнести питки с мак


Продукти:

1бр. яйце/50мл./
140мл прясно мляко
50мл растителна мазнина
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
3/4ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

1жълтък размит с няколко капки зехтин за намазване
маково семе за поръсване

Приготвяне:

Замесваме тесто от описаните продукти.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Разделяме на 8 равни части.Оформяме топчета.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме с 1жълтък размит с няколко капки зехтин.Поръсваме с маково семе.
Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Печем в загрята фурна,като в нея слагаме купичка с вода.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

18 март 2010

Паста със спанак и сирене

Продукти:

300гр. спанак
1ч.ч. нарязан лук или праз
1ч.ч. натрошено сирене
150мл. прясно мляко
100мл.готварска сметана
1с.л. брашно
1скл. чесън нарязана на ситно
чер пипер
индийско орехче
сол

1/2пакет паста

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме спанака.Запържваме нарязания лук.Слагаме нарязания чесън и разбъркваме 1-2мин. След това изсипваме спанака и запържваме докато омекне.Поръсваме с брашно и разбъркваме.Заливаме с 150мл. прясно мляко и 100мл.готварска сметана.Оставяме да клокне и поръсваме с натрошено сирене.Разбъркваме и поръсваме със сол,чер пипер и индийско орехче.Оставяме да ври още 6-7мин.
Приготвяме пастата според указанията на опаковката.
Изсипваме в чиния и отгоре разпределяме спанака и соса.

Мъфини с топено сирене и сусам





Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. растителна мазнина
1ч.ч. настъргано топено сирене
2ч.ч. брашно
1к.л. сол
1 1/2ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

В купа разбъркваме яйцата,растителна мазнина,киселото мляко и настъргано топеното сирене.В друга купа объркваме брашното,солта и бакпулвера.Прибавяме сухите съставки към мокрите. Объркваме и разпределяме във намазнени предварително форми.Поръсваме със сусам.Печем в загрята предварително фурна.

1ч.ч.=200мл.
1к.ч.=100мл.
Рецептата е за 12бр.мъфини

Мъфини с банан и круши




Продукти:

1бр. яйце /50мл./
1ч.ч. кисело мляко
70мл. растителна мазнина
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
1к.ч. настъргана круша
1к.ч. намачкан банан
2шушулки кардамон/смлени/
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа разбъркваме яйцето,1ч.ч. кисело мляко и70мл. растителна мазнина .
В друга купа объркваме брашното,бакпулвера,ванилията и 2шушулки кардамон. Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Объркваме и добавяме 1к.ч. настъргана круша и 1к.ч. намачкан банан.Разбъркваме.
Разпределяме в намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл
За 14бр. мъфини.Вместимост на формите 70мл.

17 март 2010

Портокалови бисквити с банан и кокос




Продукти:

1бр. яйце/50мл/
3/4ч.ч. захар
1/2п. краве масло/60гр./
100мл портокалов сок
2ч.ч. брашно
1п. кокосови стърготини/45гр./
1к.ч. намачкан банан
1к.л. ванилия
2шушулки кардамон смлени
1 1/2ч.л. бакпулвер


Приготвяне:

Разбиваме маслото с 3/4ч.ч. захар.Прибавяме последователно 1бр. яйце и 100мл портокалов сок при непрекъснато бъркане.Смесваме 1 1/2ч.ч. брашно с 1к.л. ванилия и 1 1/2ч.л. бакпулвер.Прибавяме към сместа.Разбъркваме и добавяме 1к.ч. намачкан банан.Отново разбъркваме с миксер до получаване на кремообразна маса.Прибавяме 1/2ч.ч. брашно.Разбъркваме и добавяме 1п. кокосови стърготини.Объркваме и прибираме в хладилник за 30мин.
С помощта на лъжичка оформяме бисквитите в тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна,докато порозовеят краищата им.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

15 март 2010

Козунак




Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. захар
50мл растителна мазнина
80мл хладко мляко
2с.л.портокалов сок
1/2к.л. сол
4 ч.ч. брашно
2 1/2ч.л. суха мая
50гр. охладено краве масло

Приготвяне:

Разбиваме с миксер 2бр. яйца с 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 50мл растителна мазнина,80мл хладко мляко и 2с.л.портокалов сок при непрекъснато бъркане.Прехвърляме в машина за хляб.Добавяме с 1/2к.л. сол и 4 ч.ч. брашно.Поръсваме с 2 1/2ч.л. суха мая.Ако е необходимо се добавя още 1/4ч.ч. брашно за да не "маже"под бъркалките.
Пускаме на програма "месене с втасване".След като изминат 10мин. от месенето слагаме на малки парченца/но не наведнъж/ 50гр. охладено краве масло.След като свърши програма "месене" спираме машината и отново включваме програмата от начало.Оставяме да се измеси тестото и да свърши програмата.Изваждаме и разделяме на три.Оформяме бързо фитили с дължина около 30см.,като в края са изтънени.Сплитаме,подгъваме краищата и прехвърляме в тавичка върху хартия за печене или форма.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Намазваме жълтък размит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме със захар.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

Пролетна пилешка супа с тиквички

Продукти:

400гр. пилешки гърди без кожа или 2бр.пилешки бутчета
2бр. малки тиквички нарязани на кубчета
2бр. картофи нарязани на кубчета
1ч.ч. нарязани домати
1к.ч. нарязана червена пиперка
1глава лук нарязана на ситно
1ч.ч. моркови на кубчета
1к.ч. грах
1шепа фиде
1дафинов лист
магданоз
чер пипер
сол

за застройката:
1/2коф. кисело мляко
1жълтък

Приготвяне:

Измиваме пилешкото месо и слагаме в гореща вода с дафинов лист и чер пипер,да се вари 20-25мин.
Периодично махаме с лъжица пяната.Изваждаме месото и прецеждаме бульона през марля.
Накъсваме пилешкото месо.
Запържваме лука,тиквичките,пипера ,доматите и морковите.Заливаме с пилешкия бульон.Прибавяме пилешкото месо,грах,картофи и чер пипер.Оставяме да ври около 10мин. и добавяме фидето.Варим продуктите до готовност.
Изчакваме да изстине и застройваме супата.
При сервиране поръсваме с магданоз.

Кюфтета със зеленчуци

Продукти:

за кюфтетата:
500-600гр. мляно свинско месо
1бр. яйце
2бр. сухар
100мл топло прясно мляко
1ч.ч. нарязан на ситно лук
1/2к.ч. ориз
магданоз
чер пипер
сол

1ч.ч. едро нарязан лук
2бр. картофи нарязани на големи кубчета
1ч.ч. нарязани моркови
1к.ч. замразен грах
1к.ч. замразена царевица
1/2к.ч. ориз
1ч.ч. прясно мляко
2с.л. брашно
чер пипер
сол

Приготвяне:

Заливаме сухара с хладко прясно мляко и оставяме докато омекне.Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Възвираме 1л. вода с чер пипер и сол.Пускаме кюфтенцата в нея и оставяме да врат около 30мин.
Запържваме 1ч.ч. едро нарязан лук .Поръсваме с 2с.л.брашно и бъркаме докато леко покафенее.Заливаме с 1ч.ч. прясно мляко и оставяме да клокне.Изсипваме в тавичка.
Изваждаме кюфтетата с решетъчна лъжица и прехвърляме в тавичката.
Прибавяме 1ч.ч. нарязани моркови и заливаме в останалия бульон,така че да покрие кюфтенцата.
Печем в загрята фурна.След като заври прибавяме 1к.ч. замразен грах,1к.ч. замразена царевица и 1/2к.ч. ориз.Поръсваме със сол и оставяме във фурната до пълна готовност.
При поднасяне поръсваме с магданоз.

14 март 2010

Канелени бисквити със сусамов тахан/без глутен





Продукти:

1к.ч. сусамов тахан
1/2ч.ч. мусковадо
1бр. яйце/малко/
3/4ч.ч. оризово брашно
1ч.л. канела
1/2п.бакпулвер

Приготвяне:

Разбиваме 1к.ч. сусамов тахан със 1/2ч.ч. мусковадо до получаване на хомогенната маса.Прибавяме 1 бр. яйце/малко/и объркваме.В купа разбъркваме 3/4ч.ч. оризово брашно,1ч.л. канела и 1/2п.бакпулвер.Омесваме до получаване на меко тесто.Оформяме с мокри ръце топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 20бр.

Парченце

Постни овесени сладки със сусамов тахан




Продукти:


120мл соево мляко
1 1/2ч.ч. фини овесени ядки
1к.ч. сусамов тахан
1к.ч. захар или мусковадо
1к.ч. едро смлени орехи
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела

Приготвяне:

Заливаме 1 1/2ч.ч. фини овесени ядки с 120мл соево мляко.Оставяме да престоят докато омекнат.Разбиваме 1к.ч. захар или мусковадо със 1к.ч. сусамов тахан до получаването на еднородна смес.Прибавяме към омекналите овесени ядки.Поръсваме с 1ч.л. бакпулвер,1ч.л. канела и 1к.ч. едро смлени орехи.Объркваме много добре тестото.Получава се меко лепнещо тесто.Оформяме с мокри ръце топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна докато се отлепят от хартията.Оставяме да изстинат и изваждаме от фурната.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Спагети с мляно месо



Продукти:


500гр. мляно месо
1ч.ч. нарязан лук
1ч.ч. нарязан праз
1ч.ч. нарязани моркови
1шепа царевица/замразена или от консерва/
2с.л. брашно
200мл прясно мляко
100мл вода
50мл сметана или 3-4с.л. заквасена сметана
4скл. чесън нарязани на едро
растителна мазнина
магданоз
кашкавал или пармезан за поръсване
чер пипер
дивесил
сол

Приготвяне:

Запържваме нарязания лук и праз.Прибавяме мляното месо и моркови.Запържваме докато остане на мазнина.Прибавяме чесъна и объркваме.След 2-3мин. поръсваме с брашно.Оставяме да се запържи леко и заливаме с прясно мляко,вода и сметана.Поръсваме с дивесил,чер пипер и сол.Оставяме да ври докато се уплътни соса.Няколко минути преди да оттеглим от котлона прибавяме 1шепа замразена царевица.
Приготвяме спагетите по описания начин върху опаковката.Объркваме с магданоз и изсипваме в чиния.Отгоре разпределяме от сместа и поръсваме с кашкавал или пармезан.

13 март 2010

Канелен кекс с кайсии




Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
80мл растителна мазнина
210мл сок от компот/кайсии/
3ч.ч. брашно
3с.л. фини овесени ядки или натрошени орехи
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1 1/2ч.л. канела

плодовете от 1компот с кайсии
брашно или смлян сухар за потапяне
масло за намазване на формата

Приготвяне:

Разбиваме 2бр. яйца със 1ч.ч. захар.Прибавяме при непрекъснато бъркане 80мл растителна мазнина и 210мл сок от компот/кайсии/.Объркваме 3ч.ч. брашно,3с.л. фини овесени ядки ,
1п. бакпулвер,1к.л. ванилия и 11/2ч.л. канела.Прибавяме към яйчната смес и объркваме до получаването на еднородна смес.
Намазваме кексова форма с краве масло и разпределяме 1/3 от сместа.Нареждаме кайсии/предварително потопени в брашно или смлян сухар.Разпределяме 1/3 от сместа и нареждаме останалите кайсии.Разпределяме и останалата 1/3 от сместа.
Печем в загрята фурна.
Проверяваме с клечка дали е изпечен сладкиша,тя трябва да е суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

12 март 2010

Картофено суфле




Продукти:

600-700гр картофи
2бр. яйца
150мл прясно мляко
1/3п.краве масло/от 125гр.
1к.ч. настъргано сирене
1к.ч. настърган кашкавал
3/4ч.ч. настърган лук
3с.л. брашно
1ч.л. бакпулвер
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и сваряваме картофите.Обелваме и настъргваме на ситно ренде.Прибавяме 3/4ч.ч. настърган лук,2бр. разбити жълтъци,150мл прясно мляко и 3с.л. брашно объркани с 1ч.л. бакпулвер.Объркваме добре.Поръсваме с 1к.ч. настъргано сирене и 1к.ч. настърган кашкавал.Отново объркваме.Разбиваме белтъците и прибавяме към картофите като внимателно объркваме.Прехвърляме в предварително намазана тавичка или купички.Отгоре слагаме парченца краве масло.Печем в зарята фурна до порозовяване без да отваряме фурната.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

10 март 2010

Картофени питки




Продукти:

1 1/2ч.ч. картофено пюре
1бр. яйце
50мл растителна мазнина
70мл прясно мляко
1к.л. захар
1ч.л. сол
3 1/2ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. суха мая

1жълтък размит с няколко капки зехтин
1к.л. куркума
босилек или сусам за поръсване

Приготвяне:

Слагаме в описаната последователност продуктите в машина за хляб.Пускаме на програма "месене с втасване".Изчакваме да се омесят продуктите и 5мин. след като е спряло месенето изваждаме тестото от машината.Разделяме тестото на 15 и оформяме топчета,като овалваме върху леко намазнен плот.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме с 1жълтък размит с няколко капки зехтин и 1к.л. куркума.Поръсваме със босилек или сусам.
Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Печем в загрята фурна,като в нея слагаме купичка с вода.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Овесени кексчета с орехи и ябълки




Продукти:

1бр. яйце
3/4ч.ч. мусковадо/тъмна захар/
1 1/2ч.ч. фини овесни ядки
1к.ч. вряла вода
1к.ч. горещо прясно мляко
1/2к.ч. растителна мазнина
11/2ч.ч.настъргана ябълка
1ч.ч. царевичен грис
1к.ч. натрошени орехи
1ч.л.канела
1к.л.ванилия
1п.бакпулвер

Приготвяне:

Объркваме фини овесени ядки с мусковадо.Заливаме с 100мл горещо прясно мляко и1к.ч. вряла вода Оставяме да престоят докато изстинат.Прибавяме последователно при непрекъснато бъркане 1бр. яйце и 50мл растителна мазнина.Смесваме 1ч.ч. царевичен грис с бакпулвер,канела и ванилия.Прибавяме към овесената смес и объркваме добре.Поръсваме с орехи и настъргани ябълки.
Разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Идеята за тези кексчета е на Labrex

08 март 2010

Питки със пшеничен грис и сусам



Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. кисело мляко
120мл растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
3ч.ч. брашно
1к.ч.пшеничен грис
1/2к.ч. пшеничено нишесте
1 1/2ч.л. суха мая

1жълтък размит с няколко капки зехтин
1к.л. куркума
сусам за поръсване

Приготвяне:

Слагаме в описаната последователност продуктите в машина за хляб.Пускаме на програма "месене с втасване".Изчакваме да се омесят продуктите и 15мин. след като е спряло месенето изваждаме тестото от машината.Премесваме леко с брашно и разделяме тестото на 12 топчета.От всяко топче оформяме фитил с дължина 35см.Завързваме на хлаб "възел" в средата.Единия край премятаме отгоре и пъхваме ,а другия подвиваме отдолу.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме с 1жълтък размит с няколко капки зехтин и 1к.л. куркума.Поръсваме със сусам.
Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Печем в загрята фурна,като в нея слагаме купичка с вода.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл


07 март 2010

Шоколадов кейк




Продукти:


1 1/2ч.ч. прясно мляко
100гр краве масло
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
1к.ч. какао
3бр. яйца
2 1/2ч.ч. брашно
1к.ч. пшенично нишесте/60гр./
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1к.ч. начупени орехи
50гр. натрошен бял шоколад
50гр. натрошен натурален шоколад
1к.ч. сушени сливи/нарязани/
1к.ч.сушени череши
2с.л. водка


Приготвяне:

Нарязваме черешите и поръсваме с водка.
Загряваме прясно мляко,захар,какао и краве масло.Оставяме да ври на тих огън при непрекъснато бъркане/да не загори/,докато сместа леко се сгъсти.
Оставяме сместа да изстине.
Включваме фурната да загрява до 180-200градуса.
Объркваме брашното,пшениченото нишесте с ванилия и бакпулвер.
Разбиваме яйцата с миксер.Прибавяме шоколадова смес при непрекъснато бъркане на ниска степен на миксера.Добавяме брашнената смес и объркваме добре,ако е нужно използваме миксер на ниска степен на разбъркване.Прибавяме смлените орехи,нарязаните сухи череши,натрошения шоколад и разбъркваме.Разстиламе в тавичка върху хартия за печене.Стените на тавичката са намазани предварително с краве масло или покрити с хартия за печене.
Печем около 40-45мин.в предварително загрята фурна.Проверяваме с клечка дали е изпечен сладкиша,тя трябва да е суха.Ако желаете кейка да е по-сочен трябва да има няколко "трошички" по клечката.
Изключваме фурната и оставяме на полуотворена вратичка.
В случая е печен в 18см висока тавичка/идеята беше да стане торта,но когато реших да я сглобявам половината от кейка не съществуваше вече/.
За да стане с по-малка височина може да се изпече в тавичка 24см.като времето за печене е по-кратко.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Технологията е подобна на тази при приготвянето на фъч

06 март 2010

Овесени сладки със сусамов тахан и ябълка




Продукти:


2бр. белтък от яйце
1к.ч. захар

1к.ч. сусамов тахан
1к.ч. настъргани ябълки

2ч.ч. фини овесени ядки
1ч.л. бакпулвер
1/2к.л. ванилия
1ч.л. канела

1к.ч. стафиди


Приготвяне:

Разбъркваме 2бр. белтък от яйце с 1к.ч. захар.Прибавяме 1к.ч. сусамов тахан,1к.ч. настъргани ябълки,2ч.ч. фини овесени ядки объркани с 1ч.л. бакпулвер,1/2к.л. ванилия, 1ч.л. канела и
1к.ч. стафиди.Объркваме добре с лъжица.Получава се меко тесто.С мокри ръце оформяме топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна.
Оставяме да изстинат преди да преместим сладките от тавата.
Трябва да са леко зачервени отдолу.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Рецептата е за 22бр. бисквити

05 март 2010

Спагети с пиле и топено сирене

Продукти:

300-400гр. пилешко филе
1ч.ч. нарязан праз
350мл прясно мляко
150гр топено сирене
2скл. нарязан на дребно чесън
1к.л. босилек
чер пипер
сол

1/3 пакет спагети
зехтин

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото филе на хапки.Запържваме нарязания праз.Прибавяме пилешките късчета и оставяме да се пържат докато порозовеят.Слагаме нарязания чесън,объркваме и след 2мин. заливаме с прясно мляко.След като заври пускаме нарязаното топено сирене.Поръсваме с босилек,чер пипер и сол.Оставяме да ври докато соса стане плътен и с хомогенна консистенция.

Приготвяме спагетите по описания начин върху опаковката.Загряваме зехтин и ги пускаме за 2-3мин. в него.Объркваме и изсипваме в чиния.Отгоре разпределяме пилешкото месо и заливаме със соса.

Царевична питка с топено сирене и траен колбас

Днес видях едни прекрасни питки в блога на Rummy ,а няколко дни преди това Дими беше направила невероятни розички от тесто.Не можах да устоя на тези красоти и днес беше ден на питкоправене....



Продукти:

1бр. яйце
150мл хладко прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
80мл растителна мазнина
1к.л.захар
11/2ч.л. сол
1 1/2ч.ч. царевично брашно
2 3/4ч.ч. бяло брашно
1к.ч. пшеничено нишесте
1 1/2ч.л. суха мая

краве масло за намазване
1к.л. запържен праз
150гр. топено сирене
1к.ч. нарязан на кубчета шпек

сусам за поръсване

Приготвяне:

Продуктите се слагат в описаната последователност в машина за хляб.Пускат се на програма месене.Получава се меко еластично тесто.Прехвърляме тестото върху набрашнена повърхност.Поръсваме с брашно и разточваме във форма на правоъгълник с дебелина 0.5см.Намазваме с краве масло.Разпределяме нарязания на кубчета шпек и топено сирене.Поръсваме със запържен праз и завиваме на руло.Намазваме с разбит с няколко капки зехтин жълтък.Поръсваме със сусам.Прехвърляме в тава върху хартия за печене.Правим няколко разреза и оформяме като кравай.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

03 март 2010

Шоколадови бисквити с кокос /без глутен




Продукти:

1/2п.меко краве масло/60гр.
1к.ч. захар
1к.ч. мусковадо
1бр. яйце
50мл портокалов сок
1ч.ч. оризово брашно
11/2ч.ч.царевично брашно
4с.л. какао
1к.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер
1к.ч. кокосови стърготини
1к.ч. натрошен шоколад
кокосови стърготини за овалване/по желание/

Приготвяне:

Разбиваме яйцето с масло,захар и мусковадо до получаване на кремообразна маса.Прибавяме 50мл портокалов сок и рабъркваме.В купа смесваме 1ч.ч. оризово брашно
11/2ч.ч.царевично брашно,4с.л. какао,1к.л. ванилия,1ч.л. бакпулвер и 1к.ч. кокосови стърготини.Омесваме тестото и оформяме топчета.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна докато се отлепи бисквитата от хартията.
По желание можем да оваляме в кокосови стърготини преди печене.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB