30 ноември 2009

Салата от червено цвекло




Продукти:

1грудка червено цвекло/средна големина/
2бр. моркови/големи/
1к.ч. царевица
1к.ч. нарязан магданоз
3-4скл. чесън нарязан на малки парченца
60-70мл зехтин
2-3зърна бахар
1ч.л. босилек
сока от един лимон
сол

Приготвяне:

Измиваме много добре цвеклото и слагаме да се вари в подсолена вряща вода докато омекне/изпробваме като бучваме с вилица в цвеклото/.Слагаме и 2-3зърна бахар.Около 15мин. след това прибавяме и измитите моркови.Обелваме цевеклото и нарязваме на пръчици.Морковите също нарязваме по този начин.Поставяме ги в купа.Прибавяме царевицата,магданоза и чесъна.В малка купа изсипваме зехтин,лимонов сок,босилек и сол.Пускаме пасатора докато се получи хомогенна смес.Заливаме салатата,объркваме и прибираме в хладилник за 2-3часа.

29 ноември 2009

Шоколадови мъфини с кокос




Продукти:

1яйце
1ч.ч.кисело
80мл разтопено краве масло
1/2ч.ч. захар
1 1/2 брашно
1к.ч. какао
1ч.л бакпулвер

за кокосовия пълнеж:

40гр.кокосови стърготини /1пакетче/
1к.ч.прясно мляко
1к.ч. захар

Приготвяне:

В купичка слагаме прясно мляко и захар.Оставяме да заври и изсипваме кокосовите стърготини.Лекичко бъркаме сместа на котлона около 6-7мин.Охлаждаме и прибираме в хладилник за 2-3часа.
Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формите за мъфини в нея.
В купа объркваме яйце,разтопено краве масло и кисело мляко.
В друга купа объркваме брашно,какао,бакпулвера и ванилия.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме с бъркалка.
Слагаме по 1ч.л. от какаовата смес във формичките.Разпределяме кокосовата смес и отново какаова смес.

Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. малки мъфина.Вместимостта на формите е 70мл.
В случая формите са силиконови и затова не се намазняват.

25 ноември 2009

Постни шоколадови бисквити




Продукти:

40гр захар
60гр мусковадо
150мл вода
50гр тъмно какао
70мл. растителна мазнина
50гр сушени сливи нарязани
30гр фурми нарязани на дребно
240гр. брашно
1ч.л. бакпулвер
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Слагаме в малка тенджерка вода,захар,растителна мазнина и какао.Загряваме на котлона докато заври сместа.Изсипваме сушените плодове и оставяме да поври на тих огън около 5 минути.Оттегляме от котлона и оставяме сместа да изстине.
Смесваме в купа  240гр. брашно с 1ч.л. бакпулвер и 1к.л. ванилия.Прибавяме към полуизстиналата шоколадова смес.Объркваме с лъжица и накрая леко омесваме с ръце.Получава меко нелепнещо тесто.
От шоколадовото тесто оформяме малки топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна на средна скара.


За по-интензивен вкус може да се добави към течните съставки 100гр натурален шоколад.
Правила съм ги в дватата  варианта.

Тиролски кюфтенца



Продукти:

за кюфтенцата:

500-600гр. мляно месо
1к.ч. мокри хлебни трохи
1/2к.ч. ориз
1к.ч. нарязан лук
1/2к.ч. нарязан магданоз
1бр. белтък
1к.л. сол
чер пипер

за соса:

1ч.ч. нарязан пресен лук
2с.л. брашно
1бр. жълтък
100гр. топено сирене
1л. вода
дафинов лист
бял пипер
сол

Приготвяне:

Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме като малки кебапчета и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Възвираме 1л. вода с дафинов лист и сол.Пускаме кюфтенцата в нея и оставяме да врат около 30мин.Изваждаме с решетъчна лъжица и нареждаме в тавичка.Прецеждаме бульона.
Оставяме малко да се охлади и добавяме на струйка към жълтъка.Разбъркваме добре.
Запържваме нарязания лук.Добавяме брашното и оставяме да се запържи докато стане златист.Прибавяме постепенно с бульона при непрекъснато бъркане.Заливаме кюфтенцата.Слагаме нарязаното топено сирене и поръсваме с малко бял пипер.Печем в сгорещена фурна около 30мин.
Поднася се с варени картофи или ориз.

Рецептата е на Елена Маджарова.

23 ноември 2009

Зелена салата с пиле и орехи




Продукти:

1бр. пилешко филе/100-150гр./
1бр. зелена салата
2-3стръка зелен лук
1бр. малък домат
1ч.ч. кисело мляко
1-2скл. счукан чесън
3-4с.л. зехтин
1с.л. ленено семе
5-6бр. орехови ядки
1с.л. лимонов сок
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото филе на малки парчета.Заливаме с 1/2ч.ч. кисело мляко и оставяме около един час в хладилник.
Измиваме и нарязваме зелената салата и пресния лук.
Загряваме растителна мазнина и изпържваме пилешките хапки.Малко преди да са готови поръсваме с ленено семе и начупени орехи.Оставяме още 3-4мин. на котлона и оттегляме.
Слагаме салата с лука в чиния и разстиламе.С лъжица изваждаме пилешкото филе,ореховите ядки,лененото семе и слагаме в средата.Нареждаме резени домати около тях.
В малка купичка слагаме останалото кисело мляко,зехтина,чесъна,лимонов сок и сол.Разбиваме с пасатор.Заливаме салатата с млечния дресинг.

22 ноември 2009

Дип с бял боб




Продукти:

3ч.ч. сварен бял боб
1к.ч. смлян сухар или хлебни трохи
2с.л. вода
1к.ч. зехтин
1к.ч. нарязан магданоз
3-4скл. нарязан чесън
2с.л лимонов сок
щипка червен лют пипер по желание
риган сол

Приготвяне:

Поръсваме смления сухар с вода.Слагаме в блендера мокрия сухар,сварения боб,зехтин,магданоз,чесън и лимонов сок.Пускаме блендера няколко пъти на "пулс",докато се получи хомогенна маса.Прехвърляме в купа.Посоляваме и поръсваме с лют червен пипер.Объркваме и оставяме хладилник за един час.

Постни мъфини с тиква



Продукти:

1 1/2 ч.ч. пюре от тиква
80мл растителна мазнина
120мл вода
3/4ч.ч. захар
2 1/4ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
щипка джинджифил


Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формите за мъфини в нея.
В купа объркваме пюрето от тиква,вода и растителна мазнина .В друга купа объркваме брашно,бакпулвер,канела и джинджифил.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.
По желание може да поръсите със смлени орехи.

1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. малки мъфина.Вместимостта на формите е 70мл.
В случая формите са силиконови и затова не се намазняват.

Тук може да намерите рецепта стъпка по стъпка.

Пълнозърнести шарени питки




Продукти:

за закваската:

50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая


1бр. яйце
200мл айран
60мл растителна мазнина
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто грахам

за плънката:

1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан червен лук
1к.ч. нарязан домат/месестата част/
1бр. белтък

за намазване:

1бр. жълтък
наколко капки зехтин

масло за намазване след като са изпечени

Приготвяне:

В купичка слагаме хладка вода,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 200мл айран и 60мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме двата вида брашно.Объркваме.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме на осем.Всяко топче разточваме във форма на кръг с диаметър около 17-18см.Слагаме от плънката в средата и загръщаме караищата,като леко прищипваме след като загърнем.
Нареждаме в тава върху хартия за печене.
Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.
Оставяме да удвоят обема си.След като втасат ,ако е нужно леко приповдигаме краищата на питката/да не е разлята/.Печем в загрята фурна.След като за готови намазваме с краве масло или маргарин.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

21 ноември 2009

Бобена салата



Продукти:

2ч.ч. сварен боб
1бр. сварен нарязан морков
1к.ч. нарязан червен лук
1к.ч. нарязан праз
1к.ч. нарязан магданоз
1с.л. лимонов сок
2с.л. кисело мляко
3скл. счукан чесън
1к.ч. зехтин
сол

Приготвяне:

Слагаме сварения боб и морков във купа.Поръсваме с червен лук,праз и магданоз.
Разбиваме с пасатор зехтин,лимонов сок,кисело мляко и счукан чесън.Заливаме боба,посоляваме и объркваме.Оставяме в хладилник за 1-2часа.

20 ноември 2009

Ябълкови бонбони




Продукти:

2бр. големи ябълки
3/4ч.ч. захар
60гр.краве масло/маргарин/
1 1/2ч.ч. царевично брашно
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. овесени ядки
1к.ч. натрошен бял шоколад
1ч.л. канела
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Измиваме и обелваме ябълките.Нарязваме на дребно и слагаме в купа.Претриваме царевичното брашно с краве масло докато се образуват "трохи" и прибавяме към ябълките.Добавяме захар,овесени ядки,орехи,камела и ванилия.Объркваме добре и изсипваме в намазнена тавичка.Печем в загрята фурна докато омекнат ябълките.
Оставяме леко да изстинат и смиламе в блендер.
Прехвърляме в малка купа и покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около 1-2часа.
От сместа оформяме топчета и нареждаме в кутия върху хартия за печене.Преди поднасяне овалваме в пудра захар или смлени орехи.

1к.ч.=100гр
1ч.ч.=200гр

Може да се използва при хора на безглутенова диета,като се заменят овесените ядки с орехи.

Постни мъфини с конфитюр от сини сливи




Продукти:

250мл. вода
3/4ч.ч. захар
1к.ч. конфитюр от сливи
1к.ч. растителна мазнина
2 1/2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
щипка настърган карамфил
1к.ч. натрошено орехи

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формите за мъфини в нея.
В купа объркваме водата и растителната мазнина .В друга купа объркваме брашно,бакпулвер,канела и карамфил.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Добавяме и конфитюра и половината от смлените орехи.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. малки мъфина.Вместимостта на формите е 70мл.
В случая формите са силиконови и затова не се намазняват.

19 ноември 2009

Мухамара- дип с печени червени чушки


Продукти:

5бр. печени червени чушки/обелени/
1к.ч. хлебни трохи
1к.ч. зехтин
3/4ч.ч счукани орехи
1/2ч.л. нарязана люта чушка
3скл. скилидки счукан чесън
1ч.л. лют пипер
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. смлян кимион
сол
магданоз

Приготвяне:


Слагаме в блендера печения пипер и пускаме няколко пъти на "пулс"/до получаването на много малки парченца/.
В купа смесваме пипера с  1к.ч. хлебни трохи,1к.ч. зехтин,3/4ч.ч счукани орехи,
1/2ч.л. нарязана люта чушка,3скл. скилидки счукан чесън,1ч.л. лют пипер ,1 с.л. лимонов сок,
1/4 ч.л. смлян кимион и сол.Объркваме.Поръсваме с малко магданоз.



Рецептата по която правих този дип може да намерите тук

18 ноември 2009

Сладкиш с круши и бял шоколад




Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
120мл. разтопено краве масло
1с.л. мед
250мл айран
3ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. ванилия
1к.ч. натрошен бял шоколад
1/2к.ч. смлян бял шоколад
2бр. големи круши/обелени и нарязани по дължина/
брашно или галета за овалване

Приготвяне:

Загряваме фурната до 200-220градуса.
Разбиваме яйцата със захар до побеляване.Прибавяме меда,разтопено краве масло и айран при непрекъснато бъркане.Смесваме 3ч.ч. брашно с ванилия,канела и бакпулвер.Изсипваме постепенно в яйчната смес и разбъркваме до хомогенност.Прибавяме натрошения бял шоколад.
Покриваме тавичка с хартия за печене.Изсипваме сместа и подравняваме.Овалваме всяко парченце круша във брашно или галета.Нареждаме върху сместа.Поръсваме със смления бял шоколад.
Печем в загрята фурна.Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в сладкиша.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от тавичката.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тавичката е с размери 25/30см.

Мъфини със шунка и кашкавал




Продукти:

1бр.яйце
1ч.ч. айран
50мл растително масло
1с.л. майонеза
1к.л. горчица
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. сол
1к.ч. нарязана на кубчета шунка
1к.ч. нарязан на кубчета кашкавал
сусам за поръсване

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме яйцето,айрана,майонезата,горчицата и растителната мазнина.
В друга купа объркваме брашното,бакпулвера и солта.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме шунката и кашкавала.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. мини-мъфини.Вместимостта на формите е 70мл.

17 ноември 2009

Сладък салам



Продукти:

1п. бисквити Закуска/350гр./
250гр. краве масло или маргарин
1п. пудинг с какао без варене
300мл прясно мляко
1ч.ч. захар
1к.ч. тъмно какао
1к.ч. начупени орехи
1к.л. ванилия
1ч.ч. сок от компот/кайсия/
1к.ч. бял шоколад/натрошен или смлян с блендер/
сушени плодове по желание

Приготвяне:

Сваряваме прясното мляко със захарта и оставяме да изстине.
Приготвяме пудинга според указанията на опаковката.
Отделяме 5бр. бисквити от пакета с бисквити и ги смиламе с блендер.Останалите натрошаваме на малки парченца и поръсваме със сок от компот.
Разбиваме кравето масло и прибавяме какаото.Разбиваме с миксер.Прибавяме изстиналия пудинг и объркваме с лъжица.Добавяме смлени бисквити,орехи и ванилия.Объркваме добре и изсипваме при начупените бисквити.Разбъркваме.Оформяме върху хартия за печене и завиваме.Оставяме в хладилник за няколко часа за да се стегне.Отваряме хартията и поръсваме с бял шоколад или пудра захар.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

След прибавянето на пудинга към кравето масло се бърка само със лъжица.

Тайландска пилешка салата



Продукти:

1бр. пилешки гърди/около 300гр./
1к.ч. нарязана печена червена чушка
1с.л. джинджифил
3скл. чесън
сока от 1лимон
3с.л. сусам
1с.л. соев сос
2ч.ч. нарязано на ситно зеле
1к.ч. нарязан праз
растителна мазнина
сол




Приготвяне:

Нарязваме на много ситно пилешкото месо.Объркваме със сок от лимон,джинджифил,счукан чесън и соев сос.
Загряваме растителна мазнина и запържваме пилешкото месо и нарязаната червена чушка.Когато остане на мазнина прибавяме и сусама.Посоляваме.Оставяме още няколко минути на котлона.В чиния слагаме нарязаното зеле и разпределяме отгоре готовото пилешко месо.
Рецептата е от Nadja_sp.Може да видите оригиналната рецепта тук.Направила съм някои корекции съобразно моите предпочитания.

14 ноември 2009

Бохчи със спанак и сирене




Продукти:

1бр. яйце
200мл прясно мляко
50мл растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
3 3/4ч.ч. брашно
1 3/4ч.л. суха мая

за пълнежа:

2ч.ч. измит и отцеден спанак
1ч.ч. натрошено сирене
1бр. яйце
2скл. счукан чесън
1/2к.л. риган
1к.ч. млян сухар/галета/

за фитилчета се омесва тесто от 1/2к.ч.брашно и 1-2с.л. вода

Приготвяне:

В купичка слагаме 50мл леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 150мл мляко и 50мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме брашното.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко еластично тесто.Оставяме да втаса докато удвои обема си в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме на дванадесет.Всяко топче разточваме във форма на кръг с диаметър около 20-22см.Поръсваме с 1/2ч.л. млян сухар/или галета/.Слагаме от плънката в средата и загръщаме.Вързваме с тънко фитилче от тесто.
Нареждаме в тава върху хартия за печене.
Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.
Оставяме да удвоят обема си.Печем в загрята фурна.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

12 ноември 2009

Шоколадов браунис "Sweets's fantasy"



Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. безсолна извара или сирене "Филаделфия"
2с.л. течен шоколад
100мл. разтопено краве масло
1ч.ч. айран
1к.ч. какао
2ч.ч. брашно
1ч.ч. сушени плодове
/стафиди,сини сливи,фурми,череши по 1/4ч.ч/
1к.ч. натрошен натурален шоколад
1ч.л. ванилия
щипка настърган карамфил
1 1/2ч.л. бакпулвер


за шоколадово-карамелената глазура:

1к.ч. захар
1с.л. вода
30мл. прясно мляко
1к.ч. натрошен натурален шоколад или шоколадов кувертюр
30гр. краве масло



Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 200 градуса.
Разбиваме захарта с изварата и течния шоколад.Прибавяме при непрекъснато бъркане едно по едно яйцата,кравето масло и айрана.В купа объркваме брашното с какао,бакпулвер и ванилия.Прибавяме към яйчната смес и объркваме добре.Добавяме натрошения шоколад и сушените плодове.
Изсипваме в тавичка върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна.Когато проверяваме дали е изпечен брауниса по дървената клечка трябва да има "трохички".

Приготвяне на шоколадово-карамелена глазура:

В малка тенджерка или дебелостенен тиган слагаме 1к.ч. захар и 1с.л. вода.
Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и слагаме прясното мляко.Връщаме на котлона и оставяме да ври на тих огън докато сместа стане еднородна.Оттегляме от котлона.Прибавяме шоколада и бъркаме докато се разтопи.Връщаме отново на котлона и леко загряваме.Оттегляме от котлона и слагаме кравето масло.Бъркаме докато се разтопи.Отново връщаме на котлона и оставяме да се загрее малко,като продължаваме да бъркаме.Оттегляме за да се охлади.През цялото време бъркаме лекичко.Заливаме шоколадовия браунис едва когато се охлади с полутечната шоколадово-карамелена глазура.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Може да се разпредели във формички за мъфини.

Царевични мъфини със спанак и сирене




Продукти:

1бр. яйце
40мл. разтопено краве масло
120мл. прясно мляко
1к.ч. царевично нишесте
1к.ч. царевично брашно
3/4ч.ч. бяло брашно
2ч.ч. измит и нарязан спанак/или 3/4ч.ч. сотиран спанак/
1к.ч. натрошено сирене
1/2к.л. сол
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. риган

1к.ч. настърган кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Сотираме спанака докато намали обема си и оставяме да изстине.
Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формата за мъфини в нея.
В купа объркваме яйцето,прясното мляко и растителната мазнина.
В друга купа объркваме брашното,царевичното нишесте,царевичното брашно,бакпулвера,ригана и солта.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме изцедения спанак и натрошеното сирене.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме с настърган кашкавал.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 10бр. мини-мъфини.Вместимоста на формите е 70мл.

10 ноември 2009

Мляко с ориз и стафиди




Продукти:

1ч.ч. ориз
1ч.ч. захар
2ч.ч. вода
3ч.ч. прясно мляко
1с.л. канела
1ч.л. ванилия
50гр. стафиди

Приготвяне:

В тендежера слагаме 2ч.ч. вода и 1ч.ч. захар.Оставяме да заври и прибавяме измития ориз.Оставяме да ври докато ориза набъбне до половината и доливаме прясното мляко.Разбъркваме.Изчакваме да заври млякото и намаляме котлона.
Периодично разбъркваме с дървена лъжица.Когато ориза се свари оттегляме от котлона.Поръсваме със ванилия и покриваме с капак тенджерата.Десетина минути след това прибавяме стафидите.
Разпределяме в купички и поръсваме с канела.Когато изстине ориза вече е поел млякото и става по гъст.

1ч.ч.=200мл

Ако желаете може да накиснете стафидите в ром.

Оризов пудинг




Продукти:

3ч.ч. мляко с ориз/подсладено и ароматизирано с ванилия/
2бр. яйца
40гр. меко масло
3с.л. захар
1к.л. канела
50гр. стафиди
50гр. сухи червени череши
2с.л. ром
1бр. нарязана по дължина круша

за карамела:

3с.л. захар
1с.л. вода

Приготвяне:

Накисваме черешите и стафидите с ром за около 2часа.
Карамелизираме 3с.л. захар и 1с.л. вода в тавичка.След като е готов карамела с помощта на лъжица обливаме дъното и стените на тавичката.Нареждаме резените круши.
В купа слагаме мекото краве масло и захар.Разбиваме и прибавяме на струйка разбитите яйца.Тази смес объркваме с 3ч.ч. мляко с ориз,стафиди,сухи череши и канела.Разпределяме с лъжица между крушите и след това изсипваме останалата смес и заравняваме.Печем в загрята фурна.
Оставяме пудинга да изстине.
Загряваме тавичката на котлона за да се разтопи карамела и обръщаме в чиния.
Сервира се охладен.

1ч.ч.=200мл


Ето тук може да намерите рецепта за Italian rice pudding cake

08 ноември 2009

Вити питки с маслини и сирене




Продукти:

за закваската:

50мл. хладко прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. суха мая

1бр. яйце
100мл прясно мляко
50мл растителна мазнина
3 1/4ч.ч. брашно

за плънката:

1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан праз

Приготвяне:

В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 100мл мляко и 50мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме брашното.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме тестото на две.Слагаме едната половина върху набрашнен плот и разточваме във форма на правоъгълник с размери 15/25см.Със нож нарязваме на осем ленти.Слагаме от плънката и завиваме всяка лента във форма на пъпка,като подпъхваме единия край отдолу.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Стараем се да бъдат стабилни,за да не се накланят настрани.Оформяме и останалите питки.Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.
Оставяме да удвоят обема си.Печем в загрята фурна.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

07 ноември 2009

Руло от мляно месо и картофи



Продукти:

700гр. мляно месо /телешко 50%,свинско 50%/
1к.ч. мокри хлебни трохи
1бр. средноголям полусварен картоф/настърган/
1к.ч. нарязан на ситно праз
1бр. яйце
1к.ч. настърган магданоз
чер пипер
сол

за плънката:

1бр. яйце
2бр. сварени картофи/намачкани/
1к.ч. царевица
1к.ч. нарязан пресен лук или праз
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол

Приготвяне:

Омесваме мляното месо със яйце,един настърган сварен картоф,мокри хлебни трохи,нарязан праз/лук/,магданоз и подправките.Оставяме в хладилник за повече от час.
В купа намачкваме добре два сварени картофа.Прибавяме към тях царевица,нарязан праз,магданоз,чер пипер и сол.Объркваме добре.
Намазняваме един лист хартия за печене.Изсипваме мляното месо и разстиламе във форма на правоъгълник с размери 30-35см.Заравняваме.Отделяме 1/4 от плънката.Останалата плънка нареждаме ,така че да останат свободни по два сантиметра по всички краища.Завиваме на руло,като повдигаме с хартията за печене.Слагаме рулото в тавичка.
Отгоре разпределяме останалата плънка,като леко притискаме.Покриваме със фолио.
Печем около 40мин.Изваждаме тавичката, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме.Оставяме рулото да изстине,за да може да се реже по-лесно.
Сервираме със задушени зеленчуци или пържени картофи.

Може да сложите хартията в голяма тава и направо там да го завиете.Така е по лесно.
От тази смес може да направите две малки рула.

06 ноември 2009

Двуцветни сладки



Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. захар
1к.ч. тъмна захар
60гр. краве масло
1к.ч. заквасена сметана
4 1/2ч.ч. брашно
3с.л. тъмно какао
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1ч.л. канела

Приготвяне:

Слагаме в блендер 2ч.ч. брашно и краве масло.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбитите яйца и сметана.Разбъркваме добре с миксер.В купа смесваме 2ч.ч.от останалото брашно с бакпулвер,ванилия и канела.Прибавяме при яйчната смес.Разбъркваме и отделяме половината от сместа.В едната половина прибавяме какао,а в другата половина останалото брашно. Замесваме меко тесто,покриваме със свежо фолио и прибираме в хладилник за около 1-2часа.
Изваждаме половината от какаовото тесто и половината от тестото с канела.Отделяме по половина от двете теста.Останалото прибираме в хладилник.
За да се оформи бисквитата правим две какаови и две канелени фитилчета с дължина около 10см.Оплитаме с четворна плетка за козунак и подвиваме краищата.Получава се топче.Нареждаме в тава върху хартия за печене.
Може да оформим по по-лесен начин.Получават се тези бисквити.
Разточваме канеленото тесто във форма на правоъгълник.Тестото с какао разделяме на две и оформяме два фитила.Слагаме фитилите противоположно откъм широката страна.Завиваме бялото тесто от двете страни,така че да се срещнат по средата.С леки търкалящи движения заглаждаме полученото руло.Нарязваме и нареждаме легнали в тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тук е посочено нагледно как се прави четворна плетка.Много добро обяснение.

05 ноември 2009

Фритата с пилешко филе



Продукти:

1бр. пилешко филе около
1к.ч. нарязан пресен лук или праз
1бр. нарязана малка гъба
1с.л. зелен или червен пипер нарязан на ивици
1с.л. заквасена или течна сметана за готвене
2бр. яйца
сол
растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото филе на парченца.Загряваме растителната мазнина и запържваме пилешкото филе.Когато побелее прибавяме нарязания праз,гъба и пипер.Оставяме да се пържи докато пилешкото месо порозовее.През това време разбиваме яйцата и прибавяме към тях сметана и сол.Разбъркваме и заливаме продуктите в тигана.
Когато леко стегне сместа нареждаме резените домати.Пържим на не много силен котлон,докато се зачерви фритата отстрани.Изваждаме от тигана като леко я приплъзваме в голяма чиния.Слагаме тигана върху чинията и обръщаме.Пържим до готовност.
Може да се запече и във фурна.
Сместа е за една порции.
Дъното на тигана е 15см.

04 ноември 2009

Ванилени бисквити с круши



Продукти:

1бр. яйце
1бр. яйчен белтък
1ч.ч. захар
60гр. краве масло
1к.ч. кисело мляко
4ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. ванилия

за плънката:

3бр. круши нарязани на малки парченца
6с.л. смлени фини овесени ядки
1к.л. ванилия
1с.л. канела
5с.л. захар

Приготвяне:

Слагаме в купа половината от брашното и кравето масло.Претриваме между пръстите си,докато получим "трохи".Прибавяме захарта,яйцето и белтъка.Сипваме киселото мляко и продължаваме да разбиваме с миксер,до получаването на гладка смес.Брашното объркваме с бакпулвер и ванилия.Постепенно добавяме и накрая започваме да месим.Получава се плътна топка тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилна камера за 30мин.
В купичка смесваме парченцата круши,смлени фини овесени ядки,канела и ванилия .
Изваждаме половината тесто.Разточваме във форма на правоъгълник.Поръсваме с половината плънка,половината количество захар и завиваме на руло.Нарязваме на филийки и слагаме легнали в тава,върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна на средна скара около 15-20мин/до порозовяване/.
След това приготвяме по същия начин и останалата половина.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Ако яйцата са големи, може да се наложи да прибавите малко брашно.

03 ноември 2009

Соленки със сирене




Продукти:

1бр. яйце
60гр. краве масло
1к.ч. кисело мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1к.л. бакпулвер
1ч.ч. настъргано сирене
1с.л. риган
сусам за поръсване

Приготвяне:

Слагаме в блендер брашното и кравето масло.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбито яйце и кисело мляко.Разбъркваме добре с миксер.В купа смесваме брашно с бакпулвер и риган.Прибавяме при яйчната смес.Добавяме настърганото сирене и замесваме меко нелепнещо тесто.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около един час.
От тестото оформяме руло и нарязваме на парченца.Слагаме легнали в тава върху хартия за печене.Поръсваме със сусам и леко притискаме.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

02 ноември 2009

Kартофена запеканка с пилешко месо



Продукти:

4-5бр. сварени картофи
2бр. пилешко филе или сварено пилешко месо
1ч.ч. нарязан лук
1к.ч. царевица
чер пипер
сол

за бешамела:

3с.л.брашно
100мл растителна мазнина
2бр.жълтък
600мл. прясно мляко
1/3ч.л. сол

1ч.ч. настърган кашкавал

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото филе на малки парченца.Поръсваме със соев сос и объркваме.Загряваме мазнина и запържваме пилешкото месо до готовност.
През това време правим заливката.Разбиваме жълтъците и добавяме прясното мляко.Запържваме брашното и при непрекъснато бъркане прибавяме млечната смес.Сместа се добавя на части,не наведнъж за да може по-леко да се усвои.Трябва да се получи гладка кремообразна маса.Посоляваме.
Сварените картофи нарязаваме на парченца.Прибавяме към тях готовото пилешко месо ,царевица,нарязания лук,чер пипер и сол.Объркваме и добавяме половината от соса.Отново объркваме добре и прехвърляме в тавичка.Подравняваме и заливаме с останалия сос.Печем в загрята фурна до порозовяване.Изваждаме,поръсваме с настъргания кашкавал и връщаме във фурната за 5-10мин. да се разтопи кашкавала.

По желание може да добавите мариновани гъби.

01 ноември 2009

Ароматни обедни питки



Продукти:

1бр. яйце
170мл. хладко прясно мляко
1/3ч.л. захар
1/2ч.л. сол
3ч.ч. брашно
1ч.л. суха мая

за ароматното масло:

3скл. счукан чесън
1с.л. босилек
60гр. меко краве масло
2с.л. нарязан на ситно магданоз
2с.л. нарязан пресен лук/бялата част или праз/

жълтък разбъркан с няколко капки зехтин за намазване

Приготвяне:

Слагаме продуктите за тестото в машина за хляб/програма "месене"/ по описаната последователност или замесвате по класическия начин.Получава се меко еластично тесто.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Разделяме на три топки.Всяка от тях разточваме на лист със форма на правоъгълник.Намазваме с ароматнатно масло.Завиваме на фитил и срязваме по дължина /но не до края/.Завиваме на кравай и нареждаме в тавичка върху хартия за печене.Намазваме с жълтък.Оставяме да втаса още 20мин.
Печем в загрята фурна.
След като са готови питките намазваме с краве масло.

1ч.ч.=200мл

Начина на оформяне може да видите нагледно в блога на Flor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB