29 юни 2009

Руло от мляно месо с аромaтен ориз




Продукти:

за рулото:

600-700гр. мляно месо
1ч.ч. отцедени хлебни трохи
1бр.яйце
1к.ч. нарязан лук
1к.ч. нарязан магданоз
1к.л. сол
чер пипер

за плънката:

3ч.ч. сварен ориз
1бр.яйце
1ч.ч. бейби морковчета
1к.ч. царевица
1к.ч. нарязан лук
1к.ч. нарязан магданоз
1к.л. сол
1с.л. босилек
1/2к.л. индийско орехче
1к.л. куркума

1к.ч. галета
1ч.ч. настърган кашкавал

Приготвяне:

Омесваме мляното месо със яйцето,мокрите хлебни трохи,лука,магданоза,черния пипер и солта.Оставяме в хладилник за повече от час.
През това време приготвяме оризовата плънка.Слагаме сварения отцеден ориз в купа.Добавяме яйцето и подправките.Объркваме много добре.Прибавяме царевицата и морковчетата и отново объркваме.
Изваждаме мляното месо от хладилника и отново омесваме добре.
Намазняваме един лист хартия за печене.Изсипваме мляното месо и разстиламе във форма на правоъгълник с размери 30-35см.Заравняваме.Разстиламе плънката,така че да останат свободни по два сантиметра по всички краища.Завиваме на руло,като повдигаме с хартията за печене.От двете страни завъртаме краищата на хартията,да стане като бонбон.Слагаме рулото в тавичка.
Може да сложите хартията в голяма тава и направо там да го завиете.Така е по лесно.Печем около 40мин.Изваждаме тавичката,разрязваме внимателно хартията,отгръщаме я, и поръсваме рулото с галетата.Оставяме да се пече още 20мин.Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.Запичаме.Оставяме рулото да изстине,за да може да се реже по-лесно.

28 юни 2009

Усуканица с пресен лук и маслини



Разрез

Продукти:

за закваската:
1п. суха мая и 1/2п свежа мая
50мл. топла вода
1/2к.л. захар
1к.л. сол

за тестото:

2бр.яйца
2с.л. заквасена сметана
2с.л. кисело мляко
100мл. разтопено краве масло
3ч.ч. брашно

1ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. сирене нарязано на малки парченца
1с.л. риган

1бр.яйце разбито с 1с.л. зехтин за намазване

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме яйцата със сметаната,киселото мляко и разтопеното краве масло.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме оше малко с намазнени ръце и покриваме тестото със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло.
Разделяме тестото на три.Намазваме плота с мазнина и разтегляме първата топка,така че да има форма на пръвоъгълник.Поръсваме със пресния лук.Разтегляме втората топка,слагаме върху първата и поръсваме със сиренето и ригана.Разтегляме третата топка,слагаме върху сиренето и поръсваме с маслините.Навиваме на руло.Започваме да усукваме като едновременно с това изтегляме тестото.Оформяме кравай и слагаме в намазнена тавичка да втаса.Намазваме с разбитото яйце и зехтина.Печем в гореща фурна до порозовяване.

В този случай направих тестото вечерта.Омазних го,сложих в купа и покрих със свежо фолио.Сутрината разпрделих топките и завърших оформянето.
Рецептата е Йоли от Гответе с мен .....Усуканица с лук и сирене

26 юни 2009

Пилешко филе с тиквички на фурна




Продукти:

500гр. пилешко филе нарязано на жулиени
1 1/2кг. тиквички нарязани на колелца/2-3мм/
2бр. големи домати нарязани на шайби
1 ч.ч. пресен лук
1ч.ч. нарязан магданоз
3скл. чесън нарязан на дребно или счукан
100мл. растителна мазнина
1к.л. сол
чер пипер

Приготвяне:

Слагаме в голяма купа нарязаните тиквички.
Добавяме половината от пресния лук и магданоза,чесъна,солта и растителната мазнина.Объркваме много добре и изсипваме в голяма тава.Печем в гореща фурна до полуомекване на тиквичките.Когато тиквичките са готови прехвърляме в средна по големина тавичка.През това време запържваме останалия пресен лук и пилешкото филе до леко побеляване на месото.Прехвърляме месото при полуомекналите тиквички.Поръсваме с чер пипер.Нареждаме доматите и заливаме с гореща вода или пилешки бульон.Бульона не трябва да покрива доматите.Печем в гореща фурна.Ястието трябва да остане на мазнина.Когато се опече отново поръсваме с нарязан магданоз.

Пълнени пиперки с мляно месо

Продукти:

600-700гр. мляно месо
1ч.ч. пресен лук/нарязан/
1ч.ч. нарязани на кубчета домати
1ч.ч. моркови нарязани на кубчета
1к.ч. нарязан магданоз
1ч.л. червен пипер
1ч.ч. ориз
1к.ч. растителна мазнина
1ч.ч. вода
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пипера и отрязваме дръжките.Почистваме ги от семките иизмиваме и от вътрешната страна.
Запържваме лука и ориза докато стане прозрачен.Добавяме една лъжичка червен пипер и объркваме добре.Оттегляме сместа от котлона.
В купа слагаме мляно месо,ориз,моркови,домати,нарязанмагданоз,черен пипер,растителна мазнина,вода и сол.Омесваме каймата, така че да минава през пръстите ни.
Пълним пипера,покриваме с капачета от домати.Нареждаме в тавичка,наливаме гореща вода до половината на пълнения пипер и печем до готовност.

Рецептата е за 16-17бр. средно голям пипер за пълнене

25 юни 2009

Шоколадов чийзкейк с малини




Продукти:

за основата:

2п. шоколадови бисквити
1п. краве масло/125гр./

за бялата смес:

400гр. извара
3бр. яйца
1ч.ч. захар
2ч.ч. прясно мляко
1бр. ванилия

за шоколадовата смес:

200гр. безсолна извара
200гр. натурален шоколад или шоколадов кувертюр
100мл. течна сметана или прясно мляко

1 1/2ч.ч. малини

Приготвяне:


Смиламе бисквитите на трохи и ги омесваме с мекото масло.Разпределяме сместа във тавичка,като притискаме добре,така че да се получи блат със "борд".
Разбиваме с миксер изварата до получаването на гладка смес.
Разбиваме яйцата със захарта и ги добавяме към изварата.Добавяме прясното мляко и ванилията и бъркаме докато сместа стане хомогенна.Изсипваме в тавичка.
Разтопяваме шоколада с течната сметана и прибавяме към разбитата извара,като непрекъснато бъркаме докато се усвои сместа.Прибавяме и половината от малините и леко объркваме.С малка лъжичка слагаме от шоколадовата смес в тавичката,докато се изчерпи количеството.Разпределяме в бялата смес и останалата част от малините.С опакото на лъжица заглаждаме сместа.Печем в гореща фурна на средна скара докато се стегне .Сервира се охладен.

1ч.ч.=200мл
Диаметър на формата 26-28см

24 юни 2009

Сандвич от патладжан

Продукти:

2бр. патладжани/600-700гр/
2бр. яйца
2ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан пресен лук
1/2к.ч. нарязан магданоз
2скл.чесън
1с.л. босилек
1к.л. сол
150гр. топено сирене
2бр. средно големи домати
3-4с.л. захтин

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме патладжана на шайби с дебелина 2-3мм.Оставяме в подсолена вода за около 1-11/2час.Отцеждаме и гриловаме в оребрен сгорещен тиган.Преди поставянето на всяка шайба патладжан,намазваме тигана с растителна мазнина.Гриловаме патладжаните и оттегляме настрани.Измиваме доматите и също нарязваме на шайби.Гриловаме в омазнен грил тиган.
В купичка разбъркваме двете яйца,добавяме натрошеното сирене,пресния лук,чесъна,магданоза,босилека и солта.Намазваме тавичка с мазнина.Нареждаме по едно кръгче патладжан.На всяко кръгче слагаме по една лъжичка от сместа,отгоре нареждаме грилованите домати и така 2-3пъти/според това колко искате да са високи сандвичите/, накрая слагаме кръгче патладжан.Поръсваме със зехтин и слагаме да се пече в гореща фурна за около 20мин.От време на време намазваме със зехтина от сосчето,което е в тавичката.
Изваждаме тавичката и нареждаме по една шайба топено сирене.Запичаме още десетина минути.Ястието може да се сервира топло или студено.

22 юни 2009

Бърза лятна торта с плодове




Продукти:

1п. шоколадов корнфлейкс от 450гр./едро смлян/
1п. краве масло/125гр./
50мл. течна сметана
1 1/2ч.ч захар
3ч.ч. фини овесени ядки или мюсли
400гр. безсолна извара или сирене "Филаделфия"
1к. заквасена сметана/200гр./
2к. кисело мляко голям процент
600-700гр. плодове по желание,нарязани на дребно
плодове за украса
1п. стафиди/100гр./
1п. ванилия


Приготвяне:

Разбиваме кравето масло с 1/2ч.ч. захар.Прибавяме течната сметана и разбиваме до хомогенна смес.Смиламе на едро с блендер 3ч.ч. шоколадов корнфлекс.Прибавяме го към маслената смес.Намазваме с краве масло откопчаваща се форма за торта.Разстиламе сместа,като леко я притискаме,за да се уплътни и прибираме в хладилна камера да се стегне.

През това време разбиваме изварата с 1ч.ч. захар до кремообразна смес.Добавяме заквасената сметана и на ниска степен разбиваме.Накрая прибавяме киселото мляко и ванилията.Объркваме леко сместа с бъркалка до хомогенност,но без да използваме миксера.
Изваждаме формата от хладилната камера.Разстиламе 1/3 от крема върху подложката.Нареждаме 1/2 от плодовете.Отгоре разстиламе 2ч.ч. финни овесени ядки.Поръсваме със стафидите,разстиламе 1/3 от крема и останалите нарязани плодове.Разпределяме остатъка от корнфлейкса.Изсипваме останалия крем,нареждаме плодовете за украса,като леко ги притискаме и поръсваме с овесените ядки.

Прибираме в хладилна камера за около един час,след което я преместваме в хладилник да отлежи 9-10ч.Преди да освободим тортата от формата, минаваме с мокър нож по края.Окопчаваме формата и освобождаваме тортата.
Има много рецепти за торта с овесени ядки или корнфлейкс.Тази е едно съчетание с много фин вкус.

1ч.ч.=250мл
Диаметър на тортата 20-22см.

20 юни 2009

Пилешки руладини с тиквички





Продукти:

6бр. пилешки филета
2ч.ч. настъргани тиквички
1/2к.ч нарязан пресен лук
1бр. яйце
1к.ч. извара
1скл. счукан чесън
щипка чер пипер и босилек
1/2к.л. сол

за маринатата:

1с.л. майонеза
1кофичка кисело мляко от 500гр.
1ч.ч. бира
1с.л. босилек
1к.л. сол

Продуктите за маринатата се смесват в последователността на написване

Приготвяне:

Задушаваме тиквичките,докато омекнат.Прибавяме пресния лук и разбитото яйце.Объркваме леко и оттегляме съда настрани.Когато сместа изстине прибавяме изварата,счукания чесън и солта.Объркваме много добре.
Измитите филета срязваме почти до края на две.Отваряме,слагаме свежо фолио и начукваме.Поръсваме със сол и черен пипер.Намазваме дебело със сместа почти до края на филето и завиваме.Забучваме със клечки,за да не се отворят.Нареждаме в тавичка и заливаме със маринатата.Печем в гореща фурна до порозовяване на филетата.Преди да сервираме изваждаме клечките.

19 юни 2009

Шоколадови мъфини с банани




Продукти:

1бр.яйце
100мл. разтопено краве масло
100мл. течна сметана
100гр. настърган шоколад
1ч.ч. захар
1к.ч. овесени ядки
11/2ч.ч. брашно
1ч.л. ванилия
1п. бакпулвер
2ч.ч. банани

Приготвяне:

Затопляме течната сметана и прибавяме шоколада.Бъркаме лекичко докато шоколада се разтопи.Сместа не трябва да завира.Разбиваме яйцето и прибавяме към него изстиналата шоколадова смес,нарязаните на малки кубчета банани и разтопеното масло.В друга купа объркваме брашното,овесените ядки,ванилията и бакпулвера.Прибавяме сухите съставки към мокрите и объркваме добре.
Разпределяме във намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.


1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл
Рецептата е за 12бр. мъфини
За да не залепват мъфините формата трябва да е топла,когато разпределяме сместа.

Тиквички с извара на фурна



Продукти:

1кг. тиквички нарязан на кръгчета
1ч.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. бейби морковчета
1бр.зелен пипер нарязан на шайби
1к.ч. нарязан копър
1к.ч. магданоз
3бр.яйца
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. извара /сирене/
1к.к. сол
2скл. счукан чесън
1бр. домат нарязан на шайби
растителна мазнина

Приготвяне:

Загряваме мазнината в тавичката.През това време в купа объркваме нарязаните тиквички,пресния лук,пипера, морковчетата,счукания чесън,магданоза и половината копър.Изсипваме в тавичката и нареждаме шайбите домати върху тях.Запичаме докато омекнат зеленчуците.Разбъркваме изварата с яйцата.Добавяме прясното мляко,останалия копър и посоляваме.Заливаме тиквичките и печем до порозовяване.

17 юни 2009

Кюфтенца със зеленчуци в сметанов сос



Продукти:

500гр. мляно месо
3с.л. галета
1к.ч. ориз
1к.ч. нарязан пресен лук/праз/
1ч.ч. нарязан пресен лук за соса
1к.ч. нарязан магданоз
1кутийка сметана за готвене/200мл/
1ч.ч. нарязан на кръгчета зелен пипер
1ч.ч. бейби морковчета
1к.ч. нарязани гъби
растителна мазнина
1с.л. босилек
чер пипер
1ч.л. сол


Приготвяне:

Омесваме каймата с галетата,една кафена чашка пресен лук,половината от ориза и малко чер пипер.Овалваме в брашно и оставяме в хладилника за около 30мин.В това време леко задушаваме пресния лук и гъбите.Добавяме сметаната и лекичко объркваме.Заливаме с около 700-800мл гореща вода.Пускаме кюфтенцата едно по едно.Когато леко побелеят прехвърляме в тавичка.Добавяме морковите и зеления пипер.Ако е необходимо добавяме още гореща вода,колкото леко да покрие кюфтенцата.След около 10-15мин прибавяме остатъка от ориза.Поръсваме с подправките и печем до готовност.

Summer Smile Award

От награда


Днес получих една чудна награда от Sweet kingdom,. и от Dimitrana S. Благодаря ви за тази прекрасна награда!

От своя страна бих искала да предложа тази награда на на следните блогове:




My cooking creations

NINA
Federica,
Didona
Щъркелово гнездо,
Flor
Leo Flori
Laura's blog
Laura Adamache
Ala's Cooking

Изпращам на всички слънчеви усмивки!










16 юни 2009

Шоколадови мъфини с вишни



Продукти:

за приготвянето на вишните:

1ч.ч. обезкостени вишни
3с.л. вода
3с.л. захар
1с.л. водка
1к.ч. грис

за сместа на мъфините:

1бр.яйце
100мл. разтопено краве масло
100мл. течна сметана
100гр. настърган шоколад
1ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. брашно
1к.ч. какао
1ч.л. ванилия
1п. бакпулвер


Приготвяне:
Във малка тенджерка загряваме три супени лъжици захар със три супени лъжици вода.Когато се стопи захарта слагаме вишните и оставяме около десетина минути да ври на тих огън.Поръсваме с водката и оставяме за около 4-5мин. да отлежат.

През това време приготвяме сместа за мъфините.

Затопляме течната сметана и прибавяме шоколада.Бъркаме лекичко докато шоколада се разтопи.Сместа не трябва да завира.Разбиваме яйцето и прибавяме към него изстиналата шоколадова смес и разтопеното масло.В друга купа объркваме захарта, брашното,какаото,ванилията и бакпулвера.Изваждаме с решетъчна лъжица вишните,а останалия сок/около3-4с.л/ прибавяме към мокрите съставки.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Вишните овалваме във грис и добавяме към сместа.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.


1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл
Рецептата е за 12бр. мъфини
За да не залепват мъфините,намазнената форма трябва да е топла,когато разпределяме сместа.

15 юни 2009

Мъфини с кашкавал и маслини




Продукти:

2бр.яйца
100мл. растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
1к.ч. сирене
1к.ч. лук
1к.ч. нарязани черни маслини
1к.ч. нарязани зелени маслини
1ч.ч. настърган кашкавал
1к.ч. царевичен грис
1ч.ч. брашно
1п.бакпулвер
1ч.л. сол
риган или босилек за поръсване

Приготвяне:

В купа разбъркваме яйцата,растителната мазнина,киселото мляко,сиренето,пресния лук,нарязаните черни маслини и настъргания кашкавал.В друга купа объркваме брашното,царевичния грис,бакпулвера и солта.Прибавяме сухите съставки към мокрите и объркваме добре.
За да не залепват мъфините формата трябва да е топла.Разпределяме във намазнените предварително форми.Отгоре слагаме парченцата зелени маслини.Поръсваме с риган или босилек.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.



1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл
Рецептата е за 12бр. мъфини

14 юни 2009

Пълнени гъби с маслини в сметанов сос




Продукти:

9-10 бр. големи гъби/600-700гр./
2с.л. оцет или бяло вино,лимонов сок
1к.ч. нарязани зелени и черни маслини
1к.ч. нарязан пресен лук
100мл. сметана
1к.ч. майонеза
250мл. гъбен бульон
1с.л. босилек
1ч.л. мадраско къри
1ч.л. сол
кашкавал нарязан на ленти според броя на гъбите
растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме гъбите и отделяме пънчетата.Задушаваме гъбите в малко мазнина и една супена лъжица оцет /бяло вино,лимонов сок/.Изваждаме гъбите с решетъчна лъжица и слагаме в намазнена тавичка.Нарязваме пънчетата на малки парченца и ги задушаваме във същата мазнина с една супена лъжица оцет /бяло вино,лимонов сок/,докато леко омекнат.Прехвърляме ги в купичка и добавяме към тях нарязания пресен лук и маслини.Объркваме добре и пълним гъбите.Разбъркваме майонезата,сметаната,бульона,подправките и заливаме гъбите.Печем в гореща фурна.Малко преди да извадим гъбите,слагаме лентите кашкавал и леко запичаме/да се разтопи кашкавала/.

Лимоновия сок или оцета се добавят,за да не потъмнеят гъбите.

Шоколадови мъфини с течен шоколад




Продукти:

1бр.яйце
1к.ч. сирене "Филаделфия"
100мл. прясно мляко
50мл.разтопено краве масло
1к.ч. захар
1к.ч. какао
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. течен шоколад
1к.ч. бели шоколадови поръски


Приготвяне:

Във купа смесваме яйцето, сирене "Филаделфия",прясното мляко и разтопеното краве масло.Във друга купа смесваме брашното,захарта,какаото и бакпулвера.Към течните продукти прибавяме сухите и леко объркваме. В намазнените предварително форми слагаме по една супена лъжица от какаовата смес.След това разпределяме със чаена лъжичка течния шоколад. Завършваме като отново разпределяме какаовата смес.Поръсваме с белите шоколадови поръски.Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 10-15мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=250мл

Рецептата е за 9бр.мъфини
Мъфините стават сочни,защото течния шоколад попива в сместа.

13 юни 2009

Фокача



Продукти:

1бр. яйце
2ч.ч. брашно
1к.ч. картофено пюре/на прах/
1к.ч. царевичен грис
200мл. хладък айран
3с.л.зехтин
1к.ч. нарязан пресен лук
1ч.л. много ситна морска сол за поръсване
1ч.л. босилек
1ч.л. сол
зехтин за намазване
1бр. домат/нарязан на ленти/
100-150гр. сирене нарязано на кубчета

за подкваската:

1п. суха мая или 1/2к. свежа мая
5омл. топла вода
1с.л. растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1/2ч.л. сол

Приготвяне:

В купичка слагаме 50мл топла вода,суха мая,растителна мазнина,захар и сол.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето,към него добавяме айрана и зехтина.Готовата подкваска слагаме към тази смес.В купа разбъркваме брашното,картофеното пюре,царевичния грис и солта.Правим кладенче и в него изсипваме сместа с маята.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Слагаме тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,набучваме кубчетата сирене,нареждаме резените домати,поръсваме с пресния лук и босилека.Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.
1ч.ч.=250мл
тавата е с диаметър 28см

Пиле с ориз и зеленчуци




Продукти:

4бр. пилешко филе или пържола от бут
3к.ч. ориз
900мл пилешки бульон
1/2ч.ч. пресен лук
1ч.ч. нарязан на кубчета домат
1ч.ч. нарязан пресен пипер на ленти
1ч.ч. бейби морковчета
3с.л. соев сос
чер пипер
1ч.л къри
2ч.л. сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото месо на големи жулиени.Поръсваме със подправките,една чаена лъжичка сол и соевия сос.Оставяме да отлежи около един час.
През това време запържваме ориза докато придобие прозрачен цвят.Разстиламе в тавичка.
Запържваме пресния лук и доматите.Прибавяме нарязаното пиле и задушаваме докато пилето побелее.Накрая слагаме лентите зелен пипер и морковчетата.Объркваме добре.
Прехвърляме в тавичката и разстиламе върху ориза.Заливаме с пилешкия бульон.Слагаме солта и лекичко разбъркваме.Печем в силно загрята фурна върху решетка.

1ч.ч.=250мл
1к.ч.=120мл

12 юни 2009

Награди/ Awards

Неочаквано за мен получих награди,които много ме изненадаха и развълнуваха.
Мария,Краси, благодаря ви за симпатиите и вниманието!




Good morning blog


От Мария
Краси,




Un raggio di sole per te



От Мария
Краси,





Premio delle stelle


От Мария

Renee Award


От Мария

Premiul Somos Mulheres Bem resolvidas!


От Мария


От Мария
Краси,




Мария
Краси,

От своя страна бих искала да дам тези награди на следните блогове,които посещавам с удоволствие:


Federica,
NINA ,
Salted lemons,
Sweet kingdom,
Щъркелово гнездо,
Flor
Dimitrana 'S,
Leo Flori
Laura's blog
Laura Adamache
Ala's Cooking
Didona










Шоколадови мъфини с круши




Продукти:

1бр.яйце
1ч.ч. захар
150мл.прясно мляко
50мл. растителна мазнина
1ч.ч. овесени ядки
1к.ч. какао
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
2ч.ч. нарязани круши
1к.ч. брашно или галета за поръсване на крушите
50гр. настърган шоколад или шоколадов кувертюр
1к.л. ванилия
резени круши



В купа объркваме яйцето,прясното мляко и растителната мазнина.В друга купа объркваме захарта,овесените ядки,какаото,брашното,ванилията и бакпулвера.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме добре.Крушите овалваме в брашното или галетата и прибавяме към сместа за мъфините.Накрая добавяме и настъргания шоколад.
Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Отгоре слагаме резенчета круши.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 10-15мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1ч.ч.=250мл
1к.ч.=120мл

Рецептата е за 12бр. мъфини

11 юни 2009

Тарта от тиквички




Продукти:

1кг. тиквички
3бр. яйца
1ч.ч. натрошено сирене
1ч.ч. прясно мляко
1к.ч. нарязан пресен лук
1 домат нарязан на кръгове
1/2к.ч. нарязан копър
3скл. чесън
чер пипер
1к.л. сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме тиквичките на ленти.Гриловаме ги в горещ намазнен грил-тиган.Избираме големите ленти и облепяме формата за тартата.Останалите тиквички нарязваме на малки ленти.Във купа разбъркваме яйцата,прясното мляко,лука,сиренето,част от нарязания копър и подправките.Добавяме тази смес към тиквичките и объркваме добре.Изсипваме я във формата.Отгоре нареждаме кръговете домати и поръсваме със останалия копър.Печем в гореща фурна до леко зачервяване.

10 юни 2009

Зеленчукови мъфини




Продукти:

200мл кисело мляко
100мл растителна мазнина
1к.ч. царевичен грис
1/2ч.ч. настъргани тиквички
1к.ч. нарязани домати
1к.ч. нарязан зелен пипер
1/2к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. натрошено сирене
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
сол
12резена домати
12резена пипер

Приготвяне:


В купа объркваме яйцето,растителната мазнина,киселото мляко,сиренето,тиквичките,пипера, домата и пресния лук.В друга купа смесваме брашното,царевичния грис,бакпулвера и солта.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Отгоре набучваме резен домат и слагаме кръгче от пипера.Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 10-15мин.и тогава ги изваждаме от формите.


1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл

Рецептата е за 12бр. мъфини

Талиатели с пилешко месо и тиквички


Продукти:

1/2пакет талиатели

2бр.пилешко филе/около 400гр./
2ч.ч. нарязани на жулиени тиквички
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. царевица
1к.ч. бейби морковчета
1к.ч. нарязан пресен пипер
200мл сметана за готвене
1/2ч.ч. насърган кашкавал
2скл. чесън нарязан на ситно
1с.л. босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешкото филе и го нарязваме на жулиени.Запържваме го в мазнина докато побелее.Изваждаме с решетъчна лъжица.Във същата мазнина запържваме зеления лук, тиквичките и морковите,докато омекнат малко.Прибавяме пилешкото месо и царевицата към тиквичките.Заливаме със сметаната и оставяме да къкри около 15мин.Добавяме настъргания кашкавал и подправките.Оставяме докато се разтопи кашкавала.
В това време сме приготвили талиателите според указанията на упаковката.Добавяме ги и объркваме добре.Ястието е готово.

Идеята за това ястие съм намерила тук.Благодаря на авторката,че е превела тази рецепта.

08 юни 2009

Картофи по гръцки




Продукти:

1кг. малки пресни картофи
1/2 к. майонеза
1к. кисело мляко/500гр./
1с.л горчица
3скл. начукан чесън
2ч.л. къри
1ч.л сол
лют червен пипер /за вкус/
копър за поръсване

Приготвяне:

Измиваме много добре картофките и нареждаме в намазнена тавичка.Разбъркваме киселото мляко,майонезата,горчицата,чесъна,кърито,лютия червен пипер и солта.Заливаме картофките.Печем в силно загрята фурна до зачервяване.Поръсваме със ситно нарязан копър.

Мъфини с овесени ядки и череши




Продукти:

1бр.яйце
1 1/2ч.ч. обезкостени череши
3с.л. захар за черешите
1с.л. коняк
1к.ч. грис за черешите
1к.ч. захар
1к.ч. сирене "Филаделфия"
1к.ч. разтопено краве масло
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. овесени ядки
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Във малка тенджерка загряваме три супени лъжици захар със три супени лъжици вода.Когато се стопи захарта слагаме черешите и оставяме около десетина минути да ври на тих огън.Поръсваме с коняка и оставяме за около 4-5мин. да отлежат.

През това време приготвяме сместа за мъфините.Във купа объркваме яйцето,сиренето,кравето масло,прясното мляко.В друга купа объркваме брашното,захарта,овесените ядки и бакпулвера.Изваждаме с решетъчна лъжица черешите,а останалия сок прибавяме към мокрите съставки.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Черешите овалваме във грис и добавяме към сместа.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 10-15мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1ч.ч.=250мл
1к.ч.=120мл
Рецептата е за 9бр.мъфини


Продукти:

8-9бр. зелен пипер/около един килограм/
2бр. яйца
1 1/2ч.ч. натрошено сирене
1бр. голям домат
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
1/2к.л. сол
растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме пиперките,отрязваме дръжката и махаме семките.От домата отрязваме 8-9бр,кръгчета /колкото броя е пипера/.Останалия домат нарязваме на кубчета.Във купа слагаме натрошеното сирене,разбитите яйца,нарязания лук,нарязания домат,магданоза и солта.Объркваме добре.С тази смес пълним пресния пипер.На всеки пипер слагаме по едно капаче от домат.Пържим пипера в гореща мазнина,като захлупваме тигана с капак.Обръщаме го от всички страни,за да се изпържи добре.

1ч.ч=250мл.
1к.ч.=120мл

Маринована с прясно мляко скумрия на скара



Продукти:

6бр.филе от скумрия

за маринатата:

3с.л. захтин
3с.л. лимонов сок/или ябълков оцет/
1/2ч.ч.прясно мляко
1к.ч. нарязан пресен лук
1/2к.ч. нарязан магданоз
1к.л. сол
чер пипер



Приготвяне:

Измиваме и отцеждаме добре филетата.Във купичка объркваме всичките продукти за маринатата.Нареждаме филетата в тавичка и ги заливаме с маринатата.Оставяме да престоят около два часа.Отцеждаме филетата.Загряваме скарата или грил тигана.Намазваме с мазнина и поставяме филетата с кожата надолу.Печем от двете страни.Поднасяме с варени картофи и резен лимон.

06 юни 2009

Царевични мъфини с домати и пресен лук




Продукти:

1бр.яйце
1/2к. майонеза
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. натрошено сирене
1к.ч. царевичен грис
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1средно голям домат
1/2к.л. сол

Приготвяне:

Измиваме и отрязваме от домата осем резена,останалото нарязваме на кубчета.
В купа объркваме яйцето,майонезата,киселото нляко,сиренето,нарязания на дребно домат и пресния лук.В друга купа смесваме брашното,царевичния грис,бакпулвера и солта.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Отгоре набучваме резен домат.Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 10-15мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл
Рецептата е за 8бр.мъфини

05 юни 2009

Подаръk за приятелите * Gift for the friends

награда


Мария,приятно бях изненадана с още една награда.Благодаря!
От своя страна бих искала да предложа тази награда за приятелство на:

Federica, NINA , Salted lemons, Sweet kingdom,Щъркелово гнездо, Dimitrina 'S, Tanita, МАГИЯ И ЛЮБОВ, Kemi,

04 юни 2009

Царевични мъфини със сирене и майонеза



Продукти:

1бр.яйце
1/2к.майонеза
1к.ч. айран
1к.ч. натрошено сирене
1к.ч. царевичен грис
1/2к.ч.нарязан пресен лук
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. сол
босилек

Приготвяне:

В купа объркваме яйцето,майинезата,айряна,,сиренето и пресния лук.В друга купа смесваме брашното,царевичния грис,бакпулвера и солта.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме с босилек.Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 10-15мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл
Рецептата е за 7бр.мъфини

03 юни 2009

Пълнен патладжан с пилешко месо




Продукти:

5бр. малки патладжани
2бр. пилешко филе/400-500гр/
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. заквасена сметана или сметана за готвене
1к.ч. нарязан магданоз
1к.ч. настърган кашкавал
резени домати
1/2к.л. куркума
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме,обелваме патладжана,разрязваме на половинки и оставяме за около един час в подсолена вода.Издълбаваме патладжана.Изрязаната част от средата нарязваме на дребно.Задушаваме лука,към него добавяме нарязания патладжан и пилешкото месо нарязано на малки парченца.Оставяме да се задуши докато побелее пилешкото месо.Добавяме сметаната,подправките и объркваме добре.Напълваме патладжаните с тази смес,покриваме с резени домати и нареждаме в намазнена тавичка.Наливаме гореща вода в тавичката/около един пръст/и печем в сгорещена фурна.Малко преди да е готово ястието, поръсваме с настъргания кашкавал и оставяме да се запече.

02 юни 2009

Разядка от тиквички и майонеза



Продукти:

1кг. тиквички
1к.ч. нарязан пресен лук
2ск. чесън
1ч.ч. нарязани домати
1/2ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан магданоз
1к.ч.майонеза
1ч.л. сол
резени домати за подложка

Приготвяне:

Измваме и нарязваме тиквичките на кубчета.Варим на пара.Намачкваме леко,оставяме да се отцедят.Прибавяме доматите,пресния лук,сиренето,майонезата,магданоза,чесъна и солта.Объркваме добре.Престоява в хладилник поне един час..Нареждаме резените домати в плато и разпределяме разядката върху резените домати.

Царевични мъфини с тиквички




Продукти:

1бр.яйце
4с.л.растителна мазнина
1к.ч. кисело мляко
1ч.ч. настъргани и отцедени тиквички
1к.ч. царевичен грис
1к.ч. натрошено сирене
1/2к.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. сол
риган за поръсване

Приготвяне:

В купа объркваме яйцето,растителната мазнина,киселото мляко,тиквичките,сиренето и пресния лук.В друга купа смесваме брашното,царевичния грис,бакпулвера и солта.
Прибавяме сухите съставки към мокрите.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме с риган.Печем в загрята предварително фурна.

1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл
Рецептата е за 8бр.мъфини

Бисквити с овесени ядки и фурми




Продукти:

1бр.яйце
1ч.ч. захар
50мл.прясно мляко
50мл. разтопено краве масло
1ч.ч. овесени ядки
2ч.ч. брашно
1к.ч. нарязани фурми
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
1ч.л. ванилия

Приготвяне:

Разбиваме яйцето със захарта.Добавяме разтопеното краве масло,овесените ядки,фурмите,канелата,ванилията,бакпулвера и брашното.Омесваме сместа.Получава се меко тесто/но не и лепкаво/и го оставяме за 30мин. в хладилник.С мокри ръце оформяме малки топчета,притискаме ги леко от двете страни и нареждаме върху намазнена хартия за печене.Печем в гореща фурна.


1ч.ч.=200мл
1к.ч.=120мл

01 юни 2009

Кюфтета от тиквички с овесени ядки



Продукти:

1бр.яйце
2ч.ч. настъргани тиквички
1к.ч. нарязан пресен лук
1/2к.ч. нарязан копър
1к.ч. овесени ядки
1к.ч. царевичен грис
1к.л. сол
чер пипер
царевичен грис за овалване

Приготвяне:

Във купа слагаме настърганите тиквички.Добавяме яйцето,овесените ядки,пресния лук,копъра,царевичния грис и подправките.Омесваме сместа.Тиквичките не се отцеждат.Оставяме да престои около един-два часа.Това се прави за да може овесените ядки да поемат сока от тиквичките и да се спои сместа.С мокри ръце оформяме топче от сместа,овалваме го в царевичния грис и леко го притискаме.Нареждаме в тавичка с мазнина.Печем в гореща фурна около двадесетина минути,докато се образува коричка на кюфтетата.Доливаме гореща вода и печем до готовност.

Ароматни мъфини с топено сирене



Продукти:

1бр.яйце
1к.ч. кисело мляко
50мл.растителна мазнина
1к.ч. настърган кашкавал
100гр.топено сирене/нарязано на парченца/
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. брашно
1/2ч.л. сoл
босилек за поръсване

Приготвяне:

Вкупа разбъркваме яйцето,растителната мазнина,киселото мляко,настъргания кашкавал и топеното сирене.В друга купа объркваме брашното,солта и бакпулвера.Прибавяме сухите съставки към мокрите. Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Поръсваме с босилека.Печем в загрята предварително фурна.

1ч.ч.=250мл.
1к.ч.=120мл.
Рецептата е за 6бр.мъфини
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB